Met deze aardappelkoekjes met crème fraîche laat je aan tafel zien dat je moeite gedaan hebt. Je kunt ze gwoon van een restje gekookte aardappels maken, maar je zet daarmee wel iets nieuws en iets lekkers op tafel. Je stampt de gekookte aardappelen, en je mengt ze met ei, bloem en kruiden. Zo ontstaat een mengsel waar je koekjes van kunt maken. Die bak je in de pan tot ze goudbruin en krokant zijn. Een lepel romige crème fraîche erbij en klaar ben je. Verrassen en verwennen hoeft echt niet heel ingewikkeld te zijn. En, je hebt dat restje gekookte aardappelen ook mooi van de vuilnisbak gered.
Bij aardappelen wordt vaak mayonaise gegeten. Crème fraîche is een heerlijk alternatief. Wij raden aan om altijd crème fraîche in huis te hebben. Ideaal voor soepen, sauzen, als topping bij een chili con carne, maar ook bij aardappels. Wil je het spannender? Meng de crème fraîche dan met wat specerijen of verse kruiden. Bij aardappel kun je denken aan paprikapoeder, kerrie, verse bieslook, verse tijm of verse oregano. Er zijn talloze mogelijkheden en het kan net dat extraatje zijn aan tafel. Ga dit recept een keer maken want hier gaat iedereen van smullen!
Niveau
Dieet
Kooktechniek
Kooktijd
Verse ingrediënten
Aardappelkoekjes met crème fraîche
Ingrediënten voor dit recept
- +/- 400 gram gekookte aardappelen
- 1 eetlepel melk
- 15 gram zachte boter
- 2 eetlepels bloem
- 1 ei
- een klein bosje bieslook
- zout en peper
- olie om mee te bakken
- 125 ml crème fraîche
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aardappelkoekjes met crème fraîche:
Prak de aardappelen en meng ze met het ei, de bloem, de melk en een beetje gesmolten boter. Heb je een restje aardappelpuree? Gebruik dan alleen een ei en de bloem.
Meng dit kort door elkaar en voeg er zout, peper en een ruime eetlepel gesneden verse kruiden aan toe. Kneed niet te lang, de massa moet losjes blijven.
Vorm de puree tot koekjes, een ijsschep kan hierbij handig zijn. Vind je dit lastig? Als je het mengsel een tijde laat staan zal het ook steviger worden en daardoor makkelijker te vormen. Hoe kleiner de koekjes des te makkelijker ze zijn om te draaien.
Bak de aardappelkoekjes in gedeeltes in een koekenpan in een beetje olie goudbruin en knapperig. Serveer de aardappelkoekjes met 2 of drie op elkaar met daarop een lepel crème fraîche. Strooi er nog wat van de gebruikte verse kruiden over en geniet.
Tafel lekker !!
