• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 14 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bijgerecht

Aardappelpuree met tamme kastanjes

Zet de herfst op tafel!

Redactie door Redactie
in Bijgerecht
0
Aardappelpuree met tamme kastanjes

Aardappelpuree met tamme kastanjes – Ook jij eet vast wel eens ‘klassieke’ aardappelpuree. Het is een makkelijk gerecht, dat je bij veel andere gerechten kunt serveren, doordat het recept zo neutraal is. Het leuke van dat soort gerechten is dat je ze heel makkelijk kunt voorzien van een ander tintje of thema door er een ingrediënt aan toe te voegen. Hoe leuk is het om bijvoorbeeld bij een wildgerecht dat je in het najaar serveert ook een aardappelpuree met tamme kastanjes, dus met een bijpassend herfstig tintje te serveren? Je kunt dat heel makkelijk realiseren door tamme kastanjes toe te voegen aan het recept voor een klassieke puree. Moeilijk te maken, die aardappelpuree met tamme kastanjes? Welnee! Het is wel een beetje meer werk, maar je zet wel iets bijzonders op tafel.

Verse kastanjes

De tamme kastanje heeft, in tegenstelling tot wat je misschien verwacht, een behoorlijk culinaire traditie. En dan vooral in seizoensgebonden gerechten. In dit geval gaat dat natuurlijk over gerechten die vooral in de herfst geserveerd worden. Het bijzondere aan de kastanje is dat je hem in zowel zoete baksels als hartige gerechten kunt verwerken. De aardappelpuree met tamme kastanjes valt uiteraard in die laatste categorie. Je gebruikt om dat recept te maken dan ook verse kastanjes, en niet de gezoete puree die je in blikken kunt kopen. De verse noten vind je bij de groenteboer, ook sommige supermarkten verkopen ze wel.

Je kunt natuurlijk ook voordat je aardappelpuree met tamme kastanjes gaat koken een boswandeling maken en die noten in het bos gaan rapen. Let er wel op dat je ze niet verwart met de wilde kastanje, ook wel paardenkastanje. Die kun je namelijk niet eten en je kunt er flinke buikpijn van krijgen.

Kastanjes pellen

Het pellen van de verse tamme kastanjes is wel even een klusje. Het gaat het makkelijkst als je de kastanjes met een scherp mesje inkruist aan de platte kant van de noot. Kook de kastanjes een minuut of 20 in water met wat zout. Giet ze af en probeer ze zo warm mogelijk te pellen, dan gaat het het makkelijkst. Haal ook het velletje van de kastanjes. Je kunt het eten, maar het kan een bittere smaak aan je aardappelpuree met tamme kastanjes geven, en dat zou jammer zijn.

Aardappelpuree met tamme kastanjes

Om een goede aardappelpuree te kunnen maken moet je er op letten dat je de juiste aardappels koopt. Ga voor een kruimig kokend ras. Die aardappels vallen bij het koken al wat uit elkaar en ze laten zich makkelijk tot een puree verwerken. Kies dus voor een Doré of een Eigenheimer. Dat zijn in Nederland geteelde aardappels, die heel geschikt zijn om het recept voor aardappelpuree met tamme kastanjes te maken.

Aardappelpuree met tamme kastanjes

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 350 gram gepelde, gekookte tamme kastanjes (zie tekst)
  • 750 gram aardappels
  • 100 ml hete melk
  • 35 gram boter
  • nootmuskaat
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je aardappelpuree met tamme kastanjes:

Kook en pel de kastanjes zoals in de tekst beschreven staat.

Schil de aardappels, snijd ze in stukjes en kook ze in water met wat zout gaar.

Voeg een paar minuten voor het eind van de kooktijd van de aardappels de kastanjes toe en kook ze nog even mee.

Giet de aardappels en de kastanjes af. Laat ze even droog stomen. Pureer ze met een pureestamper. De puree mag best wat grof blijven.

Voeg de melk en de boter toe aan de aardappels en maak er een smeuïge puree van. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Serveer de aardappelpuree met tamme kastanjes direct of warm hem eventueel later op in de oven of de magnetron. Lekker met spruitjes en een stukje wild of ander vlees.

Tafel lekker !!

Tags: Aardappel receptenTamme Kastanjes
DeelPin9VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Asperges met ham en kaas uit de oven
Bijgerecht

Asperges met ham en kaas uit de oven; makkelijk en vers

Salade van gegrilde groenten
Bijgerecht

Maak zelf een salade van gegrilde groenten met verse seizoensgroenten

Makkelijk en snel: spiezen met Berloumi (Halloumi uit België)
Bijgerecht

Makkelijk en snel: spiezen met Berloumi (Halloumi uit België)

Romige venkel uit de oven
Bijgerecht

Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas

Rosti
Bijgerecht

Rösti van geraspte aardappel uit de koekenpan

ratatouille maken recept
Bijgerecht

Ratatouille; een Frans gerecht met Nederlandse groenten

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Aardappels

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar
  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief