Banketbakkersroom – Er is maar weinig lekkerder dan versgemaakte banketbakkersroom. Het is een eenvoudig recept wat je moet kennen als je van bakken houdt. Het is namelijk onmisbaar in heel veel lekkere baksels, maar ook als basis voor andere recepten.
Zelf maken is echt het allerlekkerst
Er zijn heel veel mixen voor banketbakkersroom te koop. Bij veel mixen hoef je de inhoud alleen nog maar met water te mixen en het is klaar, bij een ander moet je het poeder koken met water. Ze zijn echt niet slecht van smaak, maar de allerlekkerste is die met verse melk, verse eieren en natuurlijk vanille. Een vanillestokje is natuurlijk het lekkerste, maar die zijn vrij prijzig. Je kunt ook een goede (zelfgemaakte) vanillesuiker of een extract gebruiken. Laat de vanille-essence / vanille-extract liever liggen die smaakt vrij chemisch.
Het maken is echt niet moeilijk, in tegenstelling naar wat vaak gedacht wordt. Als je eenmaal weet hoe je zelf banketbakkersroom maakt, is het een klusje wat je even tussendoor doet.
Verras iedereen met die zelfgemaakte banketbakkersroom
Hoe leuk is het om samen met de kinderen of kleinkinderen een banketbakkersroom te koken en die daarna een beetje lauwwarm op te snoepen. Een schepje banketbakkersroom is erg lekker op wafels of eierkoeken met eventueel lekker vers fruit. Zachte bolletjes en croissants worden een feestje met een lepel van die zalige room en eventueel een beetje jam of poedersuiker. Genoeg redenen dus om met regelmaat banketbakkersroom te maken.
Een heerlijk romige basis
Banketbakkersroom, gele room of crème patissière zijn allemaal benamingen voor die ene heerlijke basisroom. Die lekkernij wordt vaak puur gebruikt in puddingbroodjes, tompoucen, kleine soesjes, eclairs en nog veel meer. Maar het kan ook gebruikt worden voor andere recepten.
- Crème au beurre, een heerlijke botercrème die in bakkerijen vaak gebruikt wordt gemaakt van banketbakkersroom en roomboter.
- Zwitserse room die je vaak ziet in recepten voor puddingbroodjes en ander gebak, is gemaakt van banketbakkersroom gemengd met geklopte slagroom.
- Limburgse vlaai, zoals kruimelvlaai of een puddingbodem, die later wordt afgewerkt met verse aardbeien of ander fruit en zelfs bavarois.
Dit recept is echt een basisrecept dat je regelmatig tegenkomt tijdens het bakken.
Eieren
Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.
Banketbakkersroom
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 ml verse volle melk
- 2 eidooiers
- 80 gram suiker
- 50 gram bloem
- 1 eetlepel vanillesuiker of 1 theelepel extract
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je banketbakkersroom:
Zet alle ingrediënten klaar.
Doe 2 eetlepels melk in een kommetje en verwarm de rest van de melk in een pannetje.
Doe de dooiers bij de 2 eetlepels melk met de suiker en de vanillesuiker en klop dit samen flink door tot het goed gemengd is.
Voeg er de bloem aan toe en klop dit goed door zodat er geen klontjes meer inzitten.
Doe een klein beetje warme melk bij het dooiermengsel, belangrijk is dat je blijft roeren om te voorkomen dat het ei al stolt. Giet er nog een beetje warme melk bij en roer weer door.
Doe nu, van het vuur af, het dooiermengsel in het pannetje en roer dit goed door.
Breng de banketbakkersroom aan de kook. Blijf steeds goed roeren, vergeet de zijkant en de bodem niet.
Laat de banketbakkersroom even doorkoken zodat de bloem goed gaar wordt.
Spoel een plat koelkastbakje of op een bord om met koud water, en giet de banketbakkersroom in het bakje.
Dek de banketbakkersroom af met een stukje plasticfolie om velvorming te voorkomen.
Laat de room afkoelen en zet koel weg tot gebruik.
Zelfgemaakte banketbakkersroom moet koel worden bewaard en is 2 dagen houdbaar.
Tafel lekker !!