Yoghurttaart met limoen, en speculaasbodem – Een heerlijke lichte taart met de smaken van de zomer en de winter in een. Het frisse van de limoen doet aan de zomer denken. Speculaas is een echt winter product. Als je in de winter een yoghurttaart met vers fruit wil maken kom je al snel bij citrusfruit. Dit fruit boordevol smaak is een perfecte match met zuivel, dus dat is geen enkel probleem. Die prachtige groene limoenen zitten boordevol smaak. Als je de schil raspt komt de heerlijke geur vrij van de citrusolie, die rasp zorgt voor extra smaak maar ook frisse groene stipjes in de yoghurttaart.
De yoghurttaart met limoen zit boordevol verse zuivel
Kies voor verse pure smaken en kies een lekkere volle yoghurt. Het hoeft niet altijd kwarktaart te zijn, want ook met yoghurt maak je de lekkerste taarten. De smaak van yoghurt is iets frisser dan de in de mond iets droger aanvoelende kwark. Een volle boerenyoghurt is, behalve fris, ook heerlijk romig, wat hem ideaal maakt voor de yoghurttaart met limoen.
Helemaal zelf gemaakt
Hoe leuk is het als je een compliment krijgt en je kunt zeggen dat je de taart helemaal zelf hebt gemaakt. Want die lekkere smaak van de yoghurttaart komt niet uit een pakje, maar die zit in de verse, pure en eerlijke producten zoals volle boerenyoghurt, slagroom en echte limoenen.
Als je denkt dat een yoghurttaart met limoen zonder pakje lastig te maken is, dan heb je het helemaal mis. Het stelt echt niets voor! Het verschil is dat je zelf vers fruit toevoegt en dat je gelatine gebruikt. Het gebruik van gelatine is heel makkelijk, je weekt de blaadjes gelatine in koud water. Die blaadjes los je later heel makkelijk op in het warme vruchtensap. Het enige waar je met gelatine rekening mee moet houden is dat je het nooit mag laten koken. Dus als je de pan van het vuur haalt als het sap heet is, komt het allemaal goed. Als je de uitgebreide uitleg precies volgt, maak je de taart zonder problemen. Waarschijnlijk ga je dan in het vervolg altijd zo yoghurt- en kwarktaarten maken.
Yoghurttaart met limoen met een geweldig lekkere speculaasbodem
Het is in dit geval niet de kers op de taart die het afmaakt maar de bodem onder de taart. Die bodem maak je van verkruimelde speculaas en een beetje boter. Geen laffe Mariakoekjes of die lekkere, al zo vaak gebruikte Bastogne koeken maar lekker kruidige oer-Hollandse speculaasjes! Juist dat beetje extra kruiden die in speculaas zitten maken de yoghurttaart met limoen zo lekker.
Kies ook eens voor andere citrusvruchten
In plaats van yoghurttaart met limoen kun je ook kiezen voor ander citrusfruit. Je kunt dan kiezen tussen citroen, sinaasappel of mandarijntjes. Hou er wel rekening mee dat een citroen of limoen zuurder is dan een sinaasappel of mandarijn. Je kunt de yoghurttaart met limoen, en speculaasbodem dus net zo makkelijk met citroen of sinaasappel maken. Je hoeft alleen maar de citrussoort te wisselen en misschien een beetje minder suiker toe te voegen en je hebt al een heel andere taart.
Yoghurt; vers, geliefd en super veelzijdig
Gewoon yoghurt. Dat is naast lekker ook heel veelzijdig. Van fris ontbijt tot heerlijke baksels, frisse salades en feestelijke desserts.
Limoen; ontdek de sprankelende kracht van limoen!
De limoen wordt minder gebruikt dan zijn collega citrusvruchten de citroen en de sinaasappel. Ontdek de sprankelende kracht van limoen!
Yoghurttaart met limoen, en speculaasbodem
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 550 gram volle boeren yoghurt
- 450 ml koude slagroom
- 6 limoenen
- 150 gram suiker
- 16 gram gelatine
- 100 gram boter
- 300 gram speculaas
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een yoghurttaart met limoen, en speculaasbodem:
Begin met het weken van de gelatine. Leg hiervoor de blaadjes los van elkaar in een bakje met koud water.
Smelt de boter.
Verkruimel de koekjes.
Bekleed de bodem van een springvorm van 26-28 cm doorsnede met bakpapier. Knip een grote reep van bakpapier en plak die met een beetje boter tegen de binnenkant van de rand. Makkelijker en mooier is een reep accataatfolie (verkrijgbaar bij kook- en bakwinkels) maar zo kan het ook prima.
Meng de koekkruimels met de gesmolten boter en verdeel dit over de bodem van de springvorm. Druk goed aan voor een stevige bodem.
Was 2 limoenen, leg er één opzij. Pers de andere 4 limoenen uit en vang het sap op in een litermaat. Vul het sap aan met water tot 200 ml en doe dit in een pannetje. Zet opzij.
Klop de slagroom met de suiker lobbig. Haal er 2 flinke scheppen uit om mee te decoreren.
Roer de kwark los in een grote kom.
Rasp de schil van een gewassen limoen boven de yoghurt. Gebruik alleen het groene gedeelte van de schil. Breng het sap aan de kook en draai het vuur uit zodra het kookt.
Haal de gelatine uit het water en los dit helemaal op in het sap.
Schep ongeveer 1/3 van de yoghurt bij het gelatinemengsel en roer dit goed door elkaar. Er mogen geen klontjes inzitten.
Roer het gelatinemengsel door de yoghurt.
Schep nu met een spatel de slagroom door de yoghurt. Zorg dat je alles goed mengt, terwijl je zoveel mogelijk lucht probeert te behouden. Proef of het zoet genoeg is naar jouw smaak. Voeg eventueel nog iets suiker toe als je dit nodig vindt.
Giet het luchtige yoghurtmengsel in de vorm. Maak de bovenkant een beetje glad en zet de yoghurttaart met limoen en speculaasbodem minimaal 3 uur, maar liever langer, in de koelkast om op te stijven.
Klop de achtergehouden slagroom stijf en spuit de taart mooi op.
Snijd de limoen doormidden en snijd van een helft 12 dunne plakjes en verdeel die over de taart.
Rasp de resterende halve limoen met een fijne rasp boven de taart voor een mooie speelse decoratie.
Snijd de yoghurttaart met limoen in punten en geniet.
Tafel lekker !!