Aardappelgratin met Leerdammer en noten – De aardappelgratin is een Franse bistro-klassieker die eigenlijk nooit verveelt. Maar ondanks dat die klassieker het altijd goed doet, is het toch leuk om er eens een heel ander tintje aan te geven. Maak er een Nederlandse variant van door een Nederlandse kaas te gebruiken in het recept. Een aardappelgratin met Leerdammer en noten is zo’n welkome variant. Van de bistro naar jouw eettafel.
Lekker lokale Leerdammer
Leerdammer is een half-harde Nederlandse kaas met een nootachtige, wat zoete smaak. Daarnaast zitten er grote gaten in de kaas. Als dat je doet denken aan de Zwitserse en Franse bergkazen dan is dat niet zo vreemd. Leerdammer wordt gemaakt op dezelfde manier als Emmentaler. Met de kaas kun je dus heel makkelijk een Franse klassieker de Nederlandse nationaliteit geven. De aardappelgratin met Leerdammer vul je aan met noten. Met de noten geef je een crunch aan de gratin. En die noten passen door de smaak van de kaas natuurlijk prima in dat gerecht.
Heeft je kaasboer geen Leerdammer in het assortiment, maar wel Maasdammer? Dan kun je die gebruiken. Leerdammer is een merknaam die wordt gebruikt voor Maasdammer kaas. In principe is het gewoon dezelfde kaas. Omdat de meeste mensen de kaas als Leerdammer kennen is hier die naam gebruikt.
Wat eet je bij aardappelgratin met Leerdammer?
Omdat je een aardappelgerecht met kaas en noten maakt, hoef je bij dit gerecht eigenlijk geen vlees meer te serveren. De kaas en de noten leveren de eiwitten om aan de juiste voedingsstoffen te komen. Dus als je een lekker frisse salade bij de aardappelgratin met Leerdammer geeft, serveer je al een complete maaltijd. Eet je liever warme groente, dan passen gekookte sperziebonen of een andere gekookte groente ook heel goed.
De juiste aardappels voor een gratin
Een aardappelgratin met Leerdammer maak je het beste met iets kruimigkokende of vastkokende aardappelen. Er is in dit recept voor gekozen om de aardappelschijfjes iets dikker te snijden en ze voor te koken. Het voordeel daarvan is dat het gerecht niet een uur in de oven hoeft, maar dat een half uur genoeg is.
Variëren met aardappelgratin met Leerdammer
Als je de basis van het recept, de aardappels en de Leerdammer aanhoudt, kun je variaties op het gerecht maken door andere ingrediënten toe te voegen. Speel bijvoorbeeld met de noten. Kies voor een soort, bijvoorbeeld walnoten of pecannoten, in plaats van gemengde noten. Of gebruik geschaafde amandelen. Je kunt ook andere kruiden toevoegen aan de aardappelgratin met Leerdammer. In plaats van bieslook en peterselie kun je bijvoorbeeld tijm en rozemarijn gebruiken voor een wat mediterraan effect.
Maasdammer en Leerdammer
We houden van Nederlandse kaas! Hier vind je alles over de Nederlandse gatenkaas en een beetje uitleg over de namen...
Aardappelgratin met Leerdammer en noten
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo licht kruimig kokende aardappels
- 250 ml slagroom
- 250 gram Leerdammer
- 150 gram gemengde geroosterde noten
- 1 eetlepel gehakte peterselie
- 1 eetlepel gehakte bieslook
- zout en peper
- olie of boter om in te vetten
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aardappelgratin met Leerdammer en noten:
Boen de aardappels schoon en snijd ze in plakjes. Schillen hoeft niet. Als je dat liever wel doet, kan dat uiteraard.
Rasp de Leerdammer.
Hak de peterselie en de bieslook.
Hak de noten grof.
Kook de aardappelschijfjes bijna gaar in water met wat zout. Giet ze af en laat ze uitdampen.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe de slagroom met 150 gram Leerdammer en de kruiden in een grote kom. Roer goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Meng de aardappelschijfjes er voorzichtig doorheen.
Vet een passende ovenschaal in.
Doe de helft van de aardappelschijfjes in de schaal. Strijk een beetje glad en strooi de helft van de noten eroverheen. Vervolgens doe je daar de andere helft van de aardappelschijfjes bovenop. Bestrooi met de rest van de kaas en de rest van de noten.
Bak de aardappelgratin met Leerdammer en noten in een halfuur gaar en licht gekleurd.
Serveer het gerecht met een lekkere salade of wat gekookte groente.
Tafel lekker !!