• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 22 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bijgerecht

Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma

Redactie door Redactie
in Bijgerecht
0
Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma

Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma – Zelf appelmoes maken is super simpel: appeltjes schillen, klokhuizen verwijderen, in stukjes snijden en met een beetje water, suiker en kaneel kom je een heel eind. Dit simpele gerecht smaakt al zoveel beter dan wat de supermarkt in potjes als appelmoes durft aan te bieden. Maar soms wil je nét iets meer dan super simpel.

Van een Franse grootmoeder kreeg ik de tip om er wat boter door te doen en eventueel wat vanille. Vanuit die gedachte ging ik er een beetje mee experimenteren. Uiteindelijk kwam ik met dít recept. Zonder pochen: héél erg lekker. En omdat over smaak niet valt te twisten, laat ik de keuze van appels geheel aan jou over.  Zorg er natuurlijk wel voor dat je appeltjes niet melig zijn en eventuele bruine plekjes goed zijn verwijderd.

appels

Appels; Knapperig en sappig van eigen bodem

Eet je appels om fruit te eten? Of eet je een appel omdat je er oprecht blij van wordt. Vanaf september zijn er volop appels van eigen bodem. Een hap uit een vers geplukte appel is echt een feest!

Grootmoeders appelmoes

Porties: 4 à 6 personen
Bereidingstijd: 40 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • ongeveer 1 kg. appels. Mag een variatie van stevige- en moesappels zijn.
  • 1 flinke el appelstroop
  • 1 tl kaneel
  • een klontje boter
  • 1/2 citroen
  • ongeveer 100 ml water
  • 1 tot 3 eetlepels (of zakjes) vanillesuiker of 1 vanillestokje en gewone suiker ( optioneel )

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je grootmoeders appelmoes:

Schil de appels, ontpit ze en snijd ze in stukjes.  Doe ze in een pannetje met de overige ingrediënten, behalve nog de citroen. Rasp met een fijne rasp de schil van de citroen en voeg toe, pers dan de citroen uit en voeg het sap toe.  Zet op een matig vuurtje en zodra het begint te pruttelen, op een laag vuurtje. Na ongeveer 40 minuten of eerder als alles al tot moes is, het vuur uitzetten.  Is de boel na 40 minuten nog geen moes? Dan nog even met de pureestamper erdoor. Zelf vind ik het lekker als er wel nog wat stukjes appel herkenbaar zijn. Vis eventueel het vanillestokje er uit en snijd het in de lengte door tweeën. Schraap de zwarte puntjes (het merg) er uit en roer dat met een garde door de appelmoes.

Zulke lekkere appelmoes heb je nog nooit gegeten!

Geen appelstroop in huis maar wel appeldiksap? Bijna net zo lekker! Voeg een scheutje diksap toe en eventueel nog één of twee eetlepels suiker.

Grootmoeders appelmoes is best een beetje zoet. Houd je niet zo van zoet? laat dan de suiker achterwege en voeg eventueel pas helemaal op het einde een beetje suiker toe als je hem tijdens het proeven toch niet zoet genoeg vindt.

Tags: Fruit
DeelPin5VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

gebakken nieuwe aardappelen
Bijgerecht

Gebakken nieuwe aardappelen met roomboter

Gegratineerde bloemkool uit de airfryer
Bijgerecht

Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)

Asperges met ham en kaas uit de oven
Bijgerecht

Asperges met ham en kaas uit de oven; makkelijk en vers

Salade van gegrilde groenten
Bijgerecht

Maak zelf een salade van gegrilde groenten met verse seizoensgroenten

Makkelijk en snel: spiezen met Berloumi (Halloumi uit België)
Bijgerecht

Makkelijk en snel: spiezen met Berloumi (Halloumi uit België)

Romige venkel uit de oven
Bijgerecht

Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas

Reacties 9

  1. MJ vd Broek says:
    2 jaar geleden

    Verrassend lekkere appelmoes. Heb een klein scheutje cointreau toegevoegd, maakt de smaak ketvoe!

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Een scheutje cointreau is altijd lekker. Maar… wat is ketvoe?

      Beantwoorden
      • MJ van den Broek says:
        2 jaar geleden

        Tikfoutje haha moet zijn voller, maar kon het niet meer wijzigen!

        Beantwoorden
        • Redactie says:
          2 jaar geleden

          Dat kan iedereen gebeuren. Ik had er mogelijk het woord “vetkoel” uitgehaald, maar “voller” echt niet hoor! 😉😂

          Beantwoorden
  2. Arno Tiemens says:
    2 jaar geleden

    Ik ben nu de appelmoes aan het maken en ben ook heel benieuwd naar het resultaat. Ik laat het jullie zeker weten!!😋😋

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Leuk Arno, dan zijn wij natuurlijk ook heel benieuwd 😉

      Beantwoorden
  3. Femke says:
    4 jaar geleden

    Deze appelmoes heb ik laatst gemaakt en mijn kinderen vonden het de lekkerste appelmoes ooit!! Ikzelf ook moet ik zeggen. Super lekker! Bedankt voor het recept!

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 jaar geleden

      Superleuk Femke, daar doen we het graag voor!

      Beantwoorden
  4. Lekkerbek says:
    11 jaar geleden

    Fantastische appelmoes . Heerlijke smaak. Zal dit recept zeker vaker maken.

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Pikante drumsticks van de barbecue met currymarinade
  • Kruidig knoflookbrood met oude kaas uit de oven
  • Gebakken nieuwe aardappelen met roomboter
  • Oosterse kippendijen van de barbecue
  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)

Reacties

  • Redactie op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Victor Alting van Geusau op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!