Rabarbertaart met schuim – Verras je gasten eens met deze rabarbertaart. Ze gaan je absoluut om het recept vragen.
Rabarber en schuim, zoet en zuur. Ze zijn elkaars tegenpolen en vullen elkaar daarom perfect aan. Voeg daar nog een zacht cakebeslag en knapperige amandelen aan toe en je feest is compleet.
Jam maken
Voor de vulling gebruik je een zelfgemaakte jam van rabarber en framboos. Door eerst de frambozen te verwarmen kun je er makkelijk de gevreesde pitjes uit zeven. En maak gelijk wat meer van deze jam want ook op een boterham, in de yoghurt of in ander gebak is deze jam erg lekker. Maak de jam altijd met geleisuiker 1:3 zo bevat de jam lekker veel fruit en minder suiker. Je kan ook een andere geleisuiker nemen of gebruikmaken van gelei poeder. Lees dan eerst de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Rabarber/frambozenjam
Voor 4-6 potjes
- 1 kg rabarber
- 600 gram frambozen
- 500 gram geleisuiker 1:3
Verwarm de frambozen tot deze het sap loslaten. Druk de frambozen door een zeef om de pitjes te verwijderen. Doe het sap terug in de pan. Zorg ervoor dat je een redelijk grote pan hebt omdat de jam nogal gaat bubbelen. Was en snij de rabarber in stukken van 2 tot 3 cm. Voeg ze toe aan de frambozen en breng aan de kook. Voeg de geleisuiker toe en laat dit samen onder af en toe roeren 10 minuutjes doorkoken. Was ondertussen de jampotjes en deksels in heet water met een eetlepel soda en spoel deze goed na met heet water. Als de jam lang genoeg gekookt heeft schud je heel voorzichtig de kokende jam tot aan de rand in de potten. Draai er direct de deksel op. Door dit te doen als de jam heel heet is zulle de potten vacuüm trekken en is de jam lang houdbaar.
Meringue recepten; van schuimpjes tot krokante schuimlagen
Eiwit en suiker is pure magie, alle meringue recepten bevatten vaak alleen deze twee ingrediënten. De manier van bereiden maakt het verschil.
Rabarber, de groente onder het fruit
Hoewel rabarber vaak beschouwd wordt als fruit, en wordt gebruikt in gebak en desserts, is het echt een groente. Hier lees je er alles over!
Rabarbertaart met schuim
Ingrediënten voor dit recept
- 100 gram boter
- 100 gram suiker
- 4 eidooiers
- snufje zout
- 120 gram bloem
- 4 gram bakpoeder
- 4 eiwitten
- 160 gram suiker
- 50 gram amandelschaafsel
- 1 pot rabarber/frambozenjam
- 200 gram slagroom
- 1 eetlepel suiker
Bereidingswijze van dit recept
Besmeer twee bakvormen van 22 cm doorsnee met boter.
Klop de boter met 100 gram suiker luchtig en voeg één voor één de eidooiers toe.
Zeef de bloem met bakpoeder en zout, en roer dit door het botermengsel.
Verdeel het deeg gelijkmatig over de twee bakvormen. Gebruik licht vochtige handen om dit makkelijker te maken.
Klop in een schone kom de eiwitten stijf. Voeg geleidelijk 160 gram suiker toe tot je een stevig schuim hebt.
Verdeel het schuim over de twee deegbodems in de vormen.
Strooi het amandelschaafsel over één van de bodems.
Bak beide bodems 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius. Het schuim zal rijzen en na het bakken inzakken.
Laat de bodems afkoelen op een rooster.
Klop de slagroom stijf met 1 eetlepel suiker.
Smeer een royale laag rabarber/frambozenjam over de bodem zonder amandelen.
Verdeel de slagroom voorzichtig over de jam.
Leg de andere bodem met het amandelschaafsel bovenop.
Zet de taart koel weg tot gebruik.
Tafel lekker !!




