• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
maandag 16 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bakken Taart

Yoghurttaart met limoen, en speculaasbodem

Met de smaak van verse zuivel, echte limoenen en een bodem van oer-Hollandse speculaas

Connie Derks door Connie Derks
in Taart
0
Yoghurttaart met limoen

Yoghurttaart met limoen, en speculaasbodem –  Een heerlijke lichte taart met de smaken van de zomer en de winter in een. Het frisse van de limoen doet aan de zomer denken. Speculaas is een echt winter product. Als je in de winter een yoghurttaart met vers fruit wil maken kom je al snel bij citrusfruit. Dit fruit boordevol smaak is een perfecte match met zuivel, dus dat is geen enkel probleem. Die prachtige groene limoenen zitten boordevol smaak. Als je de schil raspt komt de heerlijke geur vrij van de citrusolie, die rasp zorgt voor extra smaak maar ook frisse groene stipjes in de yoghurttaart.

De yoghurttaart met limoen zit boordevol verse zuivel

Kies voor verse pure smaken en kies een lekkere volle yoghurt. Het hoeft niet altijd kwarktaart te zijn, want ook met yoghurt maak je de lekkerste taarten. De smaak van yoghurt is iets frisser dan de in de mond iets droger aanvoelende kwark. Een volle boerenyoghurt is, behalve fris, ook heerlijk romig, wat hem ideaal maakt voor de yoghurttaart met limoen.

Helemaal zelf gemaakt

Hoe leuk is het als je een compliment krijgt en je kunt zeggen dat je de taart helemaal zelf hebt gemaakt. Want die lekkere smaak van de yoghurttaart komt niet uit een pakje, maar die zit in de verse, pure en eerlijke producten zoals volle boerenyoghurt, slagroom en echte limoenen.

Als je denkt dat een yoghurttaart met limoen zonder pakje lastig te maken is, dan heb je het helemaal mis. Het stelt echt niets voor! Het verschil is dat je zelf vers fruit toevoegt en dat je gelatine gebruikt. Het gebruik van gelatine is heel makkelijk, je weekt de blaadjes gelatine in koud water. Die blaadjes los je later heel makkelijk op in het warme vruchtensap. Het enige waar je met gelatine rekening mee moet houden is dat je het nooit mag laten koken. Dus als je de pan van het vuur haalt als het sap heet is, komt het allemaal goed. Als je de uitgebreide uitleg precies volgt, maak je de taart zonder problemen. Waarschijnlijk ga je dan in het vervolg altijd zo yoghurt- en kwarktaarten maken.

Yoghurttaart met limoen met een geweldig lekkere speculaasbodem

Het is in dit geval niet de kers op de taart die het afmaakt maar de bodem onder de taart. Die bodem maak je van verkruimelde speculaas en een beetje boter. Geen laffe Mariakoekjes of die lekkere, al zo vaak gebruikte Bastogne koeken maar lekker kruidige oer-Hollandse speculaasjes! Juist dat beetje extra kruiden die in speculaas zitten maken de yoghurttaart met limoen zo lekker.

Kies ook eens voor andere citrusvruchten

In plaats van yoghurttaart met limoen kun je ook kiezen voor ander citrusfruit. Je kunt dan kiezen tussen citroen, sinaasappel of mandarijntjes. Hou er wel rekening mee dat een citroen of limoen zuurder is dan een sinaasappel of mandarijn. Je kunt de yoghurttaart met limoen, en speculaasbodem dus net zo makkelijk met citroen of sinaasappel maken. Je hoeft alleen maar de citrussoort te wisselen en misschien een beetje minder suiker toe te voegen en je hebt al een heel andere taart.

limoen

Limoen; ontdek de sprankelende kracht van limoen!

De limoen wordt minder gebruikt dan zijn collega citrusvruchten de citroen en de sinaasappel. Ontdek de sprankelende kracht van limoen!

yoghurt

Yoghurt; vers, geliefd en super veelzijdig

Gewoon yoghurt. Dat is naast lekker ook heel veelzijdig. Van fris ontbijt tot heerlijke baksels, frisse salades en feestelijke desserts.

Yoghurttaart met limoen, en speculaasbodem

Porties: 12 punten
Bereidingstijd: 45 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 550 gram volle boeren yoghurt
  • 450 ml koude slagroom
  • 6 limoenen
  • 150 gram suiker
  • 16 gram gelatine
  • 100 gram boter
  • 300 gram speculaas

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je een yoghurttaart met limoen, en speculaasbodem:

Begin met het weken van de gelatine. Leg hiervoor de blaadjes los van elkaar in een bakje met koud water.

Smelt de boter.

Verkruimel de koekjes.

Bekleed de bodem van een springvorm van 26-28 cm doorsnede met bakpapier. Knip een grote reep van bakpapier en plak die met een beetje boter tegen de binnenkant van de rand. Makkelijker en mooier is een reep accataatfolie (verkrijgbaar bij kook- en bakwinkels) maar zo kan het ook prima.

Meng de koekkruimels met de gesmolten boter en verdeel dit over de bodem van de springvorm. Druk goed aan voor een stevige bodem.

Was 2 limoenen, leg er één opzij. Pers de andere 4 limoenen uit en vang het sap op in een litermaat. Vul het sap aan met water tot 200 ml en doe dit in een pannetje. Zet opzij.

Klop de slagroom met de suiker lobbig. Haal er 2 flinke scheppen uit om mee te decoreren.

Roer de kwark los in een grote kom.

Rasp de schil van een gewassen limoen boven de yoghurt. Gebruik alleen het groene gedeelte van de schil. Breng het sap aan de kook en draai het vuur uit zodra het kookt.

Haal de gelatine uit het water en los dit helemaal op in het sap.

Schep ongeveer 1/3 van de yoghurt bij het gelatinemengsel en roer dit goed door elkaar. Er mogen geen klontjes inzitten.

Roer het gelatinemengsel door de yoghurt.

Schep nu met een spatel de slagroom door de yoghurt. Zorg dat je alles goed mengt, terwijl je zoveel mogelijk lucht probeert te behouden. Proef of het zoet genoeg is naar jouw smaak. Voeg eventueel nog iets suiker toe als je dit nodig vindt.

Giet het luchtige yoghurtmengsel in de vorm. Maak de bovenkant een beetje glad en zet de yoghurttaart met limoen en speculaasbodem minimaal 3 uur, maar liever langer, in de koelkast om op te stijven.

Klop de achtergehouden slagroom stijf en spuit de taart mooi op.

Snijd de limoen doormidden en snijd van een helft 12 dunne plakjes en verdeel die over de taart.

Rasp de resterende halve limoen met een fijne rasp boven de taart voor een mooie speelse decoratie.

Snijd de yoghurttaart met limoen in punten en geniet.

Tafel lekker !!

Tags: FruitZuivel
DeelPin38VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Limburgse rijstevlaai
Taart

Limburgse rijstevlaai

Zo maak je aardbeien cheesecake: Leg de gelatineblaadjes in ruim water om te weken. Verkruimel de koekjes voor de bodem en voeg er 125 gram gesmolten boter aan toe.  Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en knip een strook voor de zijkant. Plak de strook vast met een klein beetje boter. Verdeel de koekjes mix over de bodem en druk dit goed aan. Maak 500 gram aardbeien schoon en maak hiervan met een blender of een staafmixer een egale puree van. Klop 400 gram slagroom lobbig. Pers de limoen uit en doe dit met 1/3 van de aardbeienpuree in een pannetje en breng dit tegen het kookpunt.  Klop de roomkaas los tot een romig mengsel zonder klontjes. Los de gelatine op in het warme limoenmengsel.  Roer er de resterende aardbeien puree doorheen. Klop het aardbeien gelatine mengsel met de mixer door het roomkaas mengsel.  Schep er de lobbige slagroom bij en schep dit luchtig en gelijkmatig door elkaar.  Doe het aardbeien roomkaas mengsel in de voorbereide vorm en strijk de bovenkant mooi glad. Zet de aardbeien cheesecake minimaal 4 uur maar liefst langer koud om op te stijven. Klop de resterende 200 ml slagroom stevig met 25 vgram suiker en doe dit in een spuitzak. Maak de aardbeien schoon en snijd ze in parten. Maak de rand van de springvorm los en haal voorzichtig de rand bakpapier los. Schuif de aardbeien cheesecake voorzichtig op een schaal. Spuit mooie doppen slagroom op de cheesecake en versier met de parten aardbeien. Snijd de aardbeien cheesecake in 12 punten en geniet! Tafel lekker !!
Taart

Aardbeien cheesecake gemaakt met verse aardbeien

kiwi cheese-cake
Taart

Kiwi cheesecake; veel vers fruit waar je vrolijk van wordt

Appeltaart met abrikoos
Taart

Appeltaart met abrikoos

chocolademousse taart
Taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

kwarktaart met sinaasappel
Taart

Kwarktaart met sinaasappel

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Zuivel

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)
  • Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)
  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief