Aardappelpuree met tamme kastanjes – Ook jij eet vast wel eens ‘klassieke’ aardappelpuree. Het is een makkelijk gerecht, dat je bij veel andere gerechten kunt serveren, doordat het recept zo neutraal is. Het leuke van dat soort gerechten is dat je ze heel makkelijk kunt voorzien van een ander tintje of thema door er een ingrediënt aan toe te voegen. Hoe leuk is het om bijvoorbeeld bij een wildgerecht dat je in het najaar serveert ook een aardappelpuree met tamme kastanjes, dus met een bijpassend herfstig tintje te serveren? Je kunt dat heel makkelijk realiseren door tamme kastanjes toe te voegen aan het recept voor een klassieke puree. Moeilijk te maken, die aardappelpuree met tamme kastanjes? Welnee! Het is wel een beetje meer werk, maar je zet wel iets bijzonders op tafel.
Verse kastanjes
De tamme kastanje heeft, in tegenstelling tot wat je misschien verwacht, een behoorlijk culinaire traditie. En dan vooral in seizoensgebonden gerechten. In dit geval gaat dat natuurlijk over gerechten die vooral in de herfst geserveerd worden. Het bijzondere aan de kastanje is dat je hem in zowel zoete baksels als hartige gerechten kunt verwerken. De aardappelpuree met tamme kastanjes valt uiteraard in die laatste categorie. Je gebruikt om dat recept te maken dan ook verse kastanjes, en niet de gezoete puree die je in blikken kunt kopen. De verse noten vind je bij de groenteboer, ook sommige supermarkten verkopen ze wel.
Je kunt natuurlijk ook voordat je aardappelpuree met tamme kastanjes gaat koken een boswandeling maken en die noten in het bos gaan rapen. Let er wel op dat je ze niet verwart met de wilde kastanje, ook wel paardenkastanje. Die kun je namelijk niet eten en je kunt er flinke buikpijn van krijgen.
Kastanjes pellen
Het pellen van de verse tamme kastanjes is wel even een klusje. Het gaat het makkelijkst als je de kastanjes met een scherp mesje inkruist aan de platte kant van de noot. Kook de kastanjes een minuut of 20 in water met wat zout. Giet ze af en probeer ze zo warm mogelijk te pellen, dan gaat het het makkelijkst. Haal ook het velletje van de kastanjes. Je kunt het eten, maar het kan een bittere smaak aan je aardappelpuree met tamme kastanjes geven, en dat zou jammer zijn.
Aardappelpuree met tamme kastanjes
Om een goede aardappelpuree te kunnen maken moet je er op letten dat je de juiste aardappels koopt. Ga voor een kruimig kokend ras. Die aardappels vallen bij het koken al wat uit elkaar en ze laten zich makkelijk tot een puree verwerken. Kies dus voor een Doré of een Eigenheimer. Dat zijn in Nederland geteelde aardappels, die heel geschikt zijn om het recept voor aardappelpuree met tamme kastanjes te maken.
Aardappelpuree met tamme kastanjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 350 gram gepelde, gekookte tamme kastanjes (zie tekst)
- 750 gram aardappels
- 100 ml hete melk
- 35 gram boter
- nootmuskaat
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aardappelpuree met tamme kastanjes:
Kook en pel de kastanjes zoals in de tekst beschreven staat.
Schil de aardappels, snijd ze in stukjes en kook ze in water met wat zout gaar.
Voeg een paar minuten voor het eind van de kooktijd van de aardappels de kastanjes toe en kook ze nog even mee.
Giet de aardappels en de kastanjes af. Laat ze even droog stomen. Pureer ze met een pureestamper. De puree mag best wat grof blijven.
Voeg de melk en de boter toe aan de aardappels en maak er een smeuïge puree van. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Serveer de aardappelpuree met tamme kastanjes direct of warm hem eventueel later op in de oven of de magnetron. Lekker met spruitjes en een stukje wild of ander vlees.
Tafel lekker !!