Pruimentaartje met hazelnoot en havermout – Je wordt de hele herfst en winter doodgegooid met appeltaart. Maar nu, in juli, augustus en september is het pruimentijd en dus maak je pruimentaart. Die koop je niet in de supermarkt, die maak je gewoon lekker zelf en daarmee serveer jij het seizoen op een hele originele manier.
Gemaakt in 75 minuten. Dat ben je ook kwijt aan een appeltaart
Taart maken vindt de een heel leuk, en de ander vindt het allemaal veel te lastig. Maar die appeltaart bakt iedereen. Dat kan dus ook met een pruimentaartje van verse Hollandse pruimen. Er staan geen pakken mix voor pruimentaart in de winkel. Nee, je moet echt zelf aan de slag, maar dit is een recept voor een makkelijk taartje, dus stroop die mouwen op en als je vrienden of vriendinnen langskomen zullen ze enorm waarderen dat je zo iets exclusiefs serveert.
‘Tot in de pruimentijd’
Even een leuk weetje: De uitdrukking ’tot in de pruimentijd’ komt hier waarschijnlijk vandaan: De beroemde schrijver P.C. Hooft woonde gedurende een groot deel van zijn leven in het Muiderslot in Muiden. Gedurende de wintermaanden verbleef hij in Amsterdam, maar ’s zomers woonde hij in Muiden en ontving hij zijn gasten in het Muiderslot; die bleven er vaak geruime tijd logeren. Rond het Muiderslot stonden heel veel pruimenbomen waar de gasten ongetwijfeld volop van genoten. Als ze dan naar huis gingen namen ze afscheid met de groet ‘Tot in de pruimentijd’, tot ziens, tot volgend jaar dus eigenlijk.
En daarmee is dit pruimentaartje met hazelnoot en havermout een fantastisch taartje om te serveren rond de zomervakantie. Het seizoen gaat dan langzamerhand richting de herfst, waar de hazelnoten goed bij passen. Noem het maar een overstap taartje. Je maakt in dit taartje de voorzichtige overstap van de zomer naar de herfst.
Pruimentaartje met een echt lekker kruimeldeeg
Het recept voor dit pruimentaartje met hazelnoot en havermout is niet ingewikkeld. Nee, je maakt heel makkelijk een lekker smaakvol kruimeldeeg. Je verdeelt er de verse pruimen over. Dan nog een laagje kruimeldeeg en je kunt de taart drie kwartier in de oven schuiven. Makkelijk, toch?
Tip: een stukje van de pruimentaart met een lekkere bol ijs en een toefje slagroom is een fantastisch zomers dessert.
Pruimentijd; het seizoen voor verse pruimen uit Nederland
Juli / augustus. Pruimentijd. Vier het seizoen met verse pruimen. Ontdek de verschillende soorten en smaken. Hier vind je tips & recepten.
Pruimentaartje met hazelnoot en havermout
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 150 gram boter
- 250 gram bloem
- 100 gram havermout
- 75 gram hazelnoten
- 120 gram bruine basterdsuiker
- 1 theelepel bakpoeder
- een snuf zout
- 1 theelepel kaneel
- 1 ei
- 50 gram melk
- 500 gram verse pruimen
- 1 eetlepel maizena
- 1 eetlepel suiker
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je het pruimentaartje:
Vet een springvorm van ongeveer 24 cm doorsnede in met boter. Meng de bloem, bakpoeder, hazelnoten, havermout, kaneel en zout door elkaar. Meng de suiker met de boter en voeg er dan het ei aan toe. Meng er kort de melk en het bloemmengsel doorheen, zodat je een kruimelig deeg krijgt.
Verdeel hiervan 2/3 over de bodem van je springvorm en druk dit aan de zijkanten iets omhoog, ongeveer 2-3 cm.
Verdeel de pruimen in kwarten en meng de maizena met de suiker, schud dit door de pruimen en verdeel over de taartbodem. Kruimel de rest van je deeg over de pruimen.
Bak dit ongeveer 45 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven tot de taart mooi bruin en gaar is en de pruimen lekker pruttelen. Laat een beetje afkoelen voor dat je het pruimentaartje uit de vorm haalt. Strooi er rijkelijk poedersuiker overheen.
Het pruimentaartje is lauwwarm het lekkerste, eventueel met een lepel Griekse yoghurt.
Tafel lekker !!