• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
woensdag 12 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bakken Taart

Taart met verse pruimen en frangipane

Een luchtige amandeltaart met friszoete- en verse pruimen, ideaal voor een zomerse middag of als feestelijk nagerecht.

0
Taart met verse pruimen en frangipane

Deze taart met verse pruimen is er zo één die je meteen in de nazomerstemming brengt. Het is makkelijk te maken en toch heel bijzonder. De combinatie van friszoete pruimen en romige frangipane geeft een taart die altijd indruk maakt. En het mooie is: dit recept lukt iedereen. Met een simpele bodem, luchtige amandelvulling en vers fruit heb je een baksel waar je trots op bent. Zet de taart lauwwarm op tafel en je krijgt gegarandeerd blije gezichten.

In de zomer zijn verse Hollandse pruimen volop verkrijgbaar bij de markt of bij de teler om de hoek. Ze zijn er in allerlei kleuren, van geel tot donkerpaars, en allemaal even geschikt om in deze taart te gebruiken. De frangipane maakt de taart smeuïg, de pruimen geven frisheid. Taart met verse pruimen kun je serveren als nagerecht, bij de koffie of gewoon als tussendoortje. En als er een stukje overblijft, smaakt hij de volgende dag nog steeds heerlijk. Dit is zo’n bakrecept dat je vaker zult maken, want je kunt eindeloos variëren met ander seizoensfruit. Daarmee heb je steeds een nieuwe versie op tafel, zonder ingewikkelde aanpassingen.

Niveau

Makkelijk

Dieet

Vegetarisch

Kooktechniek

BakkenOven

Kooktijd

Langer dan 60 minuten

Verse ingrediënten

Verse Pruimen

Taart met verse pruimen en franchipane

Porties: 12
Bereidingstijd: 90 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 175 gram bloem
  • 125 gram ijskoude boter
  • 25 gram boter, gesmolten
  • 1 eetlepel + 120 gram suiker
  • 2 maal een halve theelepel zout
  • 50 ml ijskoud water
  • 3 eieren
  • 135 gram amandelmeel
  • 1/2 theelepel amandelextract
  • +/- 800 gram verse pruimen
  • 75 gram amandelschaafsel
  • 2 theelepels maizena

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je de taart met verse pruimen en franchipane:

Dit recept is voor een vorm van 18 cm of 2 kleinere vormen.

De bodem: Meng de bloem met een halve theelepel zout en de eetlepel suiker. Rasp de 125 gram ijskoude boter boven het bloemmengsel of gebruik een foodprocessor om de boter en bloem tot kruimels te maken. Voeg water toe tot het deeg net aan elkaar blijft hangen. Werk het deeg kort, duw het tot een cirkel en laat 30 minuten rusten in de koelkast.

Rol het deeg uit tot een halve cm dikte. Bekleed de vorm, prik de bodem in met een vork en bestrooi met de maizena. Zet terug in de koelkast tot gebruik.

Was en snijd de pruimen in partjes. Vet de vorm in en verwarm de oven voor op 180 graden.

De frangipane: smelt de boter. Klop in een kom 1 ei en 2 dooiers los. Voeg suiker, amandelmeel, extract en zout toe. Roer de gesmolten boter erdoor. Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het mengsel.

Giet het beslag in de deegvorm en steek de pruimen erin. Bestrooi met het amandelschaafsel. Bak 45-60 minuten goudbruin en gaar. Laat 5 minuten afkoelen en haal uit de vorm. Bestrooi eventueel met poedersuiker.

Serveer de taart met verse pruimen lauwwarm of op kamertemperatuur. Bewaar in de koelkast.

Tafel lekker !!

Connie D.

Connie D.

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Ook interessant

  • pruimenjam maken

    Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen

  • snoep maken van vers fruit

    Snoep maken van vers fruit – perfect voor cadeautjes

  • Pruimentaartje met hazelnoot en havermout

    Pruimentaartje met hazelnoot en havermout; van verse pruimen

  • Gegrilde pruimen

    Gegrilde pruimen uit de oven

  • Pruimenclafoutis van verse pruimen

    Pruimenclafoutis van verse pruimen

  • plaatcake met pruimen

    Plaatcake met pruimen – maak makkelijk wat extra om in te vriezen

  • Gekarameliseerde pruimen met granola en yoghurt

    Gekarameliseerde pruimen met romige yoghurt en crunch

  • kruidige pruimen plaatkoek bakken

    Kruidige pruimen plaatkoek met 5 spices en sesam

  • Snelle pruimentaartjes

    Snelle pruimentaartjes met krokant bladerdeeg en verse Hollandse pruimen

  • platbrood met pruimen, gedroogde ham en rucola

    Platbrood met pruimen en gedroogde ham; voor lunch of borrel

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven
  • Puddingbroodjes; de enige echte en ook de allerlekkerste
  • Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees
  • Cheesecake met gekaramelliseerde peren; Nederlandse peren op z’n Amerikaans
  • Broodje hete makreel; zoveel lekkerder dan een broodje makreel van de viskraam
  • Kleine appeltaartjes met noten; gezellig, puur, lekker

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.