• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bakken

Zelf chocolade letters maken – een heerlijke bezigheid

Connie Derks door Connie Derks
in Bakken
0
4
chocolade letters

Zelf chocolade letters maken – een heerlijke bezigheid – Houd je ook zo van die gespoten chocolade letters? Heerlijk romig en zacht van structuur. Je kunt ze zelf maken, het is een werk waar je je vingers bij aflikt. Erg leuk om te doen en nog leuker is het om iemand te verrassen met een zelfgemaakte chocolade letter.

Wat je nog moet weten over chocolade

Als eerste wil ik je vertellen dat chocolade en water niet van elkaar houden. Knoei geen water bij je chocolade want dan veranderd de structuur en kun je de chocolade niet meer gebruiken voor bonbons of ander chocolade werk. Mochten deze twee onverhoopt toch met elkaar in aanraking komen gebruik je chocolade dan om chocolademelk van te maken, wat natuurlijk ook erg lekker is. Ook niet geheel onbelangrijk bij het werken met chocolade is een temperatuurmeter, de temperatuur van je chocolade is namelijk bepalend voor het resultaat. Chocolade is namelijk een gevoelig typetje.

De juiste verhouding

We gebruiken voor de chocolade letters de verhouding 10:2½  dus per 100 gram chocolade gebruik je 25 gram roomboter. Neem een goede chocolade en een lekkere roomboter. Ik gebruik meestal de callets van Callebout, maar een goede chocolade in stukjes gesneden kan ook. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Cote d’or wat in toch wel veel supermarkten te koop is.

Zelf chocolade letters maken

Hoe maak ik spuitchocolade?

  • 300 gram chocolade melk, wit of puur.
  • 75 gram roomboter
  • decoratie
chocolade letter sint
chocolade letter
melk chocolade letter

Leg een spuitzak met een grove kartelspuitmond en een stuk bakpapier of een karton met folie waar je de letter op wil spuiten, klaar. Ook de eventuele decoratie (denk hierbij aan gebrande nootjes, smarties of leuke zelfgemaakte decoraties van marsepein) moet je alvast klaar hebben liggen. Het is belangrijk dat de chocolade op de goede temperatuur verwerkt wordt, leg daarom alle benodigdheden binnen handbereik klaar zodat  je niet nog je spullen bij elkaar moet zoeken als je de chocolade gereed is om te spuiten.

Klop je roomboter met een mixer zalvig, tot hij zacht en vrij van klontjes is. Smelt ongeveer 2/3 van je chocolade au bain marie, doe dit rustig en roer tussendoor zodat de chocolade mooi gelijkmatig kan smelten. De chocolade mag niet warmer dan 45 graden worden. Haal je kom van het stomende water weg en zorg dat er geen condens in je chocolade komt. Doe er nu de resterende chocolade bij en roer tot deze gesmolten is, voeg er dan de gesmolten roomboter aan toe. Roer tot het een temperatuur van 30 graden bereikt heeft. Doe de chocolade in je spuitzak en spuit er mooie letters van. Versier ze naar wens. Veel plezier!

Tags: ChocoladeSinterklaas recepten
DeelPin2VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Streusel kuchen met zomerfruit
Bakken

Streusel kuchen met zomerfruit: vers gebakken en origineel

Banketbakkersroom
Bakken

Banketbakkersroom; een heerlijke basis voor veel recepten

zomers taartje kwark rode bessen
Taart

Zomers taartje met kwark en rode bessen met luchtige schuimlaag

Limburgse kersenvlaai
Taart

Bak een Limburgse kersenvlaai met échte Hollandse kersen

yoghurtcake met Hollandse kersen
Cake

Eenvoudige yoghurtcake met Hollandse kersen en volle yoghurt

Koffiekoeken met frambozen en gele room
Gebak

Koffiekoeken met frambozen en gele room van vers croissantdeeg

Reacties 4

  1. John lukassen says:
    6 jaar geleden

    We krijgen vlekken in chocolade letter wat kan dat aan liggen Gr John Lukassen

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      6 jaar geleden

      Die vlekken kan door niet goed mengen komen John, zodat de boter niet goed opgelost is. Ook kan het aan de verkeerde temperatuur liggen. Chocolade is erg temperatuur gevoelig.

      Beantwoorden
  2. Thorvaldr says:
    10 jaar geleden

    Hoe lang ben je hier ongeveer mee bezig?

    Beantwoorden
    • Connie says:
      10 jaar geleden

      De tijd die je er voor nodig hebt ligt een beetje aan de afwerking, op deze b.v. zitten handgemaakte figuurtjes van marsepein daar gaat wel wat tijd in zitten. En of je een beetje handig bent met chocolade en een spuitzak. Ik zou het niet even tussendoor doen maar neem er de tijd voor dan heb je het beste resultaat.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Gegrilde entrecote van de barbecue of uit de grillpan
  • Makkelijke lasagne met andijvie uit de oven
  • Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas
  • Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip
  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!