• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 10 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bijgerecht

Aardappeltjes uit de oven met gember, koenjit, knoflook en nootmuskaat

0

Aardappeltjes uit de oven met gember, koenjit, knoflook en nootmuskaat

Het is leuk om als een van de eersten een kookboek in je handen te mogen houden en er iets over te schrijven. Ik kreeg het kersverse kookboek “bandeet” via de uitgever: “Literair productiehuis Wintertuin”.  Om er voor Lekker Tafelen iets meer dan slechts een “promo” over te kunnen schrijven, maakte ik een drietal recepten uit het boek. Het recept voor de aardappeltjes uit de oven met gember, koenjit, knoflook en nootmuskaat is er een van. De titel/naam van het gerecht is lang, maar zo staat het letterlijk in het boek. Je weet hierdoor wel direct waar je aan toe bent, want er zijn natuurlijk heel veel denkbare kruidencombinaties voor aardappeltjes uit de oven. Voorbeelden hiervan zijn: aardappeltjes met rozemarijn (en spek) of karwijzaadaardappeltjes.

Nienke van Hunen, de kok van Doornroosje, maakte deze aardappeltjes voor de Britse band  “Levellers”. De bassist van de band, Jeremy Cunningham is degene die geïnterviewd werd voor het kookboek.

Een fragment uit bandeet

Ik vond de knoflookaardappeltjes het lekkers, omdat er knoflook in zit. Ik zou kunnen leven op knoflook.

De voedselvoorkeur van vegetariër Jeremy is al even excentriek als hijzelf. Hij zou kunnen leven op knoflook. Zijn favoriete gerecht is dan ook Tsjechische knoflooksoep. Een van de redenen dat hij deze soep zo lekker vindt, is dat het hem nog nooit gelukt is om het zelf te maken. Jeremy is geen groot kok, geeft hij toe. “Ik kan koken maar het komt in fases. Ik heb ook fases van leven op brood en kaas en pizza.  De band speelt al bijna 25 jaar en heeft dus veel ervaring met eten op tournee. “We zijn niet erg veeleisend, wij willen eenvoudig voedsel. We zijn tevreden met de basics.”

Zo maak je zelf de aardappeltjes uit de oven met gember, koenjit, knoflook en nootmuskaat:
  • 1 kilo iets kruimige aardappelen
  • 1 dl zonnebloemolie
  • zout
  • stuk gemberwortel  van circa 4 cm
  • 3 tenen knoflook
  • 1 el koenjit
  • ½ nootje verse nootmuskaat (of ½ tl poeder)
  • snufje grof zeezout

Schil de aardappels en snijd ze in dobbelsteentjes. Kook ze in ruim water met flink wat zout gaar. Verwarm de oven voor op 200 graden. Hak de knoflook fijn, rasp de gember en schaaf de nootmuskaat.

Meng de zonnebloemolie met de gember, knoflook, koenjit nootmuskaat en het zeezout. Wrijf de aardappeltjes hier goed mee in en doe ze in een ovenschaal. Bak de aardappelen krokant in de oven gedurende 20-30 minuten.

Nienke van Hunen serveerde de aardappeltjes bij een Ethiopisch kippenstoof “Doro Wot”, want niet alle Levellers zijn vegetariërs. Gelet op de smaakmakers die Nienke gebruikt, passen de aardappeltjes naar mijn mening niet alleen bij Afrikaanse gerechten, maar ook bij Indische of Indiase schotels. Ik maakte er onder andere socca bij, pannenkoeken van kikkererwtenmeel.

Koenjit, kurkuma of geelwortel is een vast bestanddeel van kerrie(poeder). Verse geelwortel kan je  kopen bij de toko’s. Zowel voor het poeder als voor de verse wortel geldt: pas op, de gele kleur geeft enorm af.

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • draadjesvlees

    Oma’s draadjesvlees; smelt op je tong

  • Hachee

    Hachee volgens oud-Hollands recept

  • Pannenkoeken beslag

    Pannenkoeken beslag. De basis (en geheimen)

  • Kip in ketjapsaus

    Kip in ketjapsaus

  • soepballetjes maken

    Soepballetjes maken

  • bruine bonensoep

    Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

  • kruidige kippenpoten uit de oven

    Kruidige kippenpoten; uit de oven

  • gekarameliseerde witlof recept

    Gekarameliseerde witlof met honing en balsamico

  • knoflook-champignons

    Knoflook-champignons ( Heerlijk op de borrelplank )

  • Oma’s gehaktballen

    Oma’s gehaktballen

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Broodje hete makreel; zoveel lekkerder dan een broodje makreel van de viskraam
  • Kleine appeltaartjes met noten; gezellig, puur, lekker
  • Limburgs zoervleisj of zuurvlees; streekgerecht uit Limburg
  • Roomsoepje van prei met prosciutto – hier proef je echt de verse prei in
  • Speculaastaart met peer een sinterklaascadeautje uit jouw keuken
  • Kool uit de wok; de mogelijkheden zijn eindeloos

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.