Aardappel courgettekoekjes – De meeste aardappelen worden gekookt, gebakken, als friet of als puree geserveerd. Heb je zin in een heel ander bijgerecht? Maak dan eens koekjes van die aardappels. Koekjes? Jazeker, van aardappels kun je ook koekjes maken. In het recept uit dit artikel zijn de aardappels gecombineerd met courgette. Want een beetje extra groente toevoegen aan je menu kan natuurlijk nooit kwaad. Het worden dan wel aardappel courgettekoekjes. Maar dat maakt ze nog lekkerder. Serveer de koekjes met een stukje vlees of vis, en een lekker frisse, groene salade of wat extra gekookte groente.
Welke aardappels gebruik je voor aardappel courgettekoekjes?
Voor het maken van aardappel courgettekoekjes kun je het beste aardappels gebruiken die licht kruimig koken. Rassen als Bildstar, Première, Santé of Bintje zijn er heel geschikt voor. Eigenlijk kun je alle aardappels gebruiken die je ook kunt gebruiken om friet van te snijden. Aardappels die heel kruimig koken bevatten teveel zetmeel en zullen snel verbranden bij het bakken. Aardappels die vast koken bevatten te veel vocht en zullen niet mooi kleuren.
Je kunt de aardappel courgettekoekjes van tevoren klaarmaken. Warm ze dan op in de oven voor je ze wilt gaan eten.
Courgettes in alle vormen en maten
Courgettes zijn er in heel veel vormen en maten. De meest bekende zijn de langwerpige, groene courgettes. Tegenwoordig vind je ze ook wel in het geel in de winkels. Een andere vorm courgette die steeds vaker te zien is de bolcourgette. Die laatste is net iets zachter van smaak dan zijn langwerpige grote broer. Welke soort je voor de aardappel courgettekoekjes gebruikt maakt niet uit. Ze zijn allemaal geschikt. Courgettes hebben een zachte, neutrale smaak waardoor de meeste mensen ze wel lekker vinden, ook kinderen houden wel van courgettes. Door de neutrale smaak van de groente zijn ze ook goed met veel andere ingrediënten te combineren. Wist je trouwens dat courgettes ontzettend gemakkelijk zijn om zelf te telen. Je hebt voor een hele zomer courgettes maar 2 planten nodig. Let wel op, ze nemen wel veel ruimte in beslag. Ook de bloemen van de courgette zijn eetbaar en worden vaak gevuld met gehakt. Een veelzijdige groente dus!
Courgette; lekker, gezond en veelzijdig!
Een lekkere, gezonde en voor van alles in te zetten vruchtgroente. Dat is de courgette. Ontdek hier handige tips en de lekkerste recepten.
Aardappels
Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.
Aardappel courgette koekjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 eieren
- 3 eetlepel melk
- 60 gram bloem
- zout en peper
- 150 gram courgette (stevig)
- 350 gram aardappel (geschild)
- 1,5 eetlepel zonnebloemolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aardappel courgettekoekjes:
Schil de aardappels.
Meng de eieren, de melk en de bloem samen tot een dik beslag. Voeg hier een snufje zout en peper aan toe.
Je kunt de courgette schillen voor je hem raspt, dit afhankelijk van wat je zelf lekkerder vindt. Rasp de courgette en voeg hem toe aan het beslag. Rasp ook de aardappel en voeg ook die toe aan het beslag. Roer alles goed door elkaar.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Zet een pan met anti-aanbaklaag op het vuur en verhit hier een ½ el zonnebloemolie in.
Je kunt het beste een schepje of ijslepel van 100 ml gebruiken om het mengsel gebruiken om de koekjes te maken.
Schep een lepel van het mengsel in de pan en druk het plat. Afhankelijk van de pan passen er ongeveer 2 à 3 koekjes in. Zet het vuur laag en laat de koekjes eerst ongeveer 7 minuten op één kant liggen. Als ze mooi bruin zijn aan één zijde draai je ze om en laat je ze nogmaals 5 minuten liggen.
Omdat de koekjes met rauwe aardappel worden gemaakt, hebben ze echt even rustig de tijd nodig om gaar te worden. Daarom is een laag vuur belangrijk. Als je hoog vuur zou gebruiken, dan zou de buitenkant zwart zijn en de binnenkant nog rauw. Je kunt met een vork in de koekjes prikken om te zien of ze gaar zijn.
Haal de koekjes uit de pan en leg ze op een stukje keukenpapier. Dit herhaal je tot het mengsel helemaal op is.
Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier en zet de koekjes nog even 10 minuten in de voorverwarmde oven. Zo worden de koekjes weer warm en een beetje krokant terwijl ze bovendien nog een beetje doorgaren.
Serveer de aardappel courgettekoekjes met groenten en een lekker stukje vis of vlees.
Tafel lekker !!
Kun je de courgette koekjes ook invriezen?
Jazeker
De Courgette koekjes maak ik al 20 jaar,, zelf hebben wij een grote Groenten tuin, ook heel veel fruit, ik maak veel jam, appelmoes, peren op sap met Gember , is lekker, ook Courgette jam gemaakt.ik maak van alles gr Berna
Ik ga je spruiten meedrijven en je courgette- aardappelkoekjes morgen serveren bij gestoofde kalfswangetjes. Ben benieuwd!