Taart met peren en walnoten – Heb je zin om je vrienden of collega’s blij te maken? Verras ze dan eens met een lekkere, zelfgebakken taart. Er zullen maar weinig mensen ‘nee’ zeggen tegen een flinke punt van een taart met peren en walnoten. Dus, bekijk het recept, doe boodschappen en duik de keuken in om die heerlijke, herfstige taart te maken. Het recept is makkelijk te maken, dus jij kunt het ook!
Appels met peren vergelijken
Wat past er nu beter bij de herfst dan een zelfgemaakte perentaart met walnoten? Met dit recept willen we je verleiden om een heerlijke taart met peren te maken. Het is natuurlijk niet zo vreemd dat bijna iedereen die gaat bakken, met een appeltaart begint. Appeltaart is superpopulair en makkelijk te maken. Maar waarom zou je de appels niet door peren vervangen? Dat is net zo makkelijk toch? Peren zijn iets vlakker van smaak maar dat los je heel makkelijk op door verse gember en citroensap en rasp te gebruiken. Voor de crunch voeg je walnoten toe. Zeker weten dat de appeltaart geduchte concurrentie krijgt van de perentaart.
Dit recept vraagt om lekker rijpe peren
Voor het recept voor de perentaart met walnoten kun je het beste conference peren gebruiken die goed rijp zijn. Gebruik geen keiharde peren of stoofperen, want die blijven hard en dat maakt de taart een stuk minder lekker. Overrijpe peren zijn ook minder geschikt voor dit recept, ze hebben vaak een iets muffe smaak en zijn erg zacht waardoor de taart te nat wordt en niet goed gaar.
Taart met peren en walnoten
Peren en walnoten zijn twee ingrediënten die perfect samenkomen in een makkelijk te maken taart, die bijna het woord herfst schreeuwt. De taartkorst is niet te zoet en een beetje bros, zodat hij makkelijk te snijden is. Het is een taart die bij iedereen in de smaak valt, heel toegankelijk, maar net dat beetje extra wat hem onderscheidt van de rest. En natuurlijk is het veel leuker en ook lekkerder een zelf gebakken taart op tafel te zetten dan een gekochte appeltaart die heel makkelijk in iedere supermarkt voor een lokprijsje te koop is.
Ben je dol op gember? Vervang de abrikozenjam in het recept dan door gemberjam.
Bakken met peer (cake & divers)
Ben je liefhebber van cake en cheesecake of ben je een echte chocolade fan? Ook jij bakt vanaf nu de lekkerste creaties met peer.
Taart met peren en walnoten
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 225 gram bloem
- 175 gram ijskoude boter
- 2 eetlepels suiker + 1 eetlepel
- 1 theelepel vanille extract
- 1/2 theelepel zout
- 50-75 ml ijswater
- 1 kilo rijpe conference peren
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel vers geraspte gember
- sap en rasp van een halve citroen
- 2 +1 eetlepel maizena
- 150 gram abrikozenjam
- 150 gram walnoten
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je taart met peren en walnoten:
Besmeer een lage vorm van ongeveer 24 cm doorsnede met boter. De vormen met een losse bodem zijn hiervoor het fijnste. Knip een stukje bakpapier op maat voor de bodem en leg dit in de vorm.
Begin met het maken van het deeg, snijd hiervoor de boter in kleine stukjes en meng die met de bloem, suiker, vanillesuiker en een beetje zout. Meng dit nu met een keukenmachine tot een kruimelige massa. Heb je geen keukenmachine, wrijf dan de stukjes boter met de bloem tussen je handen tot een kruimelig deeg. Voeg 50 ml water toe en meng dit kort door tot het deeg net aan elkaar blijft hangen. Probeer zo snel mogelijk te werken, zodat het deeg niet te warm wordt. Duw het deeg tot een platte cirkel.
Neem een groot stuk bakpapier en bestuif dit licht met bloem. Leg het deeg op het bakpapier en bestrooi het met bloem. Rol het deeg uit tot een grote cirkel die iets groter is dan de vorm. Neem nu het bakpapier met daaraan vast het deeg en leg dit ondersteboven in de vorm. Duw het deeg met het bakpapier een beetje aan en trek het bakpapier voorzichtig los. Lukt dit niet direct? Zet de vorm met deeg dan 5 minuten in de diepvries. Als de bodem netjes bekleed is druk je het overhangende deeg eraf. Leg dit opzij. Zet de bodem in de diepvries tot gebruik. Hierdoor zal hij minder krimpen.
Neem een grote schaal en doe hierin de gember, citroensap en raspt en een klein beetje kaneel. Doe er 2 eetlepels custard en 1 eetlepel suiker bij en roer het door elkaar.
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Snijd de peren in kwarten en schil ze en haal het klokhuis eruit. Snijd het dunne stuk eraf en snijd het brede stuk doormidden zodat ieder kwart 3 gelijkmatige stukken worden. Doe de stukken in de kom. Als alle stukken in de kom zitten meng je alles voorzichtig kort door elkaar.
Haal de bodem uit de diepvries en schep er een eetlepel maizena op. Wrijf dit gelijkmatig over het deeg. Verdeel de vulling gelijkmatig over het deeg. Rol het resterende deeg uit met een beetje bloem en snijd er repen van die je in stukken op de rand legt. Zie foto in de tekst. Maak het deeg een beetje nat en bestrooi de taart met peer met een beetje extra suiker. Bak de taart met peer in ongeveer 45 minuten gaar. Haal de taart uit de oven en laat hem volledig afkoelen in de vorm.
Verwarm de abrikozenjam met een beetje water en bestrijk de peren hiermee. Breek de noten in grove stukken en strooi ze over de taart met peren. Snijd de taart in 10 stukken en serveer hem bij de koffie. Je kunt de taart met peren en walnoten ook perfect als nagerecht serveren, snijd de stukjes dan iets kleiner en serveer ze met een bolletje ijs of een dot slagroom.
Tafel lekker !!
In het recept staat dat je het beste Conference peren kunt gebruiken. Ik vind Doyenne de comice peren veel meer smaak hebben, zijn die niet goed hiervoor?
Die kunnen inderdaad ook Liduin. We bevelen Conference aan omdat ze het makkelijkst verkrijgbaar en iets steviger zijn.
Ik kreeg deze van een vriendin doorgestuurd, leuk, ga dit recept zeker maken, eerst de peren in huis Halen, walnoten hebben we al. Success verder met jullie leuke recepten. Tschüss.
Dank je, deze taart is ook erg lekker met appels , misschien heb je die wel al in huis.