Yoghurttaart met fruit – Een frisse yoghurttaart met verse bramen en bosbessen, maar ieder ander fruit is ook mogelijk.
Natuurlijk, en zelfgemaakt
In menig huishouden wordt het bekende pak mix voor kwark- of yoghurttaart wel eens gebruikt. Maar wist je dat het ook net zo makkelijk anders kan en dan zonder al die extra toevoegingen? Het leuke aan zelf maken van een yoghurttaart met fruit is vooral dat je het naar je eigen smaak kan aanpassen. Iets zoeter of juist niet, aardbeien, mango of bramen, Oreo, speculaas of Mariakoekjes het maakt niet uit, want de werkwijze is bij alles hetzelfde. Maak het dus eens lekker vers!
Welke yoghurt gebruik je voor een yoghurttaart met fruit?
De yoghurttaart is, zoals de naam al zegt, gemaakt met yoghurt en vers fruit. Gebruik daar het liefst een stevigere yoghurt zoals Griekse yoghurt of skyr voor. Die hebben van zichzelf al stand en zijn lekker vol van smaak. Het zijn dan ook de beste soorten om te gebruiken in een bavarois. Wil je toch echt liever kwark? Dan kun je de yoghurt prima vervangen door kwark.
Met deze yoghurtaart heb je een mooi basisrecept voor allerlei soorten fruit
Gebruik vers fruit dat jij het lekkerst vindt of dat goed beschikbaar is
Het mooie van de yoghurttaart met fruit is dat je die in heel veel smaken kunt maken. Er zit ook best veel vers fruit in, en geen kunstmatige smaakjes. Het lekkerste is om fruit van het seizoen te nemen, dit is naast lekker ook het meest prijsbewust. Heb je een duurdere soort fruit zoals bramen, dan kun je eventueel ook een doosje uit de vriezer nemen om te koken, voor de topping neem je natuurlijk wel verse bramen. Aardbeien zijn natuurlijk het populairst, maar denk ook eens aan pruimen, nectarines of zoals hier bramen. De kleuren van het fruit komen prachtig uit in de yoghurttaart. Versier royaal met vers fruit en enkele takjes munt of met slagroom als je daar liefhebber van bent.
Gebruik het fruit wat erin zit ook voor de topping. Zo is altijd duidelijk welke smaak je kunt verwachten
De vorm
De taart is rechthoekig, waardoor je er bijvoorbeeld 2 of 3 rechthoekige stukken gebak van kunt snijden. Of je snijdt gebakjes of petitfours net zo groot of klein als jij wilt. Met een ronde vorm is dat iets lastiger. Deze yoghurttaart met fruit is gemaakt in een rechthoekig verstelbaar raam dat je op maat kunt schuiven. Voor dit recept was dat 20 bij 30 centimeter. Zo’n vorm is erg fijn om mee te werken en kan ook gewoon in de oven. Heb je die niet? Geen probleem! De taart is ook te maken in een springvorm of bakring van ongeveer 26 cm.
Yoghurt; vers, geliefd en super veelzijdig
Gewoon yoghurt. Dat is naast lekker ook heel veelzijdig. Van fris ontbijt tot heerlijke baksels, frisse salades en feestelijke desserts.
Bramen; met deze recepten ontdek je meer
Een handje bramen in de yoghurt als ontbijt, een taartje met bramen, of een bramensaus over de pudding. Dit kun je o.a. met verse bramen.
Yoghurttaart met fruit
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram yoghurt
- 300 gram slagroom
- 400 gram vers fruit naar keuze
- 80 gram suiker
- 18 gram gelatineblaadjes
- 1 citroen
- 120 gram gesmolten boter
- 350 gram koekjes naar keuze
- fruit en munt voor decoratie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je zelf een yoghurttaart met fruit:
Verkruimel de koekjes en smelt de boter. Bekleed de bodem en randen van de vorm. Meng de koekjes met de boter en doe ze op de bodem van de vorm, druk goed aan en zet koel weg.
Leg de gelatine in ruim koud water en zet opzij.
Doe het fruit in een pannetje met 1 eetlepel citroensap. Breng aan de kook en laat even kort doorkoken tot het fruit zacht is. Mix met een staafmixer het fruit helemaal fijn. Giet het fruit door een zeef om eventuele pitjes of velletjes te verwijderen.
Weeg de hoeveelheid vruchtensap, het moet ongeveer 350 gram zijn. Is het veel minder? Doe er dan al naar gelang de smaak een beetje water of citroensap bij. Als het fruit erg zuur is, kun je er eventueel nog een beetje suiker aan toevoegen, maar door de hoeveelheid yoghurt en slagroom zal het zure een stuk minder zijn. Verwarm opnieuw tot tegen de kook, haal van het vuur en voeg er de uitgeknepen gelatine aan toe. Roer goed zodat de gelatine helemaal oplost. Zet opzij.
Klop de slagroom met de suiker tot bijna stijf. Roer de yoghurt een beetje los en doe dat bij het warme vruchtenmengsel. Roer goed door. Door de kou van de yoghurt zal het mengsel afkoelen en steviger worden. Spatel er nu voorzichtig, zonder te veel lucht te verliezen, de slagroom doorheen. Verdeel de massa over de opgesteven bodem en verdeel gelijkmatig. Zet de yoghurttaart minimaal 3 uur of langer koud weg.
Snijd de randen van de yoghurttaart met fruit voorzichtig los en verwijder de vorm. Snijd in gewenste stukken of plaats hem in zijn geheel voorzichtig op een serveerschaal. Decoreer met lekker veel vers fruit en serveer de yoghurttaart goed koud.
Tafel lekker !!