• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
woensdag 12 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bijgerecht

Aardappelpuree met koolraap en pecorino

Aardappel, groente, kaas. Een eenvoudig maar lekker bijgerecht met volop verse ingrediënten

0
Aardappelpuree met koolraap

Aardappelpuree met koolraap en pecorino – Aardappels en aardappelpuree kunnen een basis zijn voor leuke en lekkere andere gerechten. De aardappelpuree met koolraap en pecorino is daar een goed voorbeeld van. Het is een heel simpel recept, voor een simpel bijgerecht. Maar wel met een heerlijke smaak, onder andere door de gebakken salie die er in verwerkt wordt. Overigens kun je dit ook in een grotere portie prima als hoofdgerecht eten, tenslotte bestaat het gerecht voor de helft uit groente. Stukje vlees, vis of iets vegetarisch erbij en je serveert met aardappelpuree met koolraap en pecorino een complete maaltijd.

Aardappels in de puree

Voor het maken van aardappelpuree kun je het best een kruimig kokende aardappel gebruiken. Die vallen tijdens het gaar koken al wat uit elkaar en laten zich makkelijk tot een mooie puree verwerken. Kies een ras als Doré, Eigenheimer, Frieslander, Bintje, Première et cetera, dan zit je altijd goed.

Koolraap, een vergeten groente?

Eet jij nog wel eens koolraap? Vroeger werd het vaak in blokjes gesneden, gekookt en met een maïzenasausje geserveerd, dat was in veel huishoudens het vaste recept. Maar er zijn veel meer creatieve mogelijkheden met de knolgroente. Koop er maar eens een als je ze ergens ziet liggen en maak de aardappelpuree met koolraap en pecorino. Wel zo’n verse, hele knol kopen, hoor. Laat je niet verleiden tot gesneden koolraap in een zakje, die je in het koelvak vindt. Daarvan gaat de kwaliteit snel achteruit. Vers gesneden is echt lekkerder. Ben je bang dat je te veel koopt met een hele koolraap? Je kunt er nog veel meer andere lekkere gerechten dan alleen aardappelpuree met koolraap en pecorino mee maken! Je vindt vast elders op de website een lekker recept.

Tips bij het recept voor aardappelpuree met koolraap

Je kunt dit bijgerecht heel goed van tevoren klaarmaken. Als je dat wilt doen, maak dan het hele gerecht volgens de instructies, maar besprenkel het gerecht nog niet met de olijfolie. Die voeg je pas toe op het moment dat je de aardappelpuree met koolraap en pecorino in de oven gaat opwarmen.

Je kunt de aardappels en de koolraap en pecorino prima pureren met een pureestamper. Wil je echter een fijnere puree, zoals op de foto, gebruik dan een pureeknijper.

Koolraap

Koolraap; breng hem weer terug in de keuken

Koolraap; een veelzijdige, geel met paars gekleurde knol van Hollandse bodem. Een groente die weer vaker op tafel zou moet verschijnen.

Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Natuurlijk is Parmezaanse kaas de bekendste Italiaanse kaas. Maar heb jij al eens Pecorino gegeten? Een heerlijke, zoutige schapenkaas!

Aardappels pureren

Aardappels pureren; alles over puree!

Hoe maak je de lekkerste aardappelpuree? Hier vind je alles over aardappels pureren. Wat moet je wel, en wat moet je vooral niet doen?

Aardappelpuree met koolraap

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 40 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 800 gram koolraap, in blokjes
  • 800 gram kruimig kokende aardappels, in stukjes
  • 8 salieblaadjes, grof in stukjes geknipt
  • 50 gram boter
  • zout en peper
  • 80 gram pecorino, geraspt
  • olijfolie

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je aardappelpuree met koolraap:

Kook de aardappels gaar in water met zout.

Kook in een andere pan de koolraap gaar in water met zout.

Smelt een 50 gram boter in een klein pannetje en bak hierin de salieblaadjes op een heel laag vuurtje krokant.

Giet de aardappels en de koolraap af als ze gaar zijn en pureer ze met een pureeknijper of een stamper. Meng ze door elkaar.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Voeg de pecorino en de salie, mét de boter, toe. Roer alles goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper.

Doe de aardappelpuree met koolraap over in een vuurvaste schaal. Besprenkel de puree met wat olijfolie. Warm het gerecht nog even 10 minuten op in de oven.

Serveer met een stukje vlees of vis, en een bijpassende gekookte groente als je de puree als bijgerecht serveert.

Tafel lekker !!

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • bruine bonensoep

    Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

  • gekarameliseerde witlof recept

    Gekarameliseerde witlof met honing en balsamico

  • knoflook-champignons

    Knoflook-champignons (Heerlijk op de borrelplank)

  • Krieltjes bakken in de oven

    Krieltjes bakken in de oven

  • Tomatengroentesoep

    Tomatengroentesoep

  • Tomatensalsa

    Zo maak je zelf tomatensalsa van verse tomaten

  • boterboontjes

    Boterboontjes; Botermals volgens oma’s recept

  • Uiensaus

    Uiensaus; erg lekker bij vlees of vis!

  • Verse aspergesoep

    Verse aspergesoep; met dit recept kun je zelf aspergesoep maken

  • gebakken zoete aardappels

    Gebakken zoete aardappels; lekker en snel

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven
  • Puddingbroodjes; de enige echte en ook de allerlekkerste
  • Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees
  • Cheesecake met gekaramelliseerde peren; Nederlandse peren op z’n Amerikaans
  • Broodje hete makreel; zoveel lekkerder dan een broodje makreel van de viskraam
  • Kleine appeltaartjes met noten; gezellig, puur, lekker

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.