• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bakken Taart

Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

Connie Derks door Connie Derks
in Taart
1
32
Linzenvlaai

Linzenvlaai – Linzen in een vlaai? Nee hoor, deze vlaai heeft niks met peulvruchten te maken, deze vlaai is gemaakt van een soort koekjesdeeg. De naam is waarschijnlijk afgeleid van de Linzertorte een Oostenrijks klassiek gebak.

Vroeger werd er in Limburg met feesten en vooral met kermissen volop vlaai gebakken. Niet 1 of 2 maar vaak vele soorten en smaken. Heel de familie kwam dan op de koffie en aangezien de families vaak erg groot waren, en iedereen toch wel minimaal 2 stukken vlaai moest kunnen eten hadden ze veel vlaaien nodig. De gewone vlaaien met gistdeeg zijn maar een paar dagen houdbaar dus maakt men ook een of meerdere linzenvlaaien. De linzenvlaai werd dan altijd als laatste aangesneden omdat deze vlaai lang houdbaar is.

Linzenvlaai is een klassieke Limburgse vlaai die nog steeds veel gebakken wordt.

De vlaai werd soms wel een week of langer bewaard. We kunnen ons dat nu niet meer indenken, maar een ding is zeker deze vlaai is de tweede dag het lekkerste. De vulling is dan een beetje in het deeg getrokken en daar wordt de vlaai echt lekkerder van. Ik durf alleen niet te garanderen dat de vlaai dan niet op is want ook vers is deze erg lekker.

Vlaai wordt gebakken in vlaaiplaten dit zijn ronde vormen met een lage schuin opstaande rand. Je zou hiervoor ook een quiche vorm kunnen nemen.

Limburgse Linzenvlaai
Limburgse Linzenvlaai

 

Linzenvlaai

Porties: 28 cm doorsnede
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 170 gram boter
  • 360 gram bloem
  • 200 gram basterdsuiker
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • 4 eetlepels melk
  • 16 gram bakpoeder
  • 15 gram vanille suiker
  • ongeveer 500 gram van de lekkerste jam die je kunt vinden, liefst een minder zoete variant.
  • grove suiker

Bereidingswijze van dit recept

Linzenvlaai maak je zo:

Zeef de bloem met de bakpoeder en het zout boven een grote kom. Roer en de suiker en de vanillesuiker doorheen. Klop de eieren los en doe ¾ ervan samen met de boter en de melk bij de bloem. Roer dit er voorzichtig met de kneedhaken van de mixer doorheen tot een deegbal ontstaat. Maak van het deeg een plat vierkant en verpak dit in de huishoudfolie. Leg minimaal 2 uur koel weg. Smeer de vlaaivorm in met boter en bestuif met wat bloem. Kneed de deegbal even door en rol ¾ van het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en bekleed hiermee de bodem. Druk het deeg voorzichtig in de hoeken en snijd de resten aan de bovenkant netjes af.

Klop de jam even door en verdeel deze over de deegbodem. Rol de rest van het deeg uit en snijd er brede repen van en leg deze kruislings over de vlaai. Zet de vlaai nog een half uurtje in de koelkast en bestrijk dan de bovenkant met het overgebleven ei en bestrooi royaal met grove suiker. Bak de vlaai ongeveer een half uur in een oven van 180 graden Celsius tot de vlaai mooi goudbruin van kleur is. Haal de vlaai uit de oven maar nog niet direct uit de vorm. Laat deze eerst een beetje afkoelen , ongeveer 30 minuten tot de vlaai wat steviger is. Leg hiervoor een bord op de vlaai en keer deze snel om , haal de vorm eraf en leg er een rooster op, draai nu vlug weer om voordat je vulling uit de vlaai loopt. Laat nu volledig afkoelen. Snijd de linzenvlaai in 10 of 12 punten.

Tafel lekker !!

DeelPin19VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

zomers taartje kwark rode bessen
Taart

Zomers taartje met kwark en rode bessen met luchtige schuimlaag

Limburgse kersenvlaai
Taart

Bak een Limburgse kersenvlaai met échte Hollandse kersen

Yoghurttaart met fruit
Taart

Yoghurttaart met fruit als zomerse traktatie

Limburgse rijstevlaai
Taart

Limburgse rijstevlaai

Zo maak je aardbeien cheesecake: Leg de gelatineblaadjes in ruim water om te weken. Verkruimel de koekjes voor de bodem en voeg er 125 gram gesmolten boter aan toe.  Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en knip een strook voor de zijkant. Plak de strook vast met een klein beetje boter. Verdeel de koekjes mix over de bodem en druk dit goed aan. Maak 500 gram aardbeien schoon en maak hiervan met een blender of een staafmixer een egale puree van. Klop 400 gram slagroom lobbig. Pers de limoen uit en doe dit met 1/3 van de aardbeienpuree in een pannetje en breng dit tegen het kookpunt.  Klop de roomkaas los tot een romig mengsel zonder klontjes. Los de gelatine op in het warme limoenmengsel.  Roer er de resterende aardbeien puree doorheen. Klop het aardbeien gelatine mengsel met de mixer door het roomkaas mengsel.  Schep er de lobbige slagroom bij en schep dit luchtig en gelijkmatig door elkaar.  Doe het aardbeien roomkaas mengsel in de voorbereide vorm en strijk de bovenkant mooi glad. Zet de aardbeien cheesecake minimaal 4 uur maar liefst langer koud om op te stijven. Klop de resterende 200 ml slagroom stevig met 25 vgram suiker en doe dit in een spuitzak. Maak de aardbeien schoon en snijd ze in parten. Maak de rand van de springvorm los en haal voorzichtig de rand bakpapier los. Schuif de aardbeien cheesecake voorzichtig op een schaal. Spuit mooie doppen slagroom op de cheesecake en versier met de parten aardbeien. Snijd de aardbeien cheesecake in 12 punten en geniet! Tafel lekker !!
Taart

Aardbeien cheesecake gemaakt met verse aardbeien

kiwi cheese-cake
Taart

Kiwi cheesecake; veel vers fruit waar je vrolijk van wordt

Reacties 32

  1. Jeanneke Lambriex says:
    4 dagen geleden

    Bedankt voor uw geweldig lekker recept voor deze linzenvlaai. Deze vlaai onze favoriet en wanneer we in Limburg zijn gaat er áltijd eentje mee terug naar huis! Erg fijn dat we ‘m nu zelf ook zelf kunnen bakken.
    Bij mijn laatste vlaai voegde ik 500 gram verse abrikozen (gehalveerd en ontpit) toe, bovenop de jamlaag, heerlijk! En het maakt de vlaai ook net wat minder zoet. En ja, ik weet dat hij rond moet, maar ik had enkel een vierkante vorm…

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 dagen geleden

      Het ziet er helemaal lekker uit Jeanneke, fijn dat ons recept waardevol was, en leuk dat je dit deelt!

      Beantwoorden
  2. ton says:
    7 maanden geleden

    Als niet-Limburger vraag ik mij af of die linzevlaai van boven altijd dicht moet ?

    Beantwoorden
    • Connie says:
      7 maanden geleden

      Linzenvlaai word normaal gesproken met en deksel van deeg of met brede repen deeg afgewerkt.

      Beantwoorden
  3. John van den Boorn says:
    1 jaar geleden

    Met deze deeg kan je ook boter koekjes van maken en linzen vlaai komt oorspronkelijk uit Oostenrijk

    Groetjes John

    Beantwoorden
  4. hubert reuling says:
    3 jaar geleden

    bij ons werd linzenvlaai altijd vierkant gesneden.. Favoriet waren de hoekstukken.

    Beantwoorden
    • Connie says:
      3 jaar geleden

      Ik kan me herinneren dat bij kennissen van ons in Bocholtz de linzevlaai inderdaad ook in vierkanten gesneden werd ja.

      Beantwoorden
  5. Rianne Jacobs says:
    3 jaar geleden

    Kun je ook zelfrijzend bakmeel gebruiken ipv bloem met bakpoeder?

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      3 jaar geleden

      Ja hoor dat kan zeker.

      Beantwoorden
  6. Marc says:
    3 jaar geleden

    Enneh? Linzenvlaai in punten snijden?? Jij bent geen Limburger ;-D. Ik doe het ook hoor. Traditioneel wordt die natuurlijk in vierkantjes gesneden. De randstukjes zijn populair, maar kun je eventueel wegmoffelen (geen probleem!!)
    Buiten Limburg kun je helaas bijna nergens linzenvlaai kopen. Wat betreft de vulling: gedroogde abrikozen een uurtje of 2 opkoken en door een zeef passeren, of zwarte pruimen weken en pureren. Of half half. Suiker in de vulling is dan meestal niet nodig.

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      3 jaar geleden

      Hoi Marc, toch wel hoor een rasechte Limburger. 😉 Het is vooral in het zuiden van Limburg waar ze de linzenvlaai soms in vierkanten snijden. Dit wordt echter steeds minder gedaan. De opties voor de vulling zijn een prima en worden ook vaak toegepast.

      Beantwoorden
    • Cecile says:
      3 jaar geleden

      Ik ben een Limburger en vlaai behoort rond te zijn en die snij je dan niet in vierkantjes, maar in punten! Lieve groet Cecile

      Beantwoorden
      • Math Gerards says:
        1 jaar geleden

        Sorry Cecile, in geen enkele bakkerij wordt linzevlaai in punten gesneden

        Beantwoorden
        • Connie Derks says:
          1 jaar geleden

          Dit ben ik niet helemaal met je eens Math. In Zuid-Limburg zie je nog wel vierkanten, maar ook daar worden ze steeds vaker in punten gesneden. De rest van Limburg snijdt de linzenvlaai toch echt in punten. De bakkers verkopen wel bijna allemaal linzenstukjes, dit zijn vierkanten met dezelfde ingrediënten als de linzenvlaai.

          Beantwoorden
        • John van den Boorn says:
          1 jaar geleden

          Bij de bakker krijg je ook linzen stukjes die zijn vierkant en linzen vlaai die snij je in punten het is wat je wilt hebben ,maar het is gewoon hetzelfde linzen vlaai bak je in een ronde bakplaat en linzen stukjes in een vierkant Dat is het verschil Meer niet grtj John van de bekker oet groeseld

          Beantwoorden
          • Rinus Janssen says:
            12 maanden geleden

            Linze vlaai snij je in vierkanten.
            Daar is verder geen discussie over nodig
            De jongeren onder ons kunnen daar niet over twisten sloes uit

          • Connie Derks says:
            12 maanden geleden

            Ik als niet meer zo piepjonge bakker/auteur blijf erbij dat het gebonden is aan regio. En hoe belangrijk is de manier van snijden bij een vlaai? Het is vooral de smaak die belangrijk is en daar draagt de vorm niets aan bij.

        • Francine says:
          1 jaar geleden

          Echt wel, ik heb nog nooit 4kante linzeblaai gehad. En woon er al 23 jaar

          Beantwoorden
      • Jaap says:
        1 jaar geleden

        De ene Limburger snijdt het in vierkantjes, de ander in punten. Voor mij blijven jullie allemaal rasechte Limburgers hoor….

        Beantwoorden
  7. Felix Quaedvlieg says:
    4 jaar geleden

    Hallo,

    De (roomboter) moet die op kamertemperatuur zijn of koud?
    Ik dacht dat je deze namelijk in koude blokjes moest snijden en dan mengen onder het meel.

    Beantwoorden
  8. Gerrie says:
    4 jaar geleden

    Ik heb hem vanmiddag gemaakt, uiteindelijk is het resultaat heerlijk maar dit heeft wel wat moeite gekost ? het deeg plakte ontzettend! Is dit normaal? Ik kreeg het bijna niet inde vershoudfolie gelegd. Nadat het deeg ik de koelkast had gelegen plakte het nog steeds toen ik het ging doorkneden en heb er extra bloem bij gedaan. Het deeg voelde toen goed aan, maar……toen brak het constant. Is het dan ondertussen te warm geworden? Had ik het weer even in de koelkast moeten leggen?
    Ik heb het nu gewoon in de vlaaivorm gelegd en met mijn handen in model geduwd. En hij is gelukt!
    Maar graag een tip om het plakken en scheuren te voorkomen. Dankjewel alvast!

    Beantwoorden
    • Connie says:
      4 jaar geleden

      Het fijnste werkt het als je het deeg een dag vooraf maakt. Verder idd het deeg enigzins koel houden.
      Hoop dat het met deze tips de volgende keer beter gaat.

      Beantwoorden
  9. Ed benedic says:
    4 jaar geleden

    Linze vlaai heeft zijn naam te danken waar hij oorspronkelijk vandaan komt, namelijk linz in oosterijk

    Beantwoorden
  10. Smeets Marie-Louise says:
    5 jaar geleden

    Ik gebruik abrikozen “corinthe ” in blik van Materne te kopen bij Delhaize of carrefour . Die is al klaar voor gebruik en Heel lekker in linzenvlaaien.

    Beantwoorden
  11. Cosima says:
    5 jaar geleden

    In dit recept WORD vermeld dat het niets met de peulvrucht linzen te maken heeft, koekjesdeeg betekent NIET dat er koekjes in gaan, er word gebruik gemaakt van JAM, dus verbaas je NIET als nergens vermeld word hoe je abrikozen op sap in moet dikken, bakken doe je altijd onder het midden van de oven. LEZEN is erg belangrijk bij het namaken van een recept, niet goed lezen en slordige opmerkingen maken is niet respectvol naar degene die dit heerlijke recept plaatst! Met vr gr Cosima.

    Beantwoorden
  12. Petra H says:
    6 jaar geleden

    Her recept is erg lekker. Ongelukkige wijze staat nergens hoe dik het deeg moet zijn of waar in de oven het beste is om hem te bakken! Ik gebruik abrikozen uit blik, maar kan nergens vinden hoe ik dat het beste kan opdikken, jammer. Niet temin, hij smaakt heerlijk!!

    Beantwoorden
    • Connie says:
      11 jaar geleden

      Wat leuk Petra dat je het gemaakt hebt en nog leuker dat het ook lekker was natuurlijk! Over je vragen: Als je het deeg volgens het recept verdeeld heb je automatisch de juiste dikte ( zo’n 4 mm ). Gebak plaatst je altijd net onder het midden van de oven. Het recept gaat uit van abrikozenjam. Abrikozen kun je altijd bijbinden met maïzena en een beetje sap. Dit even doorkoken. Of je koopt bij een speciaalzaak koud bindmiddel en gebruikt dit volgens de gebruiksaanwijzing.

      Beantwoorden
      • Petra H says:
        2 jaar geleden

        Bedankt voor de informatie. Ik heb een dozijn automonteuren die en gek op zijn!

        Beantwoorden
  13. Natalie says:
    6 jaar geleden

    Ook ik dacht dat er linzen in de vlaai zaten, maar je uitleg maakt alles duidelijk: het recept is verbonden aan de Oostenrijkse stad Linz. Het recept ziet er heerlijk uit en ook helemaal niet zo moeilijk. De tweede dag het lekkerst? Dat dacht ik ook, en dat geldt ook voor veel andere vlaaien.

    Beantwoorden
  14. Jeannette says:
    7 jaar geleden

    Hoezo heet het linzenvlaai? Waar zitten die dan? En bij de ingrediënten staat het er niet bij.
    En waar kan ik die grove suiker kopen?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      7 jaar geleden

      Linzenvlaai is een benaming Jeanette, er zitten dus geen linzen in. Het deeg wordt een linzendeeg genoemd in tegenstelling tot gistdeeg waar de meeste vlaaien mee gemaakt worden. Grove suiker kun je in de grotere supermarkten kopen.

      Beantwoorden
  15. lenor says:
    8 jaar geleden

    Linzenvlaai, ja dacht ik lijkt mij lekker ,

    maar waar en welke koekjes dan ??

    “”ik hoor graag even

    m vr groet Elly

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Gegrilde entrecote van de barbecue of uit de grillpan
  • Makkelijke lasagne met andijvie uit de oven
  • Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas
  • Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip
  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!