Aardappelpuree met champignons – Aardappelpuree is een lekker neutraal smakend bijgerecht, dat past bij heel veel andere gerechten. Je kunt het serveren bij vis, bij vlees, maar ook bij een vegetarisch gerecht. Maar neutraal kan soms ook wel wat saai worden. Ga daarom eens voor een recept waarin de aardappelpuree gecombineerd wordt met een ander ingrediënt. Paddenstoelen bijvoorbeeld. Hieronder vind je een recept voor aardappelpuree met champignons. Heerlijk bij gestoofde rode kool met appeltjes en bij gerechten met rundvlees of wild.
Aardappels en champignons zijn een echte match
Aardappels en champignons zijn een klassiek duo dat vaak samen wordt gebruikt. De smaken en texturen van die twee ingrediënten passen dan ook prima bij elkaar. De zachte smaak en de romigheid van de aardappels zorgen ervoor dat de aardse smaak champignons heel goed tot zijn recht komt. In het recept van de aardappelpuree met champignons wordt een beetje tijm toegevoegd om de smaken te benadrukken.
Aardappelpuree met kleine, witte champignons
In het recept voor de aardappelpuree met champignons zijn een klein formaat, witte champignons gebruikt. Kun je daar niet aankomen, dan kunnen grotere exemplaren natuurlijk ook heel goed. Snijd ze dan wel in meer delen dan vier stukjes. Gebruik je liever kastanjechampignons? Dat kan uiteraard ook. Je zou zelfs gemengde paddenstoelen of een ander soort paddenstoel kunnen kiezen om eens een variant op het recept te maken.
Kruimige aardappels, voor een romige puree
Om dit recept te maken zijn kruimig kokende aardappels gebruikt. Ga eens voor een lekkere, lokaal in Nederland geteelde soort als Eigenheimer of Doré. In dit gerecht heeft de aardappel een hoofdrol, en dan kun je dus maar beter voor een echt lekkere aardappel kiezen. Daarmee kun je heel makkelijk een romige, smeuïge aardappelpuree met champignons maken. Wil je een extra fijne puree, gebruik dan eens een pureeknijper. Daarmee krijg je een fijnere puree dan met een aardappelstamper. Gebruik nooit een mixer om aardappelpuree te maken, want daarmee verandert je puree in iets wat lijkt op behanglijm.
Je kunt de aardappelpuree met champignons makkelijk van tevoren maken. Warm de puree dan op in de magnetron of in de oven als je wilt gaan eten.
Recepten met champignons; genieten van verse paddenstoelen
Champignons zijn de meest verkochte en meest gebruikte paddenstoelen. Laat je inspireren door onze verrassende recepten met champignons.
Aardappelpuree met champignons
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram kruimig kokende aardappels
- een scheutje warme melk
- een klontje boter
- 2 eetlepels crème fraîche
- 200 gram kleine, witte champignons
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel verse tijmblaadjes of 1 theelepel gedroogde
- olijfolie om in te bakken
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aardappelpuree met champignons:
Schil de aardappels en snijd ze in stukjes.
Veeg de champignons schoon en snijd ze in vieren.
Hak de knoflook.
Kook de aardappels gaar in wat water met zout.
Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak de champignons met de knoflook gaar.
Giet de aardappels af en stoom ze even droog. Haal van het vuur. Voeg een scheut melk, de crème fraîche en een klontje boter toe en maak er een smeuïge puree van. Breng op smaak met zout en peper.
Roer de gebakken champignons en de tijm door de puree.
Als je de aardappelpuree wilt garneren kun je wat van de gebakken champignons achterhouden en die erover strooien.
Serveer de aardappelpuree met champignons direct.
Tafel lekker !!