Aardappelpuree met venkelgroen is een simpel gerecht dat je makkelijk zelf maakt en dat nét iets extra’s krijgt door een restje venkelloof te gebruiken. Deze zelfgemaakte puree is een klassiek bijgerecht, maar dan met een frisse draai. Heerlijk bij een stukje vis of varkensvlees, maar ook gewoon lekker op zichzelf.
Aardappelpuree met venkelgroen maak je met verse ingrediënten
Verse kruimige aardappels zijn de basis voor een goede aardappelpuree met venkelgroen. Kies bij voorkeur aardappels van eigen bodem, zoals Doré of Eigenheimer. Die geven de smeuïgste puree. Dat komt de smaak én de structuur ten goede.
Ook het venkelgroen speelt een rol. Vaak wordt dat weggegooid, maar het loof van een venkelknol is juist heel geschikt om extra smaak te geven. Het heeft een lichte anijssmaak die verrassend goed samengaat met de romigheid van aardappelpuree.
Zelf aardappelpuree maken is niet moeilijk
Je kookt de aardappels in een beetje water met zout, stampt ze daarna fijn en voegt warme melk en een klontje boter toe. Zo simpel is het. Door de melk warm toe te voegen, blijft de puree luchtiger. Gebruik een houten lepel om alles goed door te roeren – dat werkt fijner dan een garde of mixer bij dit soort puree.
Snijd het venkelgroen fijn en roer dit er op het laatst doorheen. Hou een beetje apart om er vlak voor het serveren overheen te strooien. Dat ziet er niet alleen leuk uit, het benadrukt ook de frisse smaak.
Aardappelpuree met venkelgroen is lekkere restverwerking
Aardappelpuree met venkelgroen is een goed voorbeeld van hoe je in de keuken alles benut. Gooi het loof van de venkel niet weg – het is zonde van de smaak. In deze puree geeft het een subtiele kruidige toets, zonder dat je daar iets extra’s voor hoeft te kopen.
Heb je nog een restje geraspte kaas in huis? Roer dat gerust mee door de puree. Vooral oude kaas of een romige geitenkaas past goed bij het anijsachtige van venkel.
Serveer- en bewaartips voor aardappelpuree met venkelgroen
Schep de aardappelpuree met venkelgroen in een mooie schaal, leg er een klontje boter op en strooi er wat extra loof over. Zo zet je iets simpels neer dat toch een verfijnde indruk maakt.
De puree kun je prima voorbereiden. Laat afkoelen en bewaar in een afgesloten bakje in de koelkast. Opwarmen doe je in een pannetje op laag vuur met een klein scheutje melk of water.
Aardappelpuree met venkelgroen geeft je maaltijd net wat extra’s
Of je nu een doordeweekse maaltijd maakt of een etentje verzorgt: aardappelpuree met venkelgroen is nét even anders. Je werkt met verse, eenvoudige ingrediënten en laat niets verloren gaan. Daar draait het om: smaakvol koken met wat er is.
Aardappels pureren; alles over puree!
Hoe maak je de lekkerste aardappelpuree? Hier vind je alles over aardappels pureren. Wat moet je wel, en wat moet je vooral niet doen?
Venkel; een groente met een bijzondere smaak!
Ze behoren tot de stengelgroenten, deze wit met lichtgroene knollen, oftewel venkel. Heb jij deze heerlijke, frisse groente al eens geproefd?
Aardappelpuree met venkelgroen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo kruimige aardappelen, bijvoorbeeld Doré
- 400 ml melk
- 30 gram boter
- zout en peper
- venkelgroen van 1 venkel
Bereidingswijze van dit recept
Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en spoel ze goed schoon.
Kook de aardappelen in een laagje water met wat zout in 15-20 minuten gaar.
Verwarm de melk op een laag vuur of in een magnetron en snijd het venkelgroen fijn.
Giet de aardappelen af en laat ze kort droog stomen.
Pureer de aardappelen met een stamper of pureeknijper.
Voeg al roerend met een houten lepel geleidelijk de melk toe tot de puree de gewenste dikte en luchtigheid heeft.
Breng de puree op smaak met venkelgroen, zout en peper.
Schep de aardappelpuree in een schaal en garneer met extra venkelgroen en een klontje boter.
Tafel lekker !!