Schwarzwälder Kirschtorte – Stel je een taart voor, die vol zit met heerlijke smaken als chocolade, kersen en slagroom. Daarnaast zit er een beetje alcohol in. Loopt het water je al uit de mond? Dan vind je het vast leuk om te weten dat je met het recept uit dit artikel zelf de keuken in kunt duiken om zo’n taart te maken. Eerlijk is eerlijk, dit is niet het makkelijkste recept voor een taart, maar met een beetje handigheid moet het je wel lukken om zo’n lekkere, prachtige Schwarzwälder Kirschtorte uit de oven te toveren. En reken maar dat je daar bewonderende blikken mee gaat oogsten.
De Schwarzwälder Kirschtorte is een echte klassieker
De taart vindt zijn oorsprong in Duitsland, maar inmiddels is het een taart die over de hele wereld wordt gegeten. De Schwarzwälder Kirschtorte of de Zwarte Woud taart is een echte klassieker. Patissier Josef Keller (uit Zwitserland) zou het aromatiseren van slagroom met kirsch (kersenbrandewijn) uitgevonden hebben. In 1934 wordt het recept van de Schwarzwälder Kirsch voor het eerst genoemd in een kookboek. Hiermee werd het recept bekend in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, en dus niet alleen in het Zwarte Woud. De meeste mensen zullen de taart natuurlijk van de wintersportvakanties in de Alpen kennen. Maar die Schwarzwälder Kirschtorte is gegarandeerd ook heel erg lekker als je hem gewoon in jouw eigen keuken maakt.
De Zwarte Woud taart kent heel veel variaties op het originele recept
De Schwarzwälder Kirschtorte bestaat dus uit ingrediënten als chocolade, biscuit, slagroom, kersen en kirsch likeur. Dat alles maakt dit een taart met een uniek smakenpalet. De bijzondere taart kent heel veel variaties op het klassieke recept. Je ziet hem ook wel met chocolade slagroom, maar onderstaand de klassieke variant met gewone slagroom, die net even minder zwaar is, maar wel heel erg lekker.
Slagroom
Voor de smaak, de luchtigheid of voor een feestelijke afwerking, met slagroom worden veel gerechten mooier maar vooral ook lekkerder.
Schwarzwälder Kirschtorte
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 5 eiwitten
- 5 eidooiers
- 150 gram suiker
- 135 gram bloem
- 8 gram bakpoeder
- 15 gram cacao
- 1 eetlepel oploskoffie
- 1 zakje vanillesuiker
- een snufje zout
- een pot kersen (1/2 liter)
- 75 + 60 gr. suiker
- 1 eetlepel maïzena of meer
- eventueel suiker voor de kersen
- 1 borrelglaasje kirsch
- 600 gram slagroom
- 150 gram pure chocolade
Bereidingswijze van dit recept
Een Schwarzwälder Kirschtorte maak je zo:
Het chocoladebiscuit:
Smeer een ronde vorm van 20 -24 cm in met boter en laat er een lepel bloem in vallen. Beweeg nu zo met de vorm dat alle boter bedekt is met bloem. Klop de overige bloem uit de pan.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Klop de eiwitten met de helft van de suiker en een snufje zout stijf, tot er pieken ontstaan.
Klop de dooiers met de suiker, de vanillesuiker en de oploskoffie romig.
Zeef de bloem met de cacao en het bakpoeder.
Spatel ongeveer 1/3 van het eiwit bij de dooiers, spatel er het bloemmengsel doorheen en daarna de rest van het eiwit tot alles goed gemengd is.
Bak de bodem 25-30 minuten in de oven. Je kunt zien als het biscuit klaar is, als je er een satéprikker insteekt en die er schoon uitkomt.
Haal als het biscuit gaar is de vorm uit de oven en haal hem uit de vorm. Laat het biscuit afkoelen op een rooster of een schone theedoek. Je kunt het biscuit prima een dag van tevoren bakken en afgekoeld in een plastic zak bewaren.
De vulling:
Neem een kleine pot kersen van ongeveer ½ liter en giet hiervan 75 gram vocht in een pan. Doe hier 75 gram suiker bij en laat dit goed doorkoken tot een siroop. Laat vervolgens afkoelen.
Neem 10 mooie kersen en leg ze op een keukenpapiertje.
Doe de rest van het sap in een pan, houdt een beetje achter en meng dit met een eetlepel maïzena. Maak hiervan een papje en roer dit al verwarmend bij het sap tot het stevig wordt.
Voeg de kersen toe en roer goed door. Kijk of je eventueel bij moet binden en of er suiker bij moet. Het is de bedoeling dat de kersenvulling niet te veel uitloopt. Let er wel op dat je niet te veel maïzena toevoegt, omdat de vulling tijdens het afkoelen nog steviger wordt. Laat ook dit afkoelen.
Klop de slagroom met de 60 gram suiker stijf.
Schenk een half glaasje kirsch bij de kersen en de andere helft bij de siroop.
Rasp met een dunschiller of een mesje de chocolade tot schaafsel. Je kunt dit ook al eerder doen en in de diepvries bewaren. Zo voorkom je dat het niet al te erg aan je handen blijft plakken.
Snijd het biscuit 2 keer door zodat je 3 lagen biscuit hebt.
Leg de onderste laag op een bord en verdeel er de kersen over. Laat de rand vrij. Spuit slagroom op de rand en een beetje op de kersen en smeer dit uit.
Leg de middelste laag erop en besprenkel die rijkelijk met een gedeelte van de siroop. Spuit hier ook slagroom op en verdeel dit over de laag.
Leg de laatste biscuit laag daar weer op en kijk of de stapel netjes recht is. Besprenkel ook die laag rijkelijk met siroop.
Smeer nu de taart in met slagroom, maar zorg wel dat je wat overhoudt voor de toefjes bovenop.
Strooi wat chocolade over de bovenkant van de taart. Neem vervolgens het bord in je linkerhand en duw het chocoladeschaafsel met je rechterhand tegen de zijkant van de taart.
Zet de taart op een schoon bord of maak de randen van het bord schoon.
Verdeel de Schwarzwälder Kirschtorte in gedachten in 10 punten, spuit er mooie toeven slagroom op en versier met een kers.
Tafel lekker !!