• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 10 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bijgerecht

Aardappelgratin met Romero

Lekker romig, met rozemarijn en knoflook!

0
Aardappelgratin met Romero

Aardappelgratin met Romero – Als je een kaasliefhebber bent, en je houdt van oude kaas, en ook nog eens een aardappelliefhebber, dan moet je dit recept echt proeven. Een heerlijke aardappelgratin met Romero, knoflook en rozemarijn waar we verder kort over kunnen zijn, lekkerder wordt het niet. Dit gerecht kun je voor werkelijk elke gelegenheid inzetten. Het is een prima comfortfood op een koude, doordeweekse avond, maar je serveert de gratin net zo makkelijk als bijgerecht bij een etentje. Zelfs op de kersttafel misstaat hij niet!

De Romero maakt er een bijzondere aardappelgratin van

De Romero kaas in het recept geeft een bijzondere smaak aan de aardappelgratin. Romero is een oude boerenkaas, die rijpt in een korst van rozemarijn. Die Romero, die overigens gewoon een Nederlandse kaas is en wordt gemaakt op de Elisabethhoeve in IJsselstein, krijgt door die korst een heel subtiele rozemarijnsmaak. Wat er gebeurt als je de kaas verwarmt, en dat doe je dus als je hem in een gratin verwerkt, is dat de rozemarijnsmaak veel duidelijker naar voren komt. Met wat extra verse rozemarijn help je dat een klein handje en de knoflook maakt het geheel af.

Kies de juiste aardappel

Je gebruikt voor de aardappelgratin met Romero het liefst een licht kruimig kokende aardappel. Een vastkokende soort kan, maar een licht kruimig kokende soort neemt het vocht beter op, waardoor de aardappelgratin beter in vorm blijft als je hem opschept. Je kiest naast de Nederlandse Romero natuurlijk ook voor een lokaal geteelde aardappel als Frieslander, Agria of Bintje voor dit recept.

Dit gerecht maak je heel makkelijk, de oven doet het werk

Je hoeft de aardappels voor de aardappelgratin met Romero niet voor te koken. Doordat je heel dunne plakjes snijdt, en het gerecht een uur de oven ingaat, worden de aardappels makkelijk gaar. Geen vuile pannen dus. Je kunt de gratin ook zover voorbereiden dat hij alleen nog de oven in hoeft.  Bewaar de aardappelgratin dan afgedekt in de koelkast tot je hem gaat bakken. Je kunt de aardappelgratin met Romero, behalve in een grote schaal, ook in eenpersoons schaaltjes bakken.

Aardappelgratin met spinazie

Aardappelgratin; lekker variëren met aardappel

Aardappelgratin, dat betekent heerlijk variëren met aardappel, groente, kaas en room. We hebben de lekkerste recepten voor je verzameld!

Romero

Romero; ambachtelijk gemaakte kaas met rozemarijn

Je kunt een kaasje uit Frankrijk halen, maar ken je onze Nederlandse kazen al? Ontdek de Romero, een kaas van de Elisabethhoeve in IJsselstein

Aardappelgratin met Romero

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 70 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo licht kruimig kokende aardappels
  • 200 gram Romero (kaas uit IJsselstein)
  • 1 eetlepel verse rozemarijnnaaldjes + iets extra om te garneren
  • 200 gram crème fraîche
  • 75 ml melk
  • 4 teentjes knoflook
  • zout en peper
  • olie om in te vetten

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je aardappelgratin met Romero:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Schil de aardappels als je dat wilt, je kunt ook ongeschilde aardappels gebruiken. Was ze en droog ze af met wat keukenpapier. Snijd ze in heel dunne plakjes. Als je een mandoline of een keukenmachine met een rasp hebt kun je die gebruiken, maar een scherp mes voldoet ook.

Hak de knoflook.

Roer in een grote kom de crème fraîche los met de melk. Roer er 100 gram van de Romero, de knoflook en de rozemarijn door en breng het mengsel op smaak met zout en peper. Schep de aardappelplakjes erdoor en meng het geheel goed door elkaar.

Vet een passende ovenschaal in.

Doe het aardappelmengsel over in de schaal en strijk het glad met de achterkant van een lepel.

Bestrooi het gerecht met de andere 100 gram Romero en eventueel nog wat rozemarijn.

Bak de aardappelgratin met Romero in ongeveer een uur gaar. Let er wel op dat de kaas niet te donker kleurt. Dek als het nodig is de schaal af met een vel aluminiumfolie.

Serveer de aardappelgratin met Romero direct uit de oven.

Tafel lekker !!

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • Tiramisu met bosbessen en citroen

    Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

  • Kaassaus voor bij nacho's

    Kaassaus voor bij nacho’s; maar dan wel die lekkere zelfgemaakte

  • Hollandse borrelplank

    Hollandse borrelplank; een feestje!

  • Pasta met blauwe kaas, champignons en spekjes

    Pasta met blauwe kaas, champignons en spekjes

  • Ovenschotel van spruitjes met Leidse kaas

    Hartig en gezond: Ovenschotel van spruitjes met Leidse kaas

  • Hapjes met brie

    Hapjes met brie: vijf verrassend eenvoudige ideeën voor de borreltafel

  • Pasta met courgette en gehakt

    Pasta met courgette en gehakt – goedkoop en heerlijk vers

  • Cottage cheese pannenkoekjes

    Cottage cheese pannenkoekjes

  • Witlof met ham en kaassaus

    Witlof met ham en kaassaus; maar dan echt lekker

  • Pannenkoek met groenten en kaas

    Pannenkoek met groenten en kaas

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Broodje hete makreel; zoveel lekkerder dan een broodje makreel van de viskraam
  • Kleine appeltaartjes met noten; gezellig, puur, lekker
  • Limburgs zoervleisj of zuurvlees; streekgerecht uit Limburg
  • Roomsoepje van prei met prosciutto – hier proef je echt de verse prei in
  • Speculaastaart met peer een sinterklaascadeautje uit jouw keuken
  • Kool uit de wok; de mogelijkheden zijn eindeloos

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.