Deze taart met verse pruimen is er zo één die je meteen in de nazomerstemming brengt. Het is makkelijk te maken en toch heel bijzonder. De combinatie van friszoete pruimen en romige frangipane geeft een taart die altijd indruk maakt. En het mooie is: dit recept lukt iedereen. Met een simpele bodem, luchtige amandelvulling en vers fruit heb je een baksel waar je trots op bent. Zet de taart lauwwarm op tafel en je krijgt gegarandeerd blije gezichten.
In de zomer zijn verse Hollandse pruimen volop verkrijgbaar bij de markt of bij de teler om de hoek. Ze zijn er in allerlei kleuren, van geel tot donkerpaars, en allemaal even geschikt om in deze taart te gebruiken. De frangipane maakt de taart smeuïg, de pruimen geven frisheid. Taart met verse pruimen kun je serveren als nagerecht, bij de koffie of gewoon als tussendoortje. En als er een stukje overblijft, smaakt hij de volgende dag nog steeds heerlijk. Dit is zo’n bakrecept dat je vaker zult maken, want je kunt eindeloos variëren met ander seizoensfruit. Daarmee heb je steeds een nieuwe versie op tafel, zonder ingewikkelde aanpassingen.
Niveau
Dieet
Kooktechniek
Kooktijd
Verse ingrediënten
Taart met verse pruimen en franchipane
Ingrediënten voor dit recept
- 175 gram bloem
- 125 gram ijskoude boter
- 25 gram boter, gesmolten
- 1 eetlepel + 120 gram suiker
- 2 maal een halve theelepel zout
- 50 ml ijskoud water
- 3 eieren
- 135 gram amandelmeel
- 1/2 theelepel amandelextract
- +/- 800 gram verse pruimen
- 75 gram amandelschaafsel
- 2 theelepels maizena
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de taart met verse pruimen en franchipane:
Dit recept is voor een vorm van 18 cm of 2 kleinere vormen.
De bodem: Meng de bloem met een halve theelepel zout en de eetlepel suiker. Rasp de 125 gram ijskoude boter boven het bloemmengsel of gebruik een foodprocessor om de boter en bloem tot kruimels te maken. Voeg water toe tot het deeg net aan elkaar blijft hangen. Werk het deeg kort, duw het tot een cirkel en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
Rol het deeg uit tot een halve cm dikte. Bekleed de vorm, prik de bodem in met een vork en bestrooi met de maizena. Zet terug in de koelkast tot gebruik.
Was en snijd de pruimen in partjes. Vet de vorm in en verwarm de oven voor op 180 graden.
De frangipane: smelt de boter. Klop in een kom 1 ei en 2 dooiers los. Voeg suiker, amandelmeel, extract en zout toe. Roer de gesmolten boter erdoor. Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het mengsel.
Giet het beslag in de deegvorm en steek de pruimen erin. Bestrooi met het amandelschaafsel. Bak 45-60 minuten goudbruin en gaar. Laat 5 minuten afkoelen en haal uit de vorm. Bestrooi eventueel met poedersuiker.
Serveer de taart met verse pruimen lauwwarm of op kamertemperatuur. Bewaar in de koelkast.
Tafel lekker !!
