• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 19 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bijgerecht

Knolselderijpuree met aardappel; uit de oven

Een lekker bijgerecht bij vlees of wild. Met een heerlijke krokante notenkorst!

Connie Derks door Connie Derks
in Bijgerecht
1
Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven

Knolselderijpuree – Met knolselderij kun je de lekkerste gerechten maken. Combineer de bruine knol eens met aardappels en maak er een lekkere, zachte puree van. De licht gesouffleerde knolselderijpuree heeft als verrassing een heerlijke krokante korst met noten. Met een paar simpele ingrediënten zoals knolselderij en aardappel tover je een heerlijk gerecht op tafel. Je kunt de ovenschotel als bijgerecht serveren bij een lekker robuust stuk vlees of wild, maar hij is ook perfect als een vegetarische ovenschotel door de toevoeging van eieren en noten. Kortom, je kunt met dit recept heel veel kanten uit en het is dan ook zeker de moeite waard om de knolselderijpuree eens te maken.

Knolselderijpuree met kruimige aardappels

Knolselderij is een groente die gewoon in Nederland wordt geteeld. Een prima keus dus, als je duurzaam en met de seizoenen mee wilt koken. Knolselderijpuree met aardappels maak je met lekker kruimige aardappels. En natuurlijk kies je dan ook voor lokaal geteelde Nederlandse aardappels. Zo zet je een lekkere en verantwoorde maaltijd op tafel! En die maaltijd is ook nog eens heel budgetvriendelijk.

Knolselderij en nootmuskaat een perfecte combinatie

Knolselderij smaakt vrij licht naar noten. De smaak van de knolselderijpuree kun je versterken door nootmuskaat te gebruiken, wat de smaak net iets voller maakt. Investeer eens in een klein raspje om je nootmuskaat te raspen. Die kosten echt bijna niets. De smaak van vers geraspte nootmuskaat is zo veel beter dan de kant-en-klare poeders uit een busje. Die verliest na verloop van tijd de smaak. Want zeg eens eerlijk hoe lang staat zo’n busje in je keukenkastje? De bolletjes zijn erg lang houdbaar en omdat je ze steeds vers raspt, heb je steeds een volle smaak. Het loont dus de moeite om zo’n raspje te kopen. Je zult het zeker vaker gebruiken dan alleen bij het maken van het recept voor knolselderijpuree.

De smaak van vers geraspte nootmuskaat is zo veel beter dan de kant-en-klare poeders uit een busje

Knolselderij

Knolselderij; Informatie en 15+ recepten

Hij verdient geen schoonheidsprijs, maar wat betreft de smaak scoort knolselderij hoog. En hij is heel gezond. Koken met knolselderij dus!

Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram knolselderij in stukken
  • 500 gram kruinige aardappels in stukken
  • 50 gram boter
  • een scheut melk
  • zout en peper
  • nootmuskaat
  • 2 eieren
  • 100 gram oud brood
  • 100 gram gemengde noten naar keuze
  • 1 eetlepel gesmolten boter

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je aardappel-knolselderijpuree:

Kook de aardappels en de knolselderij met een beetje water tot ze zacht en gaar zijn. Giet ze af en voeg er een scheutje melk en boter aan toe.

Maak een puree door een stamper te gebruiken voor een grove puree of een mixer voor een fijnere structuur. Zorg voor een smeuïge puree. Gebruik geen staafmixer want dan krijg je behanglijm. Breng de puree goed op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Klop 2 eitjes los en roer ze snel en goed door de puree. De puree zal vrij slap zijn, maar door het bakken in de oven stijft hij op. Vet een ovenschaal in met boter. (Neem hiervoor een grotere schaal, want dan kun je er lekker veel kruimels over strooien en de puree is eerder warm.) Verdeel de knolselderijpuree over de schaal.

Neem 100 gram oud brood en scheur dat in stukjes. Doe dit samen met de noten, de gesmolten boter en een beetje zout en peper in een hakmolentje. Maal alles tot een grove kruim. Heb je echter geen molentje dan kun je dit ook prima met een mes fijn snijden, het is alleen een beetje meer werk.

Verdeel de kruim over de puree en zet alles een halfuurtje in een op 180 graden voorverwarmde oven tot de puree door en door heet is en de kruim mooi bruin en krokant. Door de toevoeging van ei is de aardappel- knolselderijpuree iets omhoog gekomen en heerlijk luchtig.

Tafel lekker !!

DeelPin59VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Tuinbonen met verse groene kruiden
Bijgerecht

Tuinbonen met verse groene kruiden

Snijbonen met paprika en tijm
Bijgerecht

Snijbonen met paprika en tijm; steel de show met deze lekkernij

Spitskool met ei
Bijgerecht

Spitskool met ei – makkelijk, snel en lokaal

Snijbonen met spek en ui
Bijgerecht

Snijbonen met spek en ui; makkelijk, snel en altijd lekker

gegrilde bindsla
Bijgerecht

Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas

Tuinbonen zoals oma ze maakt
Bijgerecht

Verse tuinbonen zoals oma ze maakt – ouderwets lekker

Reacties 2

  1. M.J. Elout says:
    4 jaar geleden

    recept van de aardappel knolselderijpuree ziet er heerlijk uit, maar op welke stand moet de oven ?

    Beantwoorden
    • Connie says:
      4 jaar geleden

      180 graden, deze temperatuur is geschikt voor vrijwel elke ovenschotel.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden
  • Runderribstuk; slowcooking op de barbecue
  • Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel
  • Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella
  • Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel
  • Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing

Reacties

  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Eric op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!