Rabarbertaart met schuim – Verras je gasten eens met deze rabarbertaart. Ze gaan je absoluut om het recept vragen.
Rabarber en schuim, zoet en zuur. Ze zijn elkaars tegenpolen en vullen elkaar daarom perfect aan. Voeg daar nog een zacht cakebeslag en knapperige amandelen aan toe en je feest is compleet.
Jam maken
Voor de vulling gebruik je een zelfgemaakte jam van rabarber en framboos. Door eerst de frambozen te verwarmen kun je er makkelijk de gevreesde pitjes uit zeven. En maak gelijk wat meer van deze jam want ook op een boterham, in de yoghurt of in ander gebak is deze jam erg lekker. Maak de jam altijd met geleisuiker 1:3 zo bevat de jam lekker veel fruit en minder suiker. Je kan ook een andere geleisuiker nemen of gebruikmaken van gelei poeder. Lees dan eerst de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Rabarber/frambozenjam
Voor 4-6 potjes
- 1 kg rabarber
- 600 gram frambozen
- 500 gram geleisuiker 1:3
Verwarm de frambozen tot deze het sap loslaten. Druk de frambozen door een zeef om de pitjes te verwijderen. Doe het sap terug in de pan. Zorg ervoor dat je een redelijk grote pan hebt omdat de jam nogal gaat bubbelen. Was en snij de rabarber in stukken van 2 tot 3 cm. Voeg ze toe aan de frambozen en breng aan de kook. Voeg de geleisuiker toe en laat dit samen onder af en toe roeren 10 minuutjes doorkoken. Was ondertussen de jampotjes en deksels in heet water met een eetlepel soda en spoel deze goed na met heet water. Als de jam lang genoeg gekookt heeft schud je heel voorzichtig de kokende jam tot aan de rand in de potten. Draai er direct de deksel op. Door dit te doen als de jam heel heet is zulle de potten vacuüm trekken en is de jam lang houdbaar.
Meringue recepten; van schuimpjes tot krokante schuimlagen
Eiwit en suiker is pure magie, alle meringue recepten bevatten vaak alleen deze twee ingrediënten. De manier van bereiden maakt het verschil.
Rabarber, de groente onder het fruit
Hoewel rabarber vaak beschouwd wordt als fruit, en wordt gebruikt in gebak en desserts, is het echt een groente. Hier lees je er alles over!
Eieren
Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.
Rabarbertaart met schuim
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 100 gram boter
- 100 gram suiker
- 4 eidooiers
- snufje zout
- 120 gram bloem
- 4 gram bakpoeder
- 4 eiwitten
- 160 gram suiker
- 50 gram amandelschaafsel
- 1 pot rabarber/frambozenjam
- 200 gram slagroom
- 1 eetlepel suiker
Bereidingswijze van dit recept
Een rabarbertaart met schuim maak je zo:
Bij dit recept is het handig wanneer je 2 bakvormen van 22 cm doorsnede hebt. Heb je dit niet? Dan kun je de plakken achterelkaar bakken in plaats van tegelijkertijd. Ook is het mogelijk om de bovenste een paar cm kleiner te maken als je die toevallig wel hebt.
Besmeer de bakvormen met boter. Klop de boter met de suiker luchtig en voeg er één voor één de eidooiers aan toe. Zeef de bloem met het zout en de suiker en roer deze er doorheen. Verdeel het deeg in tweeën en verdeel deze over de bodem van de vorm. Dit gaat het makkelijkste met licht vochtige handen. Klop de eiwitten in een schone kom tot ze luchtig zijn. Voeg dan beetje bij beetje de suiker eraan toe tot een mooi en stevig schuim. Verdeel dit ook in 2 delen over de bodems. Verdeel over een bodem het amandelschaafsel en eventueel een klein beetje suiker. Bak deze bodems in een oven van 180 graden in 30 minuten gaar. Het eiwit zal flink omhoogkomen tijdens het bakken en later uit de oven weer inzakken. Dit is de bedoeling dus niet schrikken. Haal de bodem uit de vorm en laat afkoelen op een rooster. Klop de slagroom stijf met een eetlepel suiker. Verdeel over de bodem zonder de amandelen een royale hoeveelheid jam. Verdeel hier voorzichtig de slagroom overheen en leg de andere bodem erop met de amandelen aan de bovenkant. Zet de rabarbertaart met schuim koel weg tot gebruik.
Tafel lekker !!
Voeg er een voor een de eieren aan toe, ik denk dat het de dooiers moeten zijn?
Klopt, je hebt helemaal gelijk, we passen het direct aan.
Mijn excuses de oventemperatuur moet 180 graden zijn. Zal et in het recept aanpassen.
Er staat niets vermeld over de oventemperatuur. Kan dat toegevoegd worden aub?