Lekker Tafelen
woensdag 21 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken Taart

Kersenvlaai gemaakt met verse kersen

Het recept voor echte Limburgse vlaai

Connie Derks door Connie Derks
in Taart
0
Kersenvlaai

Kersenvlaai – Als je in Limburg bent eet je geen gebak maar een stuk vlaai bij de koffie. Vlaai is een echte Limburgse traditie. Als je in Limburg bij een bakker naar binnen loopt, valt de vlaai als eerste op. Er gaat dan ook geen verjaardag of jubileum voorbij zonder een stuk vlaai bij de koffie. En met dit recept voor een echte Limburgse kersenvlaai ga jij die zelf maken. Geen bestelde taart of in elkaar geknutselde monchoutaart, maar een echte Limburgse kersenvlaai die je met heel veel trots gaat serveren.

In een standaard maat appelvlaai, abrikozenvlaai of kersenvlaai gaat ongeveer een kilo fruit. Je kunt vaak aan de prijs al zien hoeveel fruit er in die vulling zit. De hoeveelheid fruit bepaalt voor een groot gedeelte de prijs. Suiker en bindmiddel is namelijk een stuk goedkoper. Dus laat je niet verleiden tot het kopen van een goedkope vlaai uit de supermarkt, geef liever iets meer uit en eet een lekker stuk vlaai.

Voor deze kersenvlaai ga je natuurlijk naar de kersenboomgaard. Geen Griekse of Turkse kersen in die vlaai, maar echte Hollandse kersen die je zelf bij de boomgaard gehaald hebt. Zo krijgt de vlaai een verhaal, zo krijgt je bakwerk meerwaarde en je gaat dat gegarandeerd proeven. Hier kun je mee aankomen! Na een uurtje kersenboomgaard ga je thuis aan de slag met dit recept om die heerlijke vlaai helemaal zelf te maken.

Limburgse kersenvlaai thuis bakken

O jee, je mag het geen Limburgse kersenvlaai noemen als je het niet in Limburg maakt. Dus als jij in Groningen woont en de kersenvlaai met dit recept maakt moet je er zelf maar een leuke naam voor verzinnen. Maar nog even iets belangrijks. De kersenvlaai wordt door Limburgse bakkers vaak gemaakt met morellen uit blik. In supermarkten kun je ook wel potten zure kersen vinden. Maar je gaat die vlaai natuurlijk in het kersenseizoen maken met verse Hollandse kersen. Zorg dan wel dat je zure kersen koopt. Vraag er naar in de boomgaard, ze kunnen je er zeker aan helpen. Zure kersen is dus belangrijk om er het optimale uit te halen als je dit recept gaat maken.

Een raster, deksel, open of met kruimels

Een vlaai bakken is echt niet zo moeilijk als het misschien lijkt. Met het recept voor vlaaiendeeg kun je bijna alle soorten vlaai maken, dit deeg gebruik je voor de bodem. Op die bodem komt een vulling, in het geval van kersenvlaai dus kersen. Die basis kan op meerdere manieren worden afgewerkt. Met een deksel van deeg en suiker, met kruimeldeeg van roomboter, of zonder afwerking als hij gebruikt wordt voor een luxe slagroomvlaai. De bekendste is het raster. De bakker heeft een stans waarmee je ruitjes uit een plak deeg duwt zoals bij de abrikozenvlaai. Als je dit recept voor kersenvlaai gaat maken ga je aan de slag met reepjes deeg die je op de vulling legt. Zo kun je ook zonder dat je een vlaaien stans hebt een vlaai met raster bakken.

Kersenvlaai raster
Zo maak je een raster op de kersenvlaai
kersen

Kersen; Koop dit fruit direct bij de teler

Kersen eten is feest, of je dat nu bij de lokale teler doet of thuis. Ontdek hier alles over die (Hollandse) kersen. Uiteraard met recepten.

Kersenvlaai

Porties: 1 vlaai, 10 punten
Bereidingstijd: 160 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 350 gram bloem
  • 50 gram zachte boter
  • 10 gram gedroogde of 30 gram verse gist
  • 1 ei
  • 80 ml lauwwarme melk
  • 50+150 gram suiker
  • 7 gram zout
  • 1 kg verse zure kersen
  • 2 eetlepels maizena
  • 100 gram grove suiker

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je kersenvlaai:

Maak de vulling minimaal 2 uur vooraf omdat die op kamertemperatuur verwerkt moet worden. Is de vulling te koud? Dan rijst de vlaai niet goed. Is de vulling nog warm? Dan krijg je een te dikke bodem.

Was de kersen en ontpit ze. Let er goed op dat je ook echt alle pitten verwijderd. Vang het eventuele sap op.

Doe de kersen in een grote pan met een kopje water en breng aan de kook. Meng de 150 gram suiker met de maizena. Los dat op in een beetje water en roer dat door de koude massa. Breng het al roerende aan de kook en laat even goed doorkoken.

Doe de kersenvulling in een kom, dek af en zet opzij om af te koelen.

Proef voordat je de vlaai gaat bakken of de kersenvulling zoet genoeg is.

Los de gist samen met de suiker op in lauwe melk (lichaamstemperatuur).

Doe de bloem in een kom en voeg er het gistmengsel en het ei aan toe. Kneed dit kort door.

Voeg er de zachte boter en het zout aan toe en kneed in ongeveer 10-15 minuten tot een soepel deeg.

Verdeel het deeg in 2 porties, de ene iets groter dan de andere en bol die mooi op. Laat ze afgedekt op een warme plaats ongeveer een uurtje rijzen tot er duidelijk meer volume in zit.

Besmeer een vlaaiplaat van 28 cm in met een beetje boter.

Duw de lucht uit de grootste bol en rol ook die uit tot een mooie egale plak. Bekleed hiermee de vlaaiplaat. Laat de randen overhangen, rol ze nog niet af.

Prik met een vork een paar gaatjes in de bodem. Vul de vlaai met de kersenvulling.

Rol nu de andere bol deeg uit tot een mooie egale plak van ongeveer 30 cm doorsnede. Snijd er met een scherp mes of een pizzasnijder mooie gelijkmatige reepjes van.

Leg de reepjes om en om op de vlaaivulling (zie foto). Duw de overhangende randen eraf en zet de vlaai op een warme plek om te rijzen. Dit kan afhankelijk van de temperatuur 30 minuten tot een uur zijn.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Spray met een schone plantenspuit lichtjes water over de vlaai en bestrooi die met de grove suiker. Doe dit vlak voor de vlaai de oven in gaat omdat de suiker anders smelt.

Bak de kersenvlaai in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.

Haal de vlaai zo snel mogelijk uit de vorm. Dit gaat het beste met een pannenkoekenmes of glaceermes en een rond karton. Steek het mes voorzichtig onder de vlaai en schuif er het karton onder. Schuif dit snel op een rooster om verder af te laten koelen.

Leg de afgekoelde vlaai op een groot bord of schaal en snijd de vlaai in 10 punten en geniet.

Tafel lekker !!

Tags: FruitLimburg
DeelPin2TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Limburgse rijstevlaai
Taart

Limburgse rijstevlaai

Zo maak je aardbeien cheesecake: Leg de gelatineblaadjes in ruim water om te weken. Verkruimel de koekjes voor de bodem en voeg er 125 gram gesmolten boter aan toe.  Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en knip een strook voor de zijkant. Plak de strook vast met een klein beetje boter. Verdeel de koekjes mix over de bodem en druk dit goed aan. Maak 500 gram aardbeien schoon en maak hiervan met een blender of een staafmixer een egale puree van. Klop 400 gram slagroom lobbig. Pers de limoen uit en doe dit met 1/3 van de aardbeienpuree in een pannetje en breng dit tegen het kookpunt.  Klop de roomkaas los tot een romig mengsel zonder klontjes. Los de gelatine op in het warme limoenmengsel.  Roer er de resterende aardbeien puree doorheen. Klop het aardbeien gelatine mengsel met de mixer door het roomkaas mengsel.  Schep er de lobbige slagroom bij en schep dit luchtig en gelijkmatig door elkaar.  Doe het aardbeien roomkaas mengsel in de voorbereide vorm en strijk de bovenkant mooi glad. Zet de aardbeien cheesecake minimaal 4 uur maar liefst langer koud om op te stijven. Klop de resterende 200 ml slagroom stevig met 25 vgram suiker en doe dit in een spuitzak. Maak de aardbeien schoon en snijd ze in parten. Maak de rand van de springvorm los en haal voorzichtig de rand bakpapier los. Schuif de aardbeien cheesecake voorzichtig op een schaal. Spuit mooie doppen slagroom op de cheesecake en versier met de parten aardbeien. Snijd de aardbeien cheesecake in 12 punten en geniet! Tafel lekker !!
Taart

Aardbeien cheesecake gemaakt met verse aardbeien

kiwi cheese-cake
Taart

Kiwi cheesecake; veel vers fruit waar je vrolijk van wordt

Reacties 5

  1. Robert says:
    8 maanden geleden

    Een vlaai in 10 punten? Dat is Hollandse zuinigheid! En kersenvlaai eet je uiteraard uit de hand. Als de bodem goed is kan dat.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      8 maanden geleden

      Dus je hebt m gemaakt Robert?

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Fruit

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Ze zijn er weer. Aardappels van de nieuwe oogst
  • Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas
  • Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten
  • Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas
  • Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas
  • Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes

Reacties

  • Shirley op Oma’s draadjesvlees; smelt op je tong
  • Redactie op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Jans op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Doortje Riemens op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief