• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
vrijdag 13 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bakken Taart

Hazelnootschuimtaart, een beetje van mezelf en een beetje van Maison Kelder

door
in Taart
0

Hazelnootschuimtaart een beetje van mezelf en een beetje van Maison Kelder – Onlangs verscheen het boek “Maison Kelder, het huis van de hazelnoot”. Een prachtig boek geschreven door oud-journalist Danny Verbaan. Voor Lekker Tafelen mocht ik dit boek lezen, hier vind u mijn review van dit prachtige boek.

Voor wie in de regio Den Haag woont zal Maison Kelder niet onbekend zijn, en de alom geprezen hazelnoottaart al evenmin. Het recept, de sterkste troef van Maison Kelder, wordt uiteraard niet prijsgegeven. Maar tijdens het lezen van het boek lees ik tussen de regeltjes door toch enkele kleine, bruikbare tips. Met deze tips en een beetje eigen creativiteit ging ik aan de slag en creeërde zo mijn eigen recept voor een heerlijke hazelnootschuimtaart.

De schuimlagen

De hazelnootschuimtaart bestaat uit 3 krokante schijven, deze schijven worden gemaakt van een progresbeslag. In tegenstelling tot schuimbeslag worden er aan progresbeslag nog wat extra ingrediënten toegevoegd. Het verschil tussen schuim en progres zit hem dus in het feit dat bij schuim enkel eiwit en suiker wordt gebruikt, maar bij een progresbeslag dit schuim wordt aangevuld met bloem of maizena en fijngemalen noten.

Noten roosteren

In dit recept worden geroosterde hazelnoten gebruikt, door noten eerst te roosteren komt de smaak van de noten nog beter naar boven en tevens zullen de velletjes om de noten door het roosteren makkelijker los laten. Rooster de noten door ze op een bakplaat uit te spreiden en 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden te plaatsen. Laat ze na het roosteren goed afkoelen.

Hazelnootschuimtaart

HazelnootschuimbodemsDe  schuimbodems:

  • 2 eiwitten
  • 10 gram eiwitpoeder
  • 60 ml water
  • 200 gram poedersuiker
  • 30 gram maizena
  • 150 gram fijngemalen hazelnoten
  • 150 gram chocolade

Tijdens het lezen van het boek leerde ik dat een combinatie van verse eiwit en poedereiwit een voordeel heeft, bij zuiver eiwit luistert het heel nauw hoe en wanneer de suiker wordt toegevoegd op een verkeerd moment de suiker toevoegen kan de kwailteit van uw schuim flink beïnvloeden, door een combinatie te maken met poedereiwit luistert dit iets minder nauwkeurig, de kwaliteit van het schuim lijdt hier nauwelijks onder en de smaak van het schuim blijft nagenoeg gelijk.

Teken op bakpapier 3 cirkels met een doorsnee van 20 cm. Verwarm uw oven voor op 120 graden. Klop de eiwitten, het eiwitpoeder en het water met de helft van de suiker zeer stijf. Voeg er op het laatst de overige suiker en de maïzena aan toe. Spatel er daarna de gemalen hazelnoten door, doe dit door met een gummispatel langzaam de hazelnoten onder het schuim te scheppen, zo verliest u zo min mogelijk luchtigheid in uw schuim. Schep het beslag in een spuitzak en spuit hier de cirkels mee. Begin in het midden en draai zo uit naar de buitenste randen van de cirkel. Egaliseer ze vervolgens en plaats ze in de voorverwarmde oven. Door de lage temperatuur van de oven spreken we hier niet van bakken maar van drogen. Laat de cirkels in 1.5 uur drogen. Draai de oven uit en laat ze met de deur open nadrogen. Als u de cirkels goed luchtdicht verpakt kunt u deze al een dag van te voren maken.

Als de schijven volledig zijn gedroogd, smelt u de chocolade au-bain-marie en smeert de bovenzijde van iedere schijf in met de chocolade.

Hazelnootschuimtaart (2)Hazelnoot pasta

  • 150 gram geroosterde hazelnoten
  • 2,5 eetlepels (zonnebloem)olie

Neem de geroosterde hazelnoten, en maal deze met behulp van een keukenmachine heel fijn. Druppel er langzaam de (zonnebloem)olie bij en meng net zo lang tot er een smeuïge pasta ontstaat.

Hazelnootcrème

  • Hazelnootpasta
  • 150 gram eiwit
  • 300 gram suiker
  • 450 gram roomboter
  • 120 ml water

Maak de botercrème (zowel de Swiss meringue als de Italiaanse meringue is geschikt) en meng er tegelijk met de boter de hazelnootpasta door.

Opbouwen

Plaats de eerste cirkel op uw werkblad, met de met chocolade besmeerde kant naar boven, spuit hierop de hazelnootcrème, leg de volgende plak erop en spuit hier ook weer de vulling op, vervolgens de laatste plak, leg deze echter met de met chocolade besmeerde kant naar beneden. Smeer nu uw taart af met de overgebleven crème.

Maal 100 gram hazelnoten heel fijn en breng deze aan aan de zijkant van uw taart, doordat uw taart is afgesmeerd met de creme blijven de hazelnootkruimels goed zitten. Decoreer uw hazelnootschuimtaart verder af met hazelnoten, chocolade en crème.

meringue

Meringue recepten; van schuimpjes tot krokante schuimlagen

Eiwit en suiker is pure magie, alle meringue recepten bevatten vaak alleen deze twee ingrediënten. De manier van bereiden maakt het verschil.

Eieren

Eieren

Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.

Tags: NotenNoten - Hazelnoten
DeelPin2VerstuurVerstuur

Gerelateerde Recepten en ideeën

Limburgse rijstevlaai
Taart

Limburgse rijstevlaai

Zo maak je aardbeien cheesecake: Leg de gelatineblaadjes in ruim water om te weken. Verkruimel de koekjes voor de bodem en voeg er 125 gram gesmolten boter aan toe.  Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en knip een strook voor de zijkant. Plak de strook vast met een klein beetje boter. Verdeel de koekjes mix over de bodem en druk dit goed aan. Maak 500 gram aardbeien schoon en maak hiervan met een blender of een staafmixer een egale puree van. Klop 400 gram slagroom lobbig. Pers de limoen uit en doe dit met 1/3 van de aardbeienpuree in een pannetje en breng dit tegen het kookpunt.  Klop de roomkaas los tot een romig mengsel zonder klontjes. Los de gelatine op in het warme limoenmengsel.  Roer er de resterende aardbeien puree doorheen. Klop het aardbeien gelatine mengsel met de mixer door het roomkaas mengsel.  Schep er de lobbige slagroom bij en schep dit luchtig en gelijkmatig door elkaar.  Doe het aardbeien roomkaas mengsel in de voorbereide vorm en strijk de bovenkant mooi glad. Zet de aardbeien cheesecake minimaal 4 uur maar liefst langer koud om op te stijven. Klop de resterende 200 ml slagroom stevig met 25 vgram suiker en doe dit in een spuitzak. Maak de aardbeien schoon en snijd ze in parten. Maak de rand van de springvorm los en haal voorzichtig de rand bakpapier los. Schuif de aardbeien cheesecake voorzichtig op een schaal. Spuit mooie doppen slagroom op de cheesecake en versier met de parten aardbeien. Snijd de aardbeien cheesecake in 12 punten en geniet! Tafel lekker !!
Taart

Aardbeien cheesecake gemaakt met verse aardbeien

kiwi cheese-cake
Taart

Kiwi cheesecake; veel vers fruit waar je vrolijk van wordt

Appeltaart met abrikoos
Taart

Appeltaart met abrikoos

chocolademousse taart
Taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

kwarktaart met sinaasappel
Taart

Kwarktaart met sinaasappel

Reacties 11

  1. Storm says:
    3 jaar geleden

    Hoi Hoi, Wat voor chocolade wordt er gebruikt in dit recept? Pure chocolade?

    alvast bedankt!

    Beantwoorden
  2. Ik says:
    7 jaar geleden

    Hoi, hoe lang kan je deze taart bewaren? Zou ik hem een dag van te voren kunnen maken of is het schuim dan niet lekker meer? Als hij te bewaren is, kan dit dan het beste in de koelkast?

    Alvast bedankt!

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      7 jaar geleden

      Deze taart is een paar dagen te bewaren in de koelkast. Wil je de taart langer bewaren, vries deze dan in.

      Beantwoorden
  3. margot says:
    9 jaar geleden

    10 gr. eiwitpoeder is hoeveel gram verse eiwit?
    Kan in de buurt nergens eiwitpoeder kopen.
    alvast bedankt voor de genomen moeite.

    Beantwoorden
    • Roel says:
      9 jaar geleden

      Ik ben productontwikkelaar en de verhouding vers eiwit is 12% eiwitpoeder en 88% water. Ik weet niet waar je het kan kopen maar als ze het bij de bakker probeert zal hij het wel aan je verkopen want ze mogen zelf ook niet meer met vers eiwit werken ivm salmonella

      Beantwoorden
  4. Stephanie says:
    9 jaar geleden

    Wow, dit ga ik proberen! Hoeveel hazelnootpasta moeten we gebruiken?

    Beantwoorden
    • Samantha says:
      9 jaar geleden

      Hoi Stephanie, ik gebruikte de hoeveelheid zoals aangegeven bij hazelnootpasta. Dus hazelnoot pasta gemaakt van 150 gram hazelnoten.

      Beantwoorden
  5. irma says:
    10 jaar geleden

    Hoi,
    Dit ziet er heerlijk uit! Ik wil dit recept graag proberen, maar je zegt in dit recept ‘maak de botercrème volgens dit recept’, maar de werkwijze staat hier verder niet bij. Zou ik die nog van je kunnen krijgen?

    Groeten,
    Irma

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      10 jaar geleden

      Oei sorry Irma, we zetten de link er snel in. Botercréme http://lekkertafelen.nl/kookschool/botercreme-voor-het-vullen-en-afsmeren-van-uw-taart/ Laat je weten of het gelukt is?

      Beantwoorden
  6. Ninon says:
    10 jaar geleden

    als ik deze taart maak met margarine is deze dan geschikt voor een kind met koemelk allergie?
    De taart ziet er trouwens heerlijk uit hoor.

    Beantwoorden
    • Samantha Roelofs says:
      10 jaar geleden

      Hallo Ninon, Eerlijkheidshalve moet ik bekennen niet thuis te zijn in de diverse allergieën en durf daarom dan ook geen antwoord te geven op je vraag. Wellicht kan iemand die hier in thuis is je adviseren.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas
  • Maak zelf een frisse pinacolada mocktail met verse ananas
  • Krokante courgettefrietjes zelf maken
  • Watermeloen met crème van feta; snel klaar en feestelijk
  • Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Asperges met ham en kaas uit de oven; makkelijk en vers

Reacties

  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Yvonne op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Miny Krijgsman op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief