Taart met verse pruimen en frangipane – een heerlijke amandeltaart met vers fruit die je zeker vaker gaat maken.
Puur genieten met verse pruimen
Als er in de zomer volop pruimen zijn moet je toch op zijn minst een taart met verse pruimen maken. Er zijn veel lekkere versies, maar met dit recept heb je echt de allerlekkerste. Het friszure van de verse pruimen met de volle smaak van amandelen in een heerlijk zacht beslag is echt genieten. Welke pruimen je neemt, maakt niet echt veel uit geel, rood of dieppaars, ze zijn allemaal even lekker in de taart.
Wat is Frangipane?
Er is niet één recept voor frangipane. Net als bij cake zijn er veel verschillende recepten. Het bekendst is de frangipane in sloffendeeg. De ingrediënten zijn altijd eieren, suiker, amandel en boter, maar dit kan per receptuur behoorlijk verschillen. De verhoudingen kunnen behoorlijk uiteen lopen, vaak worden er ook andere ingrediënten aan toegevoegd zoals, bloem of crème fraîche. Als je frangipane maakt voor de taart met verse pruimen gebruik je relatief veel ei en weinig boter. Dat maakt het, in tegenstelling tot de meeste frangipane recepten, een erg luchtig beslag.
Taart met verse pruimen gebakken in een bodem
Omdat frangipane beslag vrij zoet is, blijft het makkelijk plakken. Voor de smaakbalans en om de taart mooi uit de vorm te kunnen krijgen wordt dit beslag gebakken in een bodem. In het deeg voor de bodem wordt daarom ook vrij weinig suiker gebruikt. Het is een snel en makkelijk te maken bladerdeeg dat je ook voor heel veel andere recepten kunt gebruiken. Maak er dus gelijk wat meer van en bewaar het in de diepvries zodat je de volgende keer lekker snel klaar bent.
Dit ga je vaker maken
Die volgende keer gaat er zeker komen want met dit recept maak je niet alleen een taart met verse pruimen. Ook kersen, bosvruchten, appel, peer of net wat je lekker vindt of in huis hebt, kun je in de taart verwerken. Je kunt er voor kiezen om het verse fruit op de bodem te leggen of om het er, net als bij de taart met verse pruimen, boven in te steken. Zo heb je steeds weer een ander resultaat met hetzelfde recept.
Pruimentijd; het seizoen voor verse pruimen uit Nederland
Juli / augustus. Pruimentijd. Vier het seizoen met verse pruimen. Ontdek de verschillende soorten en smaken. Hier vind je tips & recepten.
Taart met pruimen en franchipane
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 175 gram bloem
- 125 gram ijskoude boter
- 25 gram boter, gesmolten
- 1 eetlepel + 120 gram suiker
- 2 maal een halve theelepel zout
- 50 ml ijskoud water
- 3 eieren
- 135 gram amandelmeel
- 1/2 theelepel amandelextract
- +/- 800 gram verse pruimen
- 75 gram amandelschaafsel
- 2 theelepels maizena
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je taart met verse pruimen en frangipane:
Dit recept is voor een vorm van 18 cm of 2 kleinere vormen.
De bodem: Meng de bloem met een halve theelepel zout en de eetlepel suiker.
Rasp de 125 gram ijskoude boter boven het bloemmengsel of gebruik een foodprocessor om de boter en bloem tot kruimels te maken. De boter moet niet volledig opgenomen zijn, je mag nog stukjes blijven zien, die zorgen voor de brosheid van het deeg.
Voeg nu zoveel water toe dat het deeg net aan elkaar blijft hangen. Bewerk het deeg zo min mogelijk, het ziet er rommelig uit, maar dat is niet erg.
Duw het deeg tot een dikke cirkel en leg dit op een vel bakpapier ongeveer 30 minuten in de koelkast om te rusten.
Rol het deeg uit op een royaal met bloem bestoven werkplek tot een dikte van ongeveer een halve cm.
Bekleed de vorm met het deeg en rol de randen mooi af. Prik de bodem in met een vork en bestrooi met de maizena. Zet in de koelkast tot gebruik.
Was en snijd de pruimen afhankelijk van de grootte in 4 of 6 partjes.
Vet de vorm in met boter of een bakspray. Verwarm de oven voor op 180 graden.
De frangipane: Smelt de boter.
Doe in een kom 1 ei en 2 dooiers en in een vetvrije kom 2 eiwitten.
Doe de 120 gram suiker, het amandelmeel en extract met een halve theelepel zout bij het ei en de dooiers. Roer door elkaar. Voeg er de gesmolten boter aan toe.
Klop de eiwitten stevig. Schep 1 flinke eetlepel eiwit bij het vrij stevige amandelmengsel en meng zodat het iets slapper wordt. Doe er de rest van het eiwit bij en spatel dit er luchtig doorheen.
Giet het beslag in de met deeg beklede vorm en steek de pruimen er in.
Zorg ervoor dat het beslag net niet helemaal tot de rand komt, het komt namelijk nog omhoog tijdens het bakken.
Bestrooi met het amandelschaafsel.
Bak de taart met pruimen en frangipane in ongeveer 45 tot 60 minuten tot hij goudbruin en gaar is. Dit kun je testen door er licht op te duwen, veert hij terug dan is die gaar. (Gebruik je 2 kleinere vormen dan zijn ze ongeveer 10 minuten eerder gaar.)
Laat 5 minuten staan en haal hem dan uit de vorm. Bestrooi eventueel met poedersuiker.
Serveer de taart met verse pruimen en frangipane lauwwarm of op kamertemperatuur.
Bewaren doe je hem het beste in de koelkast.
Tafel lekker !!
Op hoeveel graden moet de Taart met verse pruimen en frangipane gebakken worden?
Op 180 graden Ellly, de baktemperatuur is de temperatuur waarop je ook de oven voorverwarmd.