Aardappelpuree met geroosterde knoflook –Ā Aardappelpuree is een favoriet bijgerecht in plaats van gekookte aardappels bij een AGV’tje. AGV staat zoals je waarschijnlijk wel weet voor een maaltijd met aardappels, groente en vlees, vis of een vegetarisch alternatief. Nu is ‘gewoon aardappelpuree’, ook maar zo gewoon. Tijd om een ander smaakje aan de puree te geven, en wel met knoflook. Geroosterde knoflook in dit geval. Na het klaarmaken zet je de aardappelpuree met geroosterde knoflook nog even in de oven voor een mooi lichtbruin kleurtje. Snel gemaakt, en eens iets anders.
Aardappels voor in de puree
Aardappelpuree maak je het beste met kruimig kokende aardappels en niet met vastkokende soorten. Die kruimige aardappels zullen tijdens het koken al zacht worden en wat uit elkaar vallen, en daar door laten ze zich makkelijk tot een smeuĆÆge puree stampen of knijpen met een pureeknijper. Je kunt voor aardappelpuree met geroosterde knoflook elke soort kruimig kokende aardappels gebruiken.
Waarom zou je knoflook roosteren?
Verse knoflook, of eigenlijk meer gedroogde knoflook, heeft een behoorlijk sterke smaak en een stevige knoflookgeur. Heerlijk in veel gerechten, maar soms wil je een wat subtielere knoflooksmaak aan een gerecht geven. En ook dat lukt prima met knoflook. Wist je al dat als je de knoflook roostert, de smaak en de geur van de smaakmaker helemaal anders wordt? De scherpte gaat eraf en de smaak wordt veel milder, eerder een beetje zoetig, na het roosteren. Je kunt de knoflook voor heel veel dingen gebruiken. Natuurlijk in de aardappelpuree met geroosterde knoflook, maar ook de soep, in sauzen, of je smeert een uitgeknepen teentje op een stukje, al dan niet geroosterd, stokbrood. Ook op een pizza, in de pasta, een dipsausje of gewoon op een stukje vlees of vis gesmeerd, het kan allemaal! En knoflook roosteren? Dat doe je heel makkelijk zelf, in de oven. En rooster vooral een paar bolletjes tegelijk, het is echt heerlijk.
Geroosterde knoflook
Verse knoflook is scherp van smaak en heeft een sterke geur. Geroosterde knoflook smaakt heerlijk zacht en zoet. Je maakt het makkelijk zelf.
Pas de aardappelpuree met geroosterde knoflook aan aan jouw smaak
Ben je bang dat er toch te veel knoflook in het gerecht gaat? Je kunt er uiteraard gewoon minder dan een hele bol in doen. Meer kan natuurlijk ook!
Aardappelpuree met geroosterde knoflook is een bijgerecht dat je goed van tevoren kunt klaarmaken. Sla de laatste stap dan over, bewaar het gerecht afgedekt in de koelkast en warm het 25 minuten op in de oven voor je gaat eten.
Knoflook; een geurige smaakmaker
Je houdt er van, of je vindt het helemaal niets... we hebben het over knoflook, een van de geurigste smaakmakers uit de uienfamilie!
Aardappels pureren; alles over puree!
Hoe maak je de lekkerste aardappelpuree? Hier vind je alles over aardappels pureren. Wat moet je wel, en wat moet je vooral niet doen?
Aardappelpuree met geroosterde knoflook
Print receptIngrediƫnten voor dit recept
- 1 kilo kruimig kokende aardappels, geschild en in stukjes
- 50 ml warme melk
- 1 ei
- een klein klontje boter
- 1 bol geroosterde knoflook
- zout en peper
- olijfolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aardappelpuree met geroosterde knoflook:
Kook de aardappels gaar in water met wat zout. Giet ze af en laat ze even uitdampen.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Maak de aardappels fijn met een pureestamper voor een grove puree, of gebruik een pureeknijper voor een fijne puree. Voeg de melk, het ei, en de boter toe en maak een smeuĆÆge puree. Breng op smaak met zout en peper.
Druk de zacht geworden knoflook uit de velletjes van de knoflookbol. Roer de knoflook door de aardappelpuree.
Doe de aardappelpuree met geroosterde knoflook over in een vuurvaste schaal. Besprenkel met wat olijfolie.
Zet de schaal een kwartiertje in de oven, zodat er een lichtbruin korstje op de puree komt.
Serveer direct. Lekker met gekookte groente en een stukje vlees of vis.
Tafel lekker !!