Aardappelbeignets – De meeste aardappels worden gekookt of gebakken. Of verwerkt tot patat en gefrituurd. Weet je dat je aardappels ook op een heel andere manier kunt frituren? Maak er eens aardappelbeignets van. Dat zijn gefrituurde aardappels in een jasje van gekruid beslag. Daarmee serveer je een heel origineel bijgerecht, dat ook nog eens heel makkelijk te maken is met het recept uit dit artikel. Met een frisse salade, of wat gekookte groente en een stukje vlees of vis erbij serveer je een complete maaltijd. Maar aardappelbeignets zijn ook lekker als snack.
Zoete beignets, hartige beignets, tempura; lekkernijen in een jasje
Beignets vinden hun oorsprong in de Franse keuken. Het woord ‘beignet’ betekent letterlijk ‘gebakken’. De term verwijst naar gefrituurde hapjes. Je kent ongetwijfeld de appelbeignet wel, de zoete lekkernij die met oud en nieuw op veel Nederlandse tafels verschijnt. Meestal zijn beignets dan ook zoet. Maar waarom zou je niet een hartige beignet kunnen maken? In de Italiaanse en Indiase keuken worden wel hartige beignets gemaakt. Maar vlak ook de Japanse tempura niet uit. Dat zijn tenslotte gefrituurde groenten met een deegjasje. In dit artikel vind je een recept voor aardappelbeignets. Soms worden die gemaakt van aardappelpuree, maar in dit geval maak je ze van aardappelschijfjes. Dat is eenvoudiger dan van aardappelpuree. Ze kunnen dan eigenlijk ook niet mislukken.
Aardappelbeignets van aardappelschijfjes
Voor dit recept gebruik je vastkokende aardappels. Kies niet voor kruimig kokende aardappels. Die vallen uit elkaar tijdens het koken en je wilt dat de schijfjes heel blijven, zodat je ze mooi kunt frituren. Je snijdt ze in schijfjes van een halve centimeter dik. Vervolgens kook je ze een minuut of 5 à 6 voor. Ze zijn dan gaar en hoeven maar heel even gefrituurd te worden. Je maakt het beslag voor de aardappelbeignets van bloem en water. Daar voeg je wat kruiden aan toe om er een smaakje aan te geven. In dit recept is gekozen voor Italiaanse kruiden. Je kunt echter elke kruidenmengsel gebruiken dat jij lekker vindt en dat bij aardappels past. Lekker variëren dus!
Aardappels frituren; hoe doe je dat?
Aardappels kun je bereiden op verschillende manieren. Koken, bakken, stomen, poffen en frituren. Weet jij alles al over aardappels frituren?
Aardappelbeignets
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram vastkokende aardappels
- 150 gram bloem
- 200 gram ijskoud bruiswater
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel Italiaanse kruiden
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel zout
- 1/2 theelepel chilipoeder
- frituurpan met olie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aardappelbeignets:
Was de aardappels goed onder de kraan. Schillen is niet nodig. Snijd ze in schijfjes van ongeveer een halve cm dik. Spoel nog even af onder de kraan. Breng een pan water met wat zout aan de kook en kook de aardappelschijfjes in 5 à 6 minuten gaar. Laat ze goed uitlekken in een zeef.
Verhit de frituurpan op 180 graden.
Meng in een grote kom de bloem met de Italiaanse kruiden, het bakpoeder, het gerookte paprikapoeder, het zout en het chilipoeder. Voeg het bruiswater in gedeelten toe en klop met een garde tot een beslag met de dikte van yoghurt. Voeg eventueel extra water toe als het beslag te dik is. Laat het beslag 10 minuten rusten.
Haal de aardappelschijfjes door het beslag. Laat ze iets uitdruipen voor je ze in de frituurpan doet. Frituur in een paar minuten tot de aardappelbeignets goudbruin zijn. Haal ze met een schuimspaan uit de frituurpan. Bak niet meer dan 5 schijfjes tegelijk om te voorkomen dat ze aan elkaar gaan plakken of dat de olie afkoelt. Laat ze even uitlekken op een bord met wat keukenpapier.
Serveer de aardappelbeignets als bijgerecht, of als snack. Geef er wat mayonaise of een ander sausje bij.
Tafel lekker !!