• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bakken

Zitroninos; een Duitse lekkernij

door
in Bakken, Koekjes
0
0
Zitroninos

Zitroninos; een Duitse lekkernij – Deze citroenkoekjes zijn in Duitsland een echte hit vooral met de kerst, ik vind ze echter veel te lekker om ze alleen met feestdagen te serveren.

In Duitsland noemen ze deze koekjes zitroninos. Met zo’n naam is het denk ik niet heel moeilijk raden wat het hoofdingrediënt is in dit koekje. Precies citroen of, zoals onze oosterburen hem noemen, “zitrone”. Het is een koekje die bestaat uit een licht koekje, een donker koekje met daartussen een crème en uiteindelijk wordt gedoopt in of bestreken met een chocoladeglazuur. De citroen vind je terug in de koekjes, in de crème en zelfs in het chocoladeglazuur. Met zoveel citroen zou je haast verwachten dat het te zuur is om te eten, maar niets is minder waar, de citroen geeft dit koekje juist iets lekker fris.

Een originele zitronino wordt gemaakt in ster vorm, helaas had ik geen uitsteker in huis met deze vorm dus maakte ik er rondjes van.

Citroen

Citroen; een veelzijdige supervrucht

De citroen is een echte supervrucht; maar wat kun je er dan precies mee en waar let je op als je ze aanschaft ?? Wij vertellen het je allemaal.

Zitroninos

Voor 20 koekjes

De koekjes

  • 200 gram bloem
  • 8 gram bakpoeder
  • 100 gram poedersuiker
  • 120 gram boter (zacht)
  • 1 theelepel citroenrasp
  • 2 eidooiers
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 eetlepel cacao

Meng alle ingrediënten, behalve de cacao, en mix tot je een deeg krijgt. Verdeel dit deeg in twee gelijke delen en kneed door één helft de cacao. Pak beide helften in een stukje huishoudfolie en laat een half uur tot een uur rusten in de koelkast.

Verwarm je oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met een stukje bakpapier. Rol het lichte deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een dikte van circa 3mm en steek hier vormpjes uit. Leg de vormpjes op de bakplaat en bak ze 10 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de bakplaat afkoelen en doe vervolgens hetzelfde met het donkere deeg.
Laat de koekjes helmaal afkoelen.

De crème

  • 80 milliliter vers citroensap
  • 1 theelepel citroenrasp
  • 3 gram gelatine
  • 100 gram boter (zacht)
  • 50 gram poedersuiker

Eventueel zou je 30 milliliter van het citroensap kunnen vervangen door limoncello.

Laat de gelatine 5 minuten wellen in koud water. Laat hem vervolgens met aanhangend vocht smelten in een pannetje op laag vuur. Als de gelatine gesmolten is, pannetje van het vuur nemen en het citroensap en de rasp er door roeren. Voeg de boter en de poedersuiker toe en roer tot een mooi glad geheel. Neem een wit koekje, bestrijk deze met de crème en plak er een donker koekje op.

Chocoladeglazuur

  • 200 gram chocolade
  • Sap van 1 citroen
  • 150 gram poedersuiker

Smelt de chocolade au-bain-marie. Zodra gesmolten roer je er het citroensap en poedersuiker door. Bestrijk je koekjes met, of doop ze in, het glazuur.

Tafel lekker !

DeelPin3VerstuurVerstuur

Gerelateerde Recepten en ideeën

Streusel kuchen met zomerfruit
Bakken

Streusel kuchen met zomerfruit: vers gebakken en origineel

Banketbakkersroom
Bakken

Banketbakkersroom; een heerlijke basis voor veel recepten

zomers taartje kwark rode bessen
Taart

Zomers taartje met kwark en rode bessen met luchtige schuimlaag

Limburgse kersenvlaai
Taart

Bak een Limburgse kersenvlaai met échte Hollandse kersen

yoghurtcake met Hollandse kersen
Cake

Eenvoudige yoghurtcake met Hollandse kersen en volle yoghurt

Koffiekoeken met frambozen en gele room
Gebak

Koffiekoeken met frambozen en gele room van vers croissantdeeg

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Gegrilde entrecote van de barbecue of uit de grillpan
  • Makkelijke lasagne met andijvie uit de oven
  • Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas
  • Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip
  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!