Lemon pie – Een citroentaart barstensvol smaak, zo puur, met vers fruit, slagroom. Wie wordt daar nu niet blij van? Met onderstaand recept kun jij die taart zelf maken. En wat zo leuk is, dat is ook nog eens binnen een uurtje geregeld. Je kunt dit recept ook gebruiken als basis voor een lemon meringue pie.
Lemon pie, voor de liefhebbers van citrusfruit
Als je een liefhebber van citrusfruit bent dan ken je de lemon pie vast wel. Die overheerlijke citroentaart is er in veel soorten. Niet alleen de bodems verschillen nogal, de manier van het maken van de vulling is ook een dingetje. Je kunt de lemon vulling meebakken, maar je hebt dan niet echt de controle over de garing van de bodem. Bovendien is de kans dat je de vulling overbakt ook erg groot. Daarom is er bij dit recept voor gekozen om de bodem voor de lemon pie blind te bakken en de vulling apart te maken om die later samen te voegen. Zo kun je de bodem goed bakken en is de vulling niet te droog. De smaak is hierdoor zacht, romig en friszuur. Ben je een liefhebber van een heel uitgesproken citroensmaak? Voeg er dan tijdens het koken de zest van 2 citroenen aan toe, dat geeft extra veel smaak. Vind je de schilfertjes niet fijn dan kun je die, vlak voor je de vulling op de taart giet, eruit halen door alles even door een zeef te wrijven. Zo heb je gegarandeerd een mooie gladde vulling.
Liever een sterkere citroensmaak, voeg dan ook de zest van 2 citroenen toe
Dit recept is ook een perfecte basis om andere taarten te maken
Dit recept van lemon pie is een perfecte basis voor veel andere taarten. Vervang eens een gedeelte van het citroensap door ander citrusfruit zoals sinaasappel of grapefruit, limoen kan ook maar laat dan de citroen weg. Behalve dat je met de vulling kunt spelen kun je ook spelen met de afwerking. De bekendste is de lemon meringue pie, bovenop de vulling komt een heerlijke laag zachte schuim die je afbrandt. Maar je kunt de taart ook afwerken met lekker veel vers fruit zoals aardbeien, frambozen of bosbessen. Of ga je liever voor een laag verse slagroom, eventueel met verbrokkelde schuimpjes erover gestrooid? Maar ook simpel, zonder verdere opsmuk als nagerecht met een bol ijs, is dit een geweldig lekkere taart.
Maak deze pie ook eens met limoen, sinaasappel of grapefruit
Citroen; een veelzijdige supervrucht
De citroen is een echte supervrucht; maar wat kun je er dan precies mee en waar let je op als je ze aanschaft ?? Wij vertellen het je allemaal.
Lemon pie (Citroentaart)
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 100 gram witte basterdsuiker
- 100 + 100 gram boter
- 1/2 theelepel zout
- 2 eidooiers
- 200 gram bloem
- 150 ml citroensap = 4-5 citroenen
- 50 ml water
- 3 eieren
- 120 gram suiker
- 16 gram maïzena
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de lekkerste lemon pie:
Roer voor de bodem 100 gram boter glad met de basterdsuiker en een 1/2 theelepeltje zout.
Voeg er de dooiers aan toe en roer die er doorheen tot ze egaal zijn opgenomen.
Mix kort de bloem er doorheen en kneed kort door tot een samen hangende bal. Duw de bal deeg tot een plak en laat die minimaal een half uur in de koelkast rusten.
Besmeer een taartvorm van 24-26 cm met lage rand in met boter. Bekleed de bodem met bakpapier.
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een cirkel en bekleed daarmee de bodem van de springvorm. Druk de randen mooi gelijkmatig aan en snijd ze met een mesje af. Zet de vorm een half uur koud weg.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bekleed de bodem met bakpapier en doe er blindbakvulling op. Bak de bodem 15 minuten blind en dan nog 10 minuten zonder de blindbakvulling. Haal de bodem uit de oven als hij goudbruin en gaar is, en laat kort afkoelen. Haal uit de vorm en laat dan volledig afkoelen.
Klop voor de vulling de suiker met het ei luchtig, voeg er de maïzena aan toe en klop die er doorheen tot die is opgelost.
Breng het water en het citroensap aan de kook. Roer dit beetje bij beetje al kloppend bij het dooiermengsel. Giet alles terug in de pan en breng al roerende aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg er de 100 gram boter aan toe. Roer goed door tot een egale massa, giet de vulling voor de lemon pie in de afgekoelde bodem en strijk de bovenkant mooi glad. Laat afkoelen en zet de lemon pie nog minimaal 2 uur koel weg om de vulling op te laten stijven.
Serveer de lemon pie bij de koffie of als nagerecht met slagroom, vers fruit of als lemon meringue pie.
Tafel lekker !!