Lekker Tafelen
donderdag 15 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken Taart

Lemon pie; de allerlekkerste citroentaart

Een basis taart met heel veel opties

Connie Derks door Connie Derks
in Taart
0
lemon pie

Lemon pie – Een citroentaart barstensvol smaak, zo puur, met vers fruit, slagroom. Wie wordt daar nu niet blij van? Met onderstaand recept kun jij die taart zelf maken. En wat zo leuk is, dat is ook nog eens binnen een uurtje geregeld. Je kunt dit recept ook gebruiken als basis voor een lemon meringue pie.

Lemon pie, voor de liefhebbers van citrusfruit

Als je een liefhebber van citrusfruit bent dan ken je de lemon pie vast wel. Die overheerlijke citroentaart is er in veel soorten. Niet alleen de bodems verschillen nogal, de manier van het maken van de vulling is ook een dingetje. Je kunt de lemon vulling meebakken, maar je hebt dan niet echt de controle over de garing van de bodem. Bovendien is de kans dat je de vulling overbakt ook erg groot. Daarom is er bij dit recept voor gekozen om de bodem voor de lemon pie blind te bakken en de vulling apart te maken om die later samen te voegen. Zo kun je de bodem goed bakken en is de vulling niet te droog. De smaak is hierdoor zacht, romig en friszuur. Ben je een liefhebber van een heel uitgesproken citroensmaak? Voeg er dan tijdens het koken de zest van 2 citroenen aan toe, dat geeft extra veel smaak. Vind je de schilfertjes niet fijn dan kun je die, vlak voor je de vulling op de taart giet, eruit halen door alles even door een zeef te wrijven. Zo heb je gegarandeerd een mooie gladde vulling.

Liever een sterkere citroensmaak, voeg dan ook de zest van 2 citroenen toe

Dit recept is ook een perfecte basis om andere taarten te maken

Dit recept van lemon pie is een perfecte basis voor veel andere taarten. Vervang eens een gedeelte van het citroensap door ander citrusfruit zoals sinaasappel of grapefruit, limoen kan ook maar laat dan de citroen weg. Behalve dat je met de vulling kunt spelen kun je ook spelen met de afwerking. De bekendste is de lemon meringue pie, bovenop de vulling komt een heerlijke laag zachte schuim die je afbrandt. Maar je kunt de taart ook afwerken met lekker veel vers fruit zoals aardbeien, frambozen of bosbessen. Of ga je liever voor een laag verse slagroom, eventueel met verbrokkelde schuimpjes erover gestrooid? Maar ook simpel, zonder verdere opsmuk als nagerecht met een bol ijs, is dit een geweldig lekkere taart.

Maak deze pie ook eens met limoen, sinaasappel of grapefruit

Citroen

Citroen; een veelzijdige supervrucht

De citroen is een echte supervrucht; maar wat kun je er dan precies mee en waar let je op als je ze aanschaft ?? Wij vertellen het je allemaal.

Lemon pie (Citroentaart)

Porties: 10 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 100 + 100 gram boter
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 eidooiers
  • 200 gram bloem
  • 150 ml citroensap = 4-5 citroenen
  • 50 ml water
  • 3 eieren
  • 120 gram suiker
  • 16 gram maïzena

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je de lekkerste lemon pie:

Roer voor de bodem 100 gram boter glad met de basterdsuiker en een 1/2 theelepeltje zout.

Voeg er de dooiers aan toe en roer die er doorheen tot ze egaal zijn opgenomen.

Mix kort de bloem er doorheen en kneed kort door tot een samen hangende bal. Duw de bal deeg tot een plak en laat die minimaal een half uur in de koelkast rusten.

Besmeer een taartvorm van 24-26 cm met lage rand in met boter. Bekleed de bodem met bakpapier.

Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een cirkel en bekleed daarmee de bodem van de springvorm. Druk de randen mooi gelijkmatig aan en snijd ze met een mesje af. Zet de vorm een half uur koud weg.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bekleed de bodem met bakpapier en doe er blindbakvulling op. Bak de bodem 15 minuten blind en dan nog 10 minuten zonder de blindbakvulling. Haal de bodem uit de oven als hij goudbruin en gaar is, en laat kort afkoelen. Haal uit de vorm en laat dan volledig afkoelen.

Klop voor de vulling de suiker met het ei luchtig, voeg er de maïzena aan toe en klop die er doorheen tot die is opgelost.

Breng het water en het citroensap aan de kook. Roer dit beetje bij beetje al kloppend bij het dooiermengsel. Giet alles terug in de pan en breng al roerende aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg er de 100 gram boter aan toe. Roer goed door tot een egale massa, giet de vulling voor de lemon pie in de afgekoelde bodem en strijk de bovenkant mooi glad. Laat afkoelen en zet de lemon pie nog minimaal 2 uur koel weg om de vulling op te laten stijven.

Serveer de lemon pie bij de koffie of als nagerecht met slagroom, vers fruit of als lemon meringue pie.

Tafel lekker !!

Tags: Fruit
DeelPin2TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Limburgse rijstevlaai
Taart

Limburgse rijstevlaai

Zo maak je aardbeien cheesecake: Leg de gelatineblaadjes in ruim water om te weken. Verkruimel de koekjes voor de bodem en voeg er 125 gram gesmolten boter aan toe.  Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en knip een strook voor de zijkant. Plak de strook vast met een klein beetje boter. Verdeel de koekjes mix over de bodem en druk dit goed aan. Maak 500 gram aardbeien schoon en maak hiervan met een blender of een staafmixer een egale puree van. Klop 400 gram slagroom lobbig. Pers de limoen uit en doe dit met 1/3 van de aardbeienpuree in een pannetje en breng dit tegen het kookpunt.  Klop de roomkaas los tot een romig mengsel zonder klontjes. Los de gelatine op in het warme limoenmengsel.  Roer er de resterende aardbeien puree doorheen. Klop het aardbeien gelatine mengsel met de mixer door het roomkaas mengsel.  Schep er de lobbige slagroom bij en schep dit luchtig en gelijkmatig door elkaar.  Doe het aardbeien roomkaas mengsel in de voorbereide vorm en strijk de bovenkant mooi glad. Zet de aardbeien cheesecake minimaal 4 uur maar liefst langer koud om op te stijven. Klop de resterende 200 ml slagroom stevig met 25 vgram suiker en doe dit in een spuitzak. Maak de aardbeien schoon en snijd ze in parten. Maak de rand van de springvorm los en haal voorzichtig de rand bakpapier los. Schuif de aardbeien cheesecake voorzichtig op een schaal. Spuit mooie doppen slagroom op de cheesecake en versier met de parten aardbeien. Snijd de aardbeien cheesecake in 12 punten en geniet! Tafel lekker !!
Taart

Aardbeien cheesecake gemaakt met verse aardbeien

kiwi cheese-cake
Taart

Kiwi cheesecake; veel vers fruit waar je vrolijk van wordt

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar
  • Nieuw: zoutmolen van Peugeot waarmee je tot drie keer minder zout gebruikt
  • Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei
  • Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven
  • Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
  • Lunchsalade met gebakken ei, spek en oude kaas met een caesar dressing
  • Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten
  • Gevulde roomboter croissant met scharreleieren en Nederlandse burrata

Reacties

  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Redactie op Rabarbertaart met schuim
  • Karin op Rabarbertaart met schuim
  • Sylvia op Groentepakketten: gemak of beperking in de keuken?
  • Redactie op Lamszadel uit de oven

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!