Aardappelpuree met zoete aardappels – De traditionele aardappelpuree is een bijgerecht dat door velen wordt gewaardeerd om zijn zachte smaak en smeuïge textuur. Je kunt het serveren als bijgerecht bij talloze andere gerechten. Denk daarbij aan een stoofpot met vlees, een gebraden kip, of in de oven geroosterde groenten. Die klassieke aardappelpuree maak je met gewone aardappels. Maar hoe leuk is het om eens een twist op die puree te maken? Combineer die gewone aardappels, zoals in onderstaand recept, eens met zoete aardappels, en je hebt een heel ander gerecht. De aardappelpuree met zoete aardappels is niet alleen qua smaak anders. Ook maak je zo een gerecht met een prachtige, lichtoranje kleur. En dat doet het natuurlijk heel goed op tafel.
Het zijn helemaal geen aardappels …
Weet je dat zoete aardappels helemaal geen aardappels zijn? Ze lijken er wat betreft hun uiterlijk wel op, maar ze vallen toch echt in de categorie groenten. Je kunt ze echter wel klaarmaken op de manier zoals je dat met gewone aardappels doet. En dat maakt die grote knollen dus heel geschikt om te verwerken in onderstaand recept voor aardappelpuree met zoete aardappels. Overigens zijn die zoete aardappels er in diverse soorten. Voor het recept dat je op de foto ziet zijn de soort zoete aardappels gebruikt die oranje van binnen zijn. Ze zijn er ook met een paarse buitenkant en wit vruchtvlees. Die soort kun je ook gebruiken voor dit recept. Dan krijg je uiteraard een witte puree en geen oranje. Er zijn ook zoete aardappels met paars vruchtvlees. Daarmee zou je dan een wat lila-achtige puree krijgen. Kies voor dit recept voor aardappelpuree met zoete aardappels de soort die jou het meest aanspreekt.
Aardappelpuree met zoete aardappels maken
Je kunt de puree van tevoren klaarmaken. Laat hem dan afkoelen en bewaar hem tot gebruik afgedekt in de koelkast. Warm de puree later weer op in de oven of in de magnetron. Overigens is de aardappelpuree met zoete aardappels niet alleen geschikt om als bijgerecht te serveren. Je kunt de puree ook gebruiken als basis voor een stamppotje. Voor een eenvoudige stamppot roer je er wat gekookte zuurkool doorheen.
Aardappelpuree met zoete aardappels
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram kruimig kokende aardappels
- 500 gram zoete aardappels
- een klontje boter
- 50 ml hete melk
- 1 ei
- 0,5 theelepel zoet paprikapoeder
- 1 eetlepel verse tijmblaadjes
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aardappelpuree met zoete aardappels:
Schil de aardappels en de zoete aardappels. Snijd ze in stukjes en kook ze, in één pan, gaar in water met wat zout. Giet ze af en stoom ze even droog.
Pureer de aardappels en de zoete aardappels met een pureestamper.
Voeg de boter, de melk en het ei toe en maak er een smeuïge puree van.
Voeg de tijm en het paprikapoeder toe en breng de puree op smaak met zout en peper.
Serveer met een stoofpotje of een stukje vlees of vis en gekookte groente.
Tafel lekker !!