Lekker Tafelen
dinsdag 20 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bijgerecht

Aardappelmuffin van aardappelpuree; met een topping van chips

Met kruimige en smaakvolle doré aardappelen maak je deze geweldige muffins als bijgerecht

Connie Derks door Connie Derks
in Bijgerecht
1
Aardappelmuffin van aardappelpuree

Aardappelmuffin van aardappelpuree – aardappels in de vorm van muffins, leuk lekker en boordevol smaak.

De aardappelmuffin is een leuke manier om aardappel te serveren

Soms wil je iets extra’s, iets anders op tafel zetten. Er zijn maar weinig producten zo veelzijdig en creatief in te zetten als de aardappel. Zeker voor kinderen is een muffin een leuke manier om aardappels te serveren, maar ook als bijgerecht bij een luxe dinertje misstaat de aardappelmuffin niet. Een aardappelmuffin kun je op meerdere manieren maken, in dit recept worden gepureerde aardappels gebruikt en dat levert een heerlijk zachte kern op. De eieren in het recept zorgen ervoor dat ze licht souffleren en dat de puree iets steviger wordt, zodat je ze ook uit het vormpje kunt halen.

Gebruik kruimige aardappels zoals doré

Als je de aardappelmuffin van aardappelpuree wilt maken heb je natuurlijk eerst die aardappelpuree nodig. Voor het maken van een lichte en luchtige puree zijn kruimige aardappels nodig. De doré is hiervoor perfect en is verkrijgbaar in de zomer.  Later in het jaar is een eigenheimer of irene een goede vervanger. Zorg ervoor dat je een kruimige aardappel gebruikt en beslist geen vastkokende, want dit maakt een groot verschil in de luchtigheid van de puree. Na het koken van de aardappel laat je ze eventjes droogstomen waarna je ze door een aardappelknijper duwt. Heb je geen aardappelknijper dan kan een niet te fijne zeef of een passe-vite uitkomst bieden.

aardappelmuffins puree

Verwerk (restjes) groenten in de aardappelmuffin van aardappelpuree

Behalve aardappels en eieren zitten er in de muffins ook stukjes groente zoals paprika, wortel, courgette en niet te vergeten lente-ui. Dat zorgt voor een heerlijk contrast in de smaak. Je kunt natuurlijk ook andere groenten gebruiken. Dat kunnen zowel gekookte als rauwe groenten zijn. Denk aan bijvoorbeeld bloemkool, tomaat, boontjes of prei. De aardappelmuffins zijn ideaal om restjes groenten in te verwerken.

De topping is geniaal

Een aardappelmuffin van aardappelpuree is al smaakvol door de groenten en de kaas die behalve smaak ook voor kleur en structuur zorgen, maar de topping maakt het pas echt af. Kaas ligt natuurlijk voor de hand want die zit er ook al in, maar we willen iets krokants en wat is er nog meer gemaakt van aardappels? Chips. Dat levert zeker een krokante korst op. Alhoewel, de restjes chips die niet meer zo krokant zijn, zijn ook geschikt om hier te verwerken. Wij kozen voor de cheese union, maar iedere andere chips kan natuurlijk ook.

aardappel

Aardappels

Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.

Aardappelmuffins van aardappelpuree

Porties: 12 stuks
Bereidingstijd: 50 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 600 geschilde bloemige dore aardappels (eigenheimer of irene mag ook)
  • 100 ml melk
  • 50 + 25 gr roomboter
  • 75 + 25 gr geraspte kaas
  • 2 eieren
  • 50 gram geraspte wortel
  • 50 gram courgette
  • 50 gram paprika
  • 1 lente-ui
  • 25 gram verkruimelde chips
  • zout en peper
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 3 takjes platte peterselie

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je aardappelmuffins van aardappelpuree:

Kook de aardappels gaar en laat ze even droogstomen. Snijd in de tijd dat de aardappels koken de groenten in hele kleine stukjes en hak de peterselie grof. Knijp de chips tot kleine stukjes (of gebruik een deegroller) en besmeer een muffinvorm met de 25 gram boter en bestrooi de binnenkant met een beetje van de fijngemaakte chips.

Duw de warme drooggestoomde aardappels door de knijper in een schaal en leg er de 50 gram boter in stukjes op zodat het kan smelten. Bestrooi royaal met zout en peper en een beetje knoflookpoeder. Laat een beetje afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Klop de eieren los met de melk. Roer er de groenten, de 75 gram kaas en het eimengsel door. Verdeel de vrij slappe puree over de 12 holtes, dat gaat vrij makkelijk met een ijsschep. Bestrooi het aardappelmengsel met de rest van de kaas en de chips en bak de aardappelmuffins van aardappelpuree in 20 minuten goudbruin en gaar. Haal ze uit de oven en laat ze 5 minuten staan voor je ze uit de vorm haalt.

Tafel lekker !!

Tags: Aardappel recepten
DeelPin24TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Romige venkel uit de oven
Bijgerecht

Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas

Rosti
Bijgerecht

Rösti van geraspte aardappel uit de koekenpan

ratatouille maken recept
Bijgerecht

Ratatouille; een Frans gerecht met Nederlandse groenten

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten
  • Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas
  • Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas
  • Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes
  • Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken

Reacties

  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Doortje Riemens op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • F. van Mastbergen op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Karin op Rabarbertaart met schuim
  • Redactie op Gebakken rijstepap met lekker veel fruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!