Lemon meringue pie – Maak eens een frisse citroentaart met een heerlijk luchtige wolk van gebrand schuim. Klinkt dat moeilijk? Dat is het niet. Met onderstaand recept kun jij zelf een lekkere lemon meringue pie maken. En reken maar dat je daarmee bewonderende blikken gaat oogsten.
Een echte klassieker
Lemon meringue pie is een echte klassieker die ook jij thuis kunt maken. Je hebt hem vast wel eens zien staan bij een luxe bakker of op een dessertkaart van een restaurant. Het ziet er altijd geweldig luxe en lekker uit en het lijkt heel moeilijk, maar met het juiste recept, maak ook jij die heerlijke taart zelf. De lemon meringue pie bestaat uit een brosse koek gevuld met een friszure citroenvulling, die dan weer bedolven wordt onder een dikke laag schuim. En dat maakt die taart natuurlijk verschrikkelijk lekker!
Italiaans schuim op de taart
De pie is al lekker zonder, maar met een laag meringue erop wordt het een echt feest. Nu zijn er veel soorten schuim en omdat de taart niet meer in de oven gaat, gebruik je voor het recept van de lemon meringue pie een Italiaans schuim. Bij Italiaans schuim worden de eiwitten tijdens het kloppen gegaard. Dat klinkt lastig, maar het valt reuze mee. Je hebt hiervoor wel een temperatuurmeter nodig. Je kookt namelijk een siroop van suiker en water tot 118 graden. Waarom 118 graden? Door de taaiheid van de suikersiroop krijg je een stevig schuim die niet zo snel inzakt als rauw schuim. Door de hitte van de suiker garen de eiwitten. Het is wel belangrijk dat je goed door blijft kloppen, anders krijg je geen mooi luchtig schuim. Groot voordeel van Italiaanse meringue is dat je op die manier geen rauwe eieren in het recept gebruikt. Dit kan over het algemeen geen kwaad, maar voor kleine kinderen, ouderen en zwangeren wordt dit afgeraden. De lemon meringue pie volgens dit recept is dus veilig.
Het afbranden van de lemon meringue pie
Je zou de taart ook zonder af te branden kunnen serveren. Maar door het schuim af te branden met een gasbrander of onder een hete grill ziet de lemon meringue pie er niet alleen mooier uit, het buitenste laagje krijgt ook een lichte karamelsmaak. En dat komt het recept zeker ten goede.
Meringue recepten; van schuimpjes tot krokante schuimlagen
Eiwit en suiker is pure magie, alle meringue recepten bevatten vaak alleen deze twee ingrediënten. De manier van bereiden maakt het verschil.
Eieren
Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.
Lemon meringue pie
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 100 gram witte basterdsuiker
- 100 + 100 gram boter
- 1/2 theelepel zout
- 2 eidooiers
- 200 gram bloem
- 150 ml vers geperst citroensap = 4-5 citroenen
- 3 eieren
- 120 + 180 gram suiker
- 16 gram maizena
- 90 gram eiwit
- 50 + 50 ml water
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een lemon meringue pie:
Roer voor de bodem 100 gram boter glad met de basterdsuiker en een 1/2 theelepeltje zout. Voeg er de dooiers aan toe en roer ze er doorheen tot ze egaal zijn opgenomen. Mix er kort de bloem doorheen en kneed kort door tot een samen hangende bal. Duw de bal deeg tot een plak en laat die minimaal een half uur in de koelkast rusten.
Besmeer een taartvorm van 24-26 cm met lage rand in met boter. Bekleed de bodem met bakpapier.
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een cirkel waarmee je de bodem kunt bekleden. Druk de randen mooi gelijkmatig aan en snijd ze met een mesje af. Zet de vorm een half uur koud weg.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bekleed de bodem met bakpapier en doe er blindbakvulling op. Bak de bodem 15 minuten blind en dan nog 10 minuten zonder de blindbakvulling. Haal de bodem als hij goudbruin en gaar is uit de oven en laat kort afkoelen. Haal uit de vorm en laat volledig afkoelen.
Klop voor de vulling de 120 gram suiker met het ei luchtig, voeg er de maizena aan toe en klop die er doorheen tot hij is opgelost.
Breng 50 ml water en het citroensap aan de kook. Roer dit beetje bij beetje al kloppend bij het dooiermengsel. Giet alles terug in de pan en breng al roerende aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg er de 100 gram boter aan toe. Roer goed door tot een egale massa, giet de vulling voor de lemon pie in de afgekoelde bodem en strijk de bovenkant mooi glad. Laat de lemon pie volledig afkoelen.
Doe de eiwitten voor de meringue in een heel schone en vetvrije kom. Voeg er een snufje zout aan toe.
Doe de 180 gram suiker met 50 ml water in schoon en vetvrij een pannetje. Hier heb je een temperatuurmeter nodig om de suikersiroop te kunnen meten. Breng het suikerwater aan de kook, als je 110 graden hebt bereikt begin je met het kloppen van de eiwitten. Bij 118 graden neem je de pan van het vuur en giet je voorzichtig al kloppend de heel hete suikerstroop bij de eiwitten. Blijf goed door kloppen tot het schuim ongeveer lichaamstemperatuur heeft.
Verdeel het schuim over de lemon pie en strijk het gelijkmatig uit. Maak, met een lepel, een structuur in het schuim.
Neem een gasbrander en brand het schuim zachtjes en gelijkmatig af. Heb je geen gasbrander? Verwarm dan de grill van je oven en laat de lemon meringue pie hieronder verkleuren. Pas wel op want je hebt hier minder controle en het kan soms ineens heel snel gaan.
Serveer de lemon meringue taart in punten bij de koffie.
Tafel lekker !!