Meringue appeltaart – Appeltaart, daar neemt iedereen graag eventjes de tijd voor. Zoekend naar een terrasje om even neer te ploffen word je maar al te vaak uitgenodigd via stoepborden en raamstickers voor een koffie met een stuk appeltaart. Een eeuwenoude traditie waar iedereen nog steeds warm voor loopt. De eenvoud van het basisrecept, de volle, fruitige smaak, de geur tijdens het bakken, er zijn redenen genoeg om met een kilo appels aan de slag te gaan en een heerlijke appeltaart uit de oven te toveren.
Originaliteit wordt beloond
De standaard appeltaart maakt iedereen. Hoe leuk is het om daar eens van af te wijken en je gezin of je gasten te verrassen met een beetje originaliteit. Dat verrassingseffect is de basis van gastvrijheid. Met een meringue appeltaart laat zien dat je moeite hebt gedaan om iets anders te maken om je gasten te verwennen. Dat beetje extra aandacht zorgt voor tevreden gezichten. Dat is waar je voor bakt en dat maakt dat je straks met trots je appeltaart op tafel zet.
Meringue appeltaart
Origineel? Dat mag iedereen zelf beoordelen, maar dit recept voor Meringue appeltaart is in ieder geval helemaal anders dan de standaard appeltaart. Meringue is dat heerlijke eiwitschuim waar velen zich niet aan durven wagen. Dat gaat vandaag veranderen, want je zult zien hoe makkelijk dat het is.
Niet zomaar een appeltje
Voor een meringue appeltaart gebruik je een fris zure appel. De meringue is al vrij zoet dus de taart mag wel een frisse tegenhanger hebben. Er is in dit recept gekozen voor de Sissired een vrij nieuwe appel. Het is een rode mutatie van het ras Delcorf. Het is een frisse appel met een roomwit en sappig vruchtvlees. De appel behoudt goed zijn vorm tijdens het bakken en is lekker sappig zonder dat het gebak klef wordt.
Appeltaart bakken; verrassend gewoon of verrassend anders
In de herfst en winter zijn er weer volop appels hiermee kun je de lekkerste appeltaart bakken. Huisgemaakte appeltaart is het allerlekkerst!
Meringue recepten; van schuimpjes tot krokante schuimlagen
Eiwit en suiker is pure magie, alle meringue recepten bevatten vaak alleen deze twee ingrediënten. De manier van bereiden maakt het verschil.
Meringue appeltaart
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 3 Sissired appels
- 180 gram bloem
- 180 gram suiker + 120 gram
- 1 theelepel bakpoeder
- 100 ml melk
- 50 ml zonnebloemolie
- 5 eidooiers
- 60 gram eiwit
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je meringue appeltaart:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Smeer een springvorm van 24 cm doorsnede in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
Zeef de bloem met het bakpoeder en meng dit samen met de suiker en een snuf zout in een ruime kom.
Splits de eieren en hou het eiwit apart. Weeg hiervan 60 gram af in een ruime vetvrije kom voor de meringue.
Doe de dooiers bij het bloemmengsel en roer dit samen met de melk en de olie tot een glad beslag.
Schep het beslag in de voorbereide springvorm.
Schil de appels en haal het klokhuis eruit. Snijd de appels in plakjes.
Steek de plakjes in een cirkel rechtop in het beslag. Leg de resterende schijfjes er losjes overheen.
Bak de appel meringue taart 35 minuten.
Begin na 10 minuten met het kloppen van het eiwit. Let op eerst afwegen!!
Klop het eiwit met een snuf zout op matige snelheid en schep er langzaam en gelijkmatig de suiker bij. Klop de eiwitten tot stevige pieken.
Haal de appeltaart na 35 minuten voorzichtig uit de oven. Schep er de meringue op en verdeel die met mooie pieken over de taart.
Zet de taart nog 20 minuten terug tot de meringue mooi verkleurd is.
Haal de Meringue appeltaart uit de oven en laat hem 10 minuten afkoelen voor je hem uit de vorm haalt.
Eet de appeltaart lauwwarm of koud als dessert of bij een kopje koffie.
Tafel lekker !!