• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 17 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten

Banketbakkersroom; een heerlijke basis voor veel recepten

Dat haal je niet uit een pakje toch? zelf maken is echt zoveel lekkerder

Connie Derks door Connie Derks
in Recepten
0
Banketbakkersroom

Banketbakkersroom – Er is maar weinig lekkerder dan versgemaakte banketbakkersroom. Het is een eenvoudig recept wat je moet kennen als je van bakken houdt. Het is namelijk onmisbaar in heel veel lekkere baksels, maar ook als basis voor andere recepten.

Zelf maken is echt het allerlekkerst

Er zijn heel veel mixen voor banketbakkersroom te koop. Bij veel mixen hoef je de inhoud alleen nog maar met water te mixen en het is klaar, bij een ander moet je het poeder koken met water. Ze zijn echt niet slecht van smaak, maar de allerlekkerste is die met verse melk, verse eieren en natuurlijk vanille. Een vanillestokje is natuurlijk het lekkerste, maar die zijn vrij prijzig. Je kunt ook een goede (zelfgemaakte) vanillesuiker of een extract gebruiken. Laat de vanille-essence / vanille-extract liever liggen die smaakt vrij chemisch.

Het maken is echt niet moeilijk, in tegenstelling naar wat vaak gedacht wordt. Als je eenmaal weet hoe je zelf banketbakkersroom maakt, is het een klusje wat je even tussendoor doet.

Verras iedereen met die zelfgemaakte banketbakkersroom

Hoe leuk is het om samen met de kinderen of kleinkinderen een banketbakkersroom te koken en die daarna een beetje lauwwarm op te snoepen. Een schepje banketbakkersroom is erg lekker op wafels of eierkoeken met eventueel lekker vers fruit. Zachte bolletjes en croissants worden een feestje met een lepel van die zalige room en eventueel een beetje jam of poedersuiker. Genoeg redenen dus om met regelmaat banketbakkersroom te maken.

Een heerlijk romige basis

Banketbakkersroom, gele room of crème patissière zijn allemaal benamingen voor die ene heerlijke basisroom. Die lekkernij wordt vaak puur gebruikt in puddingbroodjes, tompoucen, kleine soesjes, eclairs en nog veel meer. Maar het kan ook gebruikt worden voor andere recepten.

  • Crème au beurre, een heerlijke botercrème die in bakkerijen vaak gebruikt wordt gemaakt van banketbakkersroom en roomboter.
  • Zwitserse room die je vaak ziet in recepten voor puddingbroodjes en ander gebak, is gemaakt van banketbakkersroom gemengd met geklopte slagroom.
  • Limburgse vlaai, zoals kruimelvlaai of een puddingbodem, die later wordt afgewerkt met verse aardbeien of ander fruit en zelfs bavarois.

Dit recept is echt een basisrecept dat je regelmatig tegenkomt tijdens het bakken.

Eieren

Eieren

Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.

Banketbakkersroom

Porties: 1/2 liter
Bereidingstijd: 15 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 ml verse volle melk
  • 2 eidooiers
  • 80 gram suiker
  • 50 gram bloem
  • 1 eetlepel vanillesuiker of 1 theelepel extract

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je banketbakkersroom:

Zet alle ingrediënten klaar.

Doe 2 eetlepels melk in een kommetje en verwarm de rest van de melk in een pannetje.

Doe de dooiers bij de 2 eetlepels melk met de suiker en de vanillesuiker en klop dit samen flink door tot het goed gemengd is.

Voeg er de bloem aan toe en klop dit goed door zodat er geen klontjes meer inzitten.

Doe een klein beetje warme melk bij het dooiermengsel, belangrijk is dat je blijft roeren om te voorkomen dat het ei al stolt. Giet er nog een beetje warme melk bij en roer weer door.

Doe nu, van het vuur af, het dooiermengsel in het pannetje en roer dit goed door.

Breng de banketbakkersroom aan de kook. Blijf steeds goed roeren, vergeet de zijkant en de bodem niet.

Laat de banketbakkersroom even doorkoken zodat de bloem goed gaar wordt.

Spoel een plat koelkastbakje of op een bord om met koud water, en giet de banketbakkersroom in het bakje.

Dek de banketbakkersroom af met een stukje plasticfolie om velvorming te voorkomen.

Laat de room afkoelen en zet koel weg tot gebruik.

Zelfgemaakte banketbakkersroom moet koel worden bewaard en is 2 dagen houdbaar.

Tafel lekker !!

Tags: EierenZuivel
DeelPin7VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Blauwe bessen mocktail
Drankjes

Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten

Gegratineerde bloemkool uit de airfryer
Bijgerecht

Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)

Jam met minder suiker
Jam en chutney

Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)

Aardbeien met Rotterdamsche Oude
Hapjes

Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker

Gebakken schol met gepofte tomaatjes
Visgerechten

Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar

Pappardelle met gepofte paprika
Pastagerechten

Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Zuivel

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)
  • Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)
  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief