Aardappelkoekjes met crème fraîche – Restjes in de keuken omtoveren tot iets lekkers kan soms een uitdaging zijn, maar het biedt ook kansen om creatief te koken. Een mooi voorbeeld om restjes te verwerken zijn aardappelkoekjes, gemaakt van overgebleven aardappels. Het is een simpele manier om voedselverspilling tegen te gaan en met restjes iets lekkers op tafel te zetten.
Verrassend makkelijk
Aardappelkoekjes met crème fraîche zijn verrassend makkelijk te maken. Je kunt er overgebleven aardappels voor gebruiken of zelfs een restje aardappelpuree van de vorige dag. Door de aardappels fijn te stampen en te mengen met een ei, een beetje bloem en kruiden krijg je een basisdeeg waarvan je makkelijk aardappelkoekjes kunt maken. Die koekjes bak je vervolgens in een koekenpan goudbruin waardoor ze aan de buitenkant lekker knapperig worden en van binnen heerlijk zacht.
Crème fraîche een echte smaakmaker
Wat de aardappelkoekjes met crème fraîche echt speciaal maakt, is die crème fraîche die je eroverheen lepelt. De frisse romige topping brengt de smaken van de aardappelkoekjes mooi in balans. Bij de neutrale zachte smaak van de aardappelen en de frisse groene kruiden zorgt de crème fraîche voor een volle friszure topping. De pure zuivel smaakt heerlijk fris en geeft je gerecht een echte boost. Bovendien is crème fraîche veel lichter dan de mayonaise, die je er anders misschien bij zou serveren.
Wees creatief en varieer met smaken
In dit recept voor aardappelkoekjes met crème fraîche gebruik je bieslook, maar je kunt veel meer groene kruiden, gedroogde kruiden of zelfs fijngesneden restjes vleeswaren of kaas verwerken in de aardappelkoekjes. Dus de volgende keer dat je aardappelen over hebt, gooi je ze niet weg. Misschien bak je ze wel altijd op tot lekkere gebakken aardappeltjes. Maar maak er ook eens lekkere aardappelkoekjes van en schep er een flinke lepel crème fraîche over, als extra smaakmaker. Simpel, smakelijk en geen verspilling.
Crème fraîche; voor soepen, sauzen en meer
De beste zuivel voor warme gerechten is crème fraîche. Gebruik dit voor soepen, sauzen en meer romige gerechten als pasta's en curry's
Aardappelkoekjes met crème fraîche
Print receptIngrediënten voor dit recept
- +/- 400 gram gekookte aardappelen
- 1 eetlepel melk
- 15 gram zachte boter
- 2 eetlepels bloem
- 1 ei
- een klein bosje bieslook
- zout en peper
- olie om mee te bakken
- 125 ml crème fraîche
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aardappelkoekjes met crème fraîche:
Prak de aardappelen en meng ze met het ei, de bloem, de melk en een beetje gesmolten boter. Heb je een restje aardappelpuree? Gebruik dan alleen een ei en de bloem.
Meng dit kort door elkaar en voeg er zout, peper en een ruime eetlepel gesneden verse kruiden aan toe. Kneed niet te lang, de massa moet losjes blijven.
Vorm de puree tot koekjes, een ijsschep kan hierbij handig zijn. Vind je dit lastig? Als je het mengsel een tijde laat staan zal het ook steviger worden en daardoor makkelijker te vormen. Hoe kleiner de koekjes des te makkelijker ze zijn om te draaien.
Bak de aardappelkoekjes in gedeeltes in een koekenpan in een beetje olie goudbruin en knapperig. Serveer de aardappelkoekjes met 2 of drie op elkaar met daarop een lepel crème fraîche. Strooi er nog wat van de gebruikte verse kruiden over en geniet.
Tafel lekker !!