Aardappelpuree met pompoen – Aardappelpuree is een graag gezien bijgerecht bij heel veel andere gerechten. Met een goede aardappelpuree kun je echt scoren. Maar wil je eens iets anders en originelers op tafel zetten? Maak dan eens aardappelpuree met pompoen. Die pompoen geeft een heel andere smaak aan de puree. Daarnaast krijgt het gerecht een prachtige gele kleur, die op elke tafel opvalt. In het recept onderaan de pagina lees je hoe je heel makkelijk zelf een mooie gele puree kunt maken.
Een recept om pompoenpuree te maken
Om het recept voor aardappelpuree met pompoen te kunnen maken heb je pompoenpuree nodig. Dat kun je als je er naar zoekt wel ergens kopen in blik. Maar waarom zou je het niet zelf maken? Het is heel makkelijk en naar pompoenen hoef je niet te zoeken, die kun je overal kopen. Je kunt op twee manieren pompoenpuree maken. Het snelste recept is om blokjes pompoen te koken in water met wat zout. Die laat je goed uitlekken en vervolgens pureer je de pompoen met een staafmixer of blender. De tweede manier is wat bewerkelijker, maar geeft je wel een pompoenpuree waar meer smaak aan zit. En aangezien pompoen vaak wat vlak van smaak is, verdient dat tweede recept eigenlijk de voorkeur. In dit geval ga je de pompoen roosteren in de oven. De aardappelpuree met pompoen krijgt daar echt meer smaak van.
Verwarm de oven op 200 graden. Verwijder de schil van de pompoen indien nodig. Bij sommige soorten kun je de schil laten zitten omdat die eetbaar is. Verwijder het zaad uit de pompoen en snijd hem in blokjes. Leg de blokjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Besprenkel de pompoen met olijfolie, zout en peper en rooster tot de blokjes gaar zijn. Dat duurt ongeveer 30 minuten. Laat wat afkoelen en pureer met de staafmixer of in de blender. Vervolgens kun je de pompoenpuree in de aardappelpuree met pompoen verwerken.
Je kunt pompoenpuree ook invriezen. Dus het kan handig zijn om een grotere hoeveelheid tegelijk te maken als je toch pompoenpuree maakt voor de aardappelpuree met pompoen. Je hebt dan altijd een goede basis voor veel pompoenrecepten bij de hand.
Waarbij serveer je aardappelpuree met pompoen?
Een recept met pompoen maak je waarschijnlijk vooral in de herfst. Je zou de aardappelpuree met pompoen dan ook kunnen serveren bij andere gerechten met een wat herfstig tintje. Denk aan gerechten met paddenstoelen. Maar ook bij een stoofpotje van rundvlees, en natuurlijk van wild, is de puree een heerlijke begeleider.
Recepten met pompoen; en wat zijn nu eigenlijk eetbare pompoenen?
Maar liefst 34 huisgemaakte recepten met pompoen. En we geven je tips over de soorten pompoen en het schoonmaken van een pompoen.
Aardappelpuree met pompoen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo kruimig kokende aardappels
- 650 gram pompoenpuree
- 2 teentjes knoflook
- 2,5 eetlepels crème fraîche
- 75 ml hete melk
- 1 ei
- 1 eetlepel gehakte salieblaadjes
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aardappelpuree met pompoen:
Schil de aardappels en snijd ze in stukjes. Kook ze, samen met de knoflook, gaar in water met wat zout.
Warm de pompoenpuree op. Dat kan op een laag vuur in een pannetje, maar de magnetron is hiervoor net zo makkelijk.
Hak de salie.
Giet de aardappels af. Laat ze even droogstomen. Voeg, het ei, de melk en de crème fraîche toe en maak er een smeuïge puree van.
Voeg de warme pompoenpuree toe en meng die goed met de aardappelpuree.
Roer de salie door de aardappelpuree met pompoen en breng op smaak met zout en peper.
Serveer de puree direct.
Tafel lekker !!