Aardappelen met knoflook en rozemarijn – Aardappelen met rozemarijn en knoflook uit de oven is een simpel, maar heerlijk bijgerecht dat perfect past bij veel verschillende hoofdgerechten. Dit bijgerecht past goed bij geroosterd vlees, zoals kip of varkensvlees, maar het is ook lekker bij visgerechten of een vegetarische maaltijd. Lekker en veelzijdig dus. Je zet met dit aardappelgerecht weer eens iets anders op tafel dan de vaak gebruikelijke gekookte aardappelen, of de gewone gebakken aardappeltjes uit de koekenpan.
Serveer deze aardappeltjes bij vlees of vis, maar ook naast een salade als vegetarische maaltijd
Welke aardappelen gebruik je voor dit recept?
Voor dit recept kun je het beste vastkokende aardappelen nemen. Die vallen niet uit elkaar bij het koken en zijn dus makkelijker te verwerken. Als je kruimig kokende aardappels zou gebruiken, loop je het risico dat ze stuk gaan en dat je een schaal vol aardappelkruim overhoudt. Welk ras vastkokende aardappelen je neemt voor de aardappelen met rozemarijn en knoflook, maakt niet zoveel uit, kies een soort die jij lekker vindt.
Tips en variatiemogelijkheden voor aardappelen met knoflook en rozemarijn
Je kunt de aardappelen met knoflook en rozemarijn zover voorbereiden dat je ze alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven om ze te bakken. Kook de aardappels vast voor, doe ze in een schaal en leg de rozemarijn er vast tussen. Dek de schaal af en bewaar hem in de koelkast. Als je de aardappelen wilt gaan roosteren voeg je alleen nog wat olijfolie toe.
Aardappelen met knoflook en rozemarijn kunnen ook heel goed voor een diner met je vrienden
Je kunt ontelbare variaties op dit gerecht maken door te spelen met de kruiden. Voeg als extra wat takjes verse tijm toe of kies eens voor een heel ander kruidenmengsel. Voeg wat extra pit aan het gerecht toe door de zwarte peper te vervangen door bijvoorbeeld chilivlokken. Ook kun je extra ingrediënten toevoegen in de vorm van groente. Stukjes ui en gehalveerde cherrytomaatjes zijn heerlijk, maar ook stukjes courgette, pompoen of iets dergelijks geven een geheel nieuwe draai aan de aardappelen met rozemarijn en knoflook.
Knoflook; een geurige smaakmaker
Je houdt er van, of je vindt het helemaal niets... we hebben het over knoflook, een van de geurigste smaakmakers uit de uienfamilie!
Aardappels
Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.
Aardappelen met knoflook en rozemarijn
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo vastkokende aardappels, geschild en in blokjes
- 6 teentjes knoflook, gepeld en gehalveerd
- een paar takjes verse rozemarijn
- olijfolie
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aardappelen met rozemarijn en knoflook:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Kook de aardappelen een paar minuten voor in wat water met zout. Giet ze af en laat ze even droogstomen.
Doe de aardappelen over in een vuurvaste schaal. Kruid ze met wat zwarte peper en indien nodig nog wat zout. Leg de takjes rozemarijn en de gehalveerde knoflookteentjes tussen de aardappels. Besprenkel het geheel met wat olijfolie.
Zet de schaal 30 minuten in het midden van de oven op het rooster. Schep de aardappels tijdens het bakken af en toe even om, zodat ze aan alle kanten kunnen kleuren.
Serveer de aardappelen met rozemarijn en knoflook direct.
Tafel lekker !!