• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
zondag 16 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bijgerecht

Aardappelpuree met venkelgroen voor bij vis of vlees

Een eenvoudige, luchtige puree met een frisse toets van venkelgroen – heerlijk bij vis of varkensvlees

0
aardappelpuree met venkelgroen

Aardappelpuree met venkelgroen is een simpel gerecht dat je makkelijk zelf maakt en dat nét iets extra’s krijgt door een restje venkelloof te gebruiken. Deze zelfgemaakte puree is een klassiek bijgerecht, maar dan met een frisse draai. Heerlijk bij een stukje vis of varkensvlees, maar ook gewoon lekker op zichzelf.

Aardappelpuree met venkelgroen maak je met verse ingrediënten

Verse kruimige aardappels zijn de basis voor een goede aardappelpuree met venkelgroen. Kies bij voorkeur aardappels van eigen bodem, zoals Doré of Eigenheimer. Die geven de smeuïgste puree. Dat komt de smaak én de structuur ten goede.

Ook het venkelgroen speelt een rol. Vaak wordt dat weggegooid, maar het loof van een venkelknol is juist heel geschikt om extra smaak te geven. Het heeft een lichte anijssmaak die verrassend goed samengaat met de romigheid van aardappelpuree.

Zelf aardappelpuree maken is niet moeilijk

Je kookt de aardappels in een beetje water met zout, stampt ze daarna fijn en voegt warme melk en een klontje boter toe. Zo simpel is het. Door de melk warm toe te voegen, blijft de puree luchtiger. Gebruik een houten lepel om alles goed door te roeren – dat werkt fijner dan een garde of mixer bij dit soort puree.

Snijd het venkelgroen fijn en roer dit er op het laatst doorheen. Hou een beetje apart om er vlak voor het serveren overheen te strooien. Dat ziet er niet alleen leuk uit, het benadrukt ook de frisse smaak.

Aardappelpuree met venkelgroen is lekkere restverwerking

Aardappelpuree met venkelgroen is een goed voorbeeld van hoe je in de keuken alles benut. Gooi het loof van de venkel niet weg – het is zonde van de smaak. In deze puree geeft het een subtiele kruidige toets, zonder dat je daar iets extra’s voor hoeft te kopen.

Heb je nog een restje geraspte kaas in huis? Roer dat gerust mee door de puree. Vooral oude kaas of een romige geitenkaas past goed bij het anijsachtige van venkel.

Serveer- en bewaartips voor aardappelpuree met venkelgroen

Schep de aardappelpuree met venkelgroen in een mooie schaal, leg er een klontje boter op en strooi er wat extra loof over. Zo zet je iets simpels neer dat toch een verfijnde indruk maakt.

De puree kun je prima voorbereiden. Laat afkoelen en bewaar in een afgesloten bakje in de koelkast. Opwarmen doe je in een pannetje op laag vuur met een klein scheutje melk of water.

Aardappelpuree met venkelgroen geeft je maaltijd net wat extra’s

Of je nu een doordeweekse maaltijd maakt of een etentje verzorgt: aardappelpuree met venkelgroen is nét even anders. Je werkt met verse, eenvoudige ingrediënten en laat niets verloren gaan. Daar draait het om: smaakvol koken met wat er is.

Aardappels pureren

Aardappels pureren; alles over puree!

Hoe maak je de lekkerste aardappelpuree? Hier vind je alles over aardappels pureren. Wat moet je wel, en wat moet je vooral niet doen?

Venkel

Venkel; een groente met een bijzondere smaak!

Ze behoren tot de stengelgroenten, deze wit met lichtgroene knollen, oftewel venkel. Heb jij deze heerlijke, frisse groente al eens geproefd?

Aardappelpuree met venkelgroen

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 35 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo kruimige aardappelen, bijvoorbeeld Doré
  • 200 ml melk
  • 30 gram boter
  • zout en peper
  • venkelgroen van 1 venkel

Bereidingswijze van dit recept

Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en spoel ze goed schoon.

Kook de aardappelen in een laagje water met wat zout in 15-20 minuten gaar.

Verwarm de melk op een laag vuur of in een magnetron en snijd het venkelgroen fijn.

Giet de aardappelen af en laat ze kort droog stomen.

Pureer de aardappelen met een stamper of pureeknijper.

Voeg al roerend met een houten lepel geleidelijk de melk toe tot de puree de gewenste dikte en luchtigheid heeft.

Breng de puree op smaak met venkelgroen, zout en peper.

Schep de aardappelpuree in een schaal en garneer met extra venkelgroen en een klontje boter.

Tafel lekker !!

Connie D.

Connie D.

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Ook interessant

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

    Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

  • Knapperige aardappelgratin met kaas

    Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven

  • Knolselderijpuree met paddenstoelen

    Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees

  • Aardappelkoekjes met creme fraiche

    Aardappelkoekjes met crème fraîche; een lekker bijgerecht maken in 20 minuten

  • Kruiden en marinade voor gebakken aardappels

    Kruiden en marinade voor gebakken aardappels; zo serveer je de lekkerste aardappeltjes

  • Perfect gebakken aardappels

    Perfect gebakken aardappels: komen die uit de pan, de oven of de airfryer?

  • Aardappel-bloemkoolpannetje

    Aardappel-bloemkoolpannetje

  • Ovenschotel met appe

    Ovenschotel met appel, luchtige aardappelpuree en rundergehakt

  • Hollandse bloemkool en Noord-Hollandse Opperdoezer Ronde uit de wok

    Hollandse bloemkool en Noord-Hollandse Opperdoezer Ronde uit de wok

  • traybake met aardappel en paprika

    Traybake met aardappel en paprika – eenpansgerecht vol smaak

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight
  • Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten uit de oven

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.