Aardappelgratin met Romero – Als je een kaasliefhebber bent, en je houdt van oude kaas, en ook nog eens een aardappelliefhebber, dan moet je dit recept echt proeven. Een heerlijke aardappelgratin met Romero, knoflook en rozemarijn waar we verder kort over kunnen zijn, lekkerder wordt het niet. Dit gerecht kun je voor werkelijk elke gelegenheid inzetten. Het is een prima comfortfood op een koude, doordeweekse avond, maar je serveert de gratin net zo makkelijk als bijgerecht bij een etentje. Zelfs op de kersttafel misstaat hij niet!
De Romero maakt er een bijzondere aardappelgratin van
De Romero kaas in het recept geeft een bijzondere smaak aan de aardappelgratin. Romero is een oude boerenkaas, die rijpt in een korst van rozemarijn. Die Romero, die overigens gewoon een Nederlandse kaas is en wordt gemaakt op de Elisabethhoeve in IJsselstein, krijgt door die korst een heel subtiele rozemarijnsmaak. Wat er gebeurt als je de kaas verwarmt, en dat doe je dus als je hem in een gratin verwerkt, is dat de rozemarijnsmaak veel duidelijker naar voren komt. Met wat extra verse rozemarijn help je dat een klein handje en de knoflook maakt het geheel af.
Kies de juiste aardappel
Je gebruikt voor de aardappelgratin met Romero het liefst een licht kruimig kokende aardappel. Een vastkokende soort kan, maar een licht kruimig kokende soort neemt het vocht beter op, waardoor de aardappelgratin beter in vorm blijft als je hem opschept. Je kiest naast de Nederlandse Romero natuurlijk ook voor een lokaal geteelde aardappel als Frieslander, Agria of Bintje voor dit recept.
Dit gerecht maak je heel makkelijk, de oven doet het werk
Je hoeft de aardappels voor de aardappelgratin met Romero niet voor te koken. Doordat je heel dunne plakjes snijdt, en het gerecht een uur de oven ingaat, worden de aardappels makkelijk gaar. Geen vuile pannen dus. Je kunt de gratin ook zover voorbereiden dat hij alleen nog de oven in hoeft. Bewaar de aardappelgratin dan afgedekt in de koelkast tot je hem gaat bakken. Je kunt de aardappelgratin met Romero, behalve in een grote schaal, ook in eenpersoons schaaltjes bakken.
Aardappelgratin; lekker variëren met aardappel
Aardappelgratin, dat betekent heerlijk variëren met aardappel, groente, kaas en room. We hebben de lekkerste recepten voor je verzameld!
Romero; ambachtelijk gemaakte kaas met rozemarijn
Je kunt een kaasje uit Frankrijk halen, maar ken je onze Nederlandse kazen al? Ontdek de Romero, een kaas van de Elisabethhoeve in IJsselstein
Aardappelgratin met Romero
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo licht kruimig kokende aardappels
- 200 gram Romero (kaas uit IJsselstein)
- 1 eetlepel verse rozemarijnnaaldjes + iets extra om te garneren
- 200 gram crème fraîche
- 75 ml melk
- 4 teentjes knoflook
- zout en peper
- olie om in te vetten
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aardappelgratin met Romero:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de aardappels als je dat wilt, je kunt ook ongeschilde aardappels gebruiken. Was ze en droog ze af met wat keukenpapier. Snijd ze in heel dunne plakjes. Als je een mandoline of een keukenmachine met een rasp hebt kun je die gebruiken, maar een scherp mes voldoet ook.
Hak de knoflook.
Roer in een grote kom de crème fraîche los met de melk. Roer er 100 gram van de Romero, de knoflook en de rozemarijn door en breng het mengsel op smaak met zout en peper. Schep de aardappelplakjes erdoor en meng het geheel goed door elkaar.
Vet een passende ovenschaal in.
Doe het aardappelmengsel over in de schaal en strijk het glad met de achterkant van een lepel.
Bestrooi het gerecht met de andere 100 gram Romero en eventueel nog wat rozemarijn.
Bak de aardappelgratin met Romero in ongeveer een uur gaar. Let er wel op dat de kaas niet te donker kleurt. Dek als het nodig is de schaal af met een vel aluminiumfolie.
Serveer de aardappelgratin met Romero direct uit de oven.
Tafel lekker !!