• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bijgerecht

Aardappelkugel; een aardappelschotel met uien en kaas

Van oorsprong een Joods gerecht

Redactie door Redactie
in Bijgerecht
2
1
Aardappelkugel

Aardappelkugel – Van recepten voor aardappelgerechten kun je er nooit genoeg hebben. Het gerecht uit het recept hieronder houdt het een beetje tussen een ovenschotel en een hartige taart. De belangrijkste ingrediënten in het recept zijn aardappels, uien en eieren, aangevuld met kaas. Daarmee maak je een aardappelkugel, een gerecht met traditie. Heb je daar nog nooit van kugel gehoord? Hieronder lees je alles over dit gerecht, dat uit de Joodse cultuur komt.

Dit is aardappelkugel

Kugel is een Joods gerecht dat in veel verschillende culturen en landen wordt gegeten. Het is een soort taart die wordt gemaakt van aardappelen, groente of noedels. Het wordt gezien als een traditioneel gerecht en het wordt vaak gegeten tijdens feestdagen zoals Jom Kipoer, Chanukah en Pesach. Kugel wordt vaak gegeten als bijgerecht bij andere Joodse gerechten zoals kippensoep of cholent, een traditioneel Joods stoofgerecht. Maar natuurlijk kun je het ook heel goed serveren als bijgerecht bij andere gerechten. Aardappelkugel is een vegetarisch gerecht, dat je, als je van aardappelen houdt, zeker vaker op tafel gaat zetten.

Vastkokende aardappels

Voor het maken van dit gerecht gebruik je vastkokende aardappels. Als je kruimige aardappels zou gebruiken wordt het waarschijnlijk een kleffe massa, en dat is niet de bedoeling van een aardappelkugel. Je moet de kugel na het klaarmaken in mooie stukjes kunnen snijden. Accent, Opperdoezer ronde, Nicola zijn rassen die heel geschikt zijn.

Aardappelkugel kun je van tevoren klaarmaken en nog wat handige tips

Je kunt een aardappelkugel nadat je hem hebt gebakken heel goed weer opwarmen in de oven.

In het recept is Parmezaanse kaas gebruikt. Je kunt natuurlijk prima voor een ander soort kaas kiezen. Gebruik wat jij lekker vindt.

Aardappelkugel is een gerecht waarmee je ook heel goed kunt variëren. Gebruik eens een kruidenmengsel of voeg wat groente of zalmsnippers aan het aardappelmengsel toe.

Uien

Uien; veelzijdig en onmisbaar

Ontdek de veelzijdigheid en onmisbaarheid van uien in de keuken. Van stoofschotels tot salades, uien voegen smaak toe aan elk gerecht.

aardappel

Aardappels

Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.

Aardappelkugel

Porties: 4-6 personen
Bereidingstijd: 80 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo vastkokende aardappels
  • 300 gram uien
  • 6 eieren
  • 150 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 40 gram bloem
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je aardappelkugel:

Schil de aardappels en de uien en rasp ze op een grove rasp. Als je een keukenmachine met een rasp hebt kun je die gebruiken. Doe alles bij elkaar in een grote kom.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Leg een schone theedoek in een vergiet en doe de geraspte aardappel en ui daar in. Pak de punten van de theedoek en draai ze in elkaar. Als je dit strak aandraait, kun je zo het vocht eruit drukken.

Klop in een andere grote kom de eieren, de olie, de bloem, met een eetlepel zout (dat is niet te veel), wat peper en de Parmezaanse kaas door elkaar. Voeg het aardappel- en uimengsel toe en meng alles goed.

Doe alles bij elkaar in een grote, lage, ingevette ovenschaal. Zet de schaal in het midden van de oven op een rooster.

Bak de aardappelkugel in 60 minuten gaar en goudbruin. Als je er met een satéprikker in prikt en die komt er schoon uit, dan is het gerecht klaar.

Laat de aardappelkugel iets afkoelen, voordat je hem in vierkante stukken snijdt. Serveer direct.

Tafel lekker !!

Tags: Aardappel receptenKaas
DeelPin8VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Tuinbonen zoals oma ze maakt
Bijgerecht

Verse tuinbonen zoals oma ze maakt – ouderwets lekker

Courgette teriyaki
Bijgerecht

Courgette teriyaki met verse ui en sesam

aardappelpuree met venkelgroen
Bijgerecht

Aardappelpuree met venkelgroen voor bij vis of vlees

gebakken nieuwe aardappelen
Bijgerecht

Gebakken nieuwe aardappelen met roomboter

Gegratineerde bloemkool uit de airfryer
Bijgerecht

Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)

Asperges met ham en kaas uit de oven
Bijgerecht

Asperges met ham en kaas uit de oven; makkelijk en vers

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip
  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude
  • Groene lasagne; van top tot teen gezond
  • Krokante pasteitjes met camembert; simpel zelfgemaakt voorgerecht
  • Makkelijk bramenjam zelf maken met verse bramen van het seizoen

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!