Atjar Tjampoer – Iedereen kent wel de potjes Atjar Tjampoer en natuurlijk ook de Atjar Tjampoer die bij de Chinees meegeleverd wordt met je bestelling. Maar waarom alleen uit zo’n potje of van de Chinees? Heb je er wel eens aan gedacht om het zelf te maken?
Moeilijk makkelijk lekker gezellig
Wat is dat toch in deze tijd? We denken zo snel dat iets moeilijk is in de keuken. Recepten met de termen makkelijk, simpel, snel, in no-time, à la minute, panklaar (en zo kunnen we nog wel even doorgaan) scoren op de één of andere manier beter. Is dat nu gewoon Nederlandse luiheid of ….? Want echt, zo moeilijk is het allemaal niet. Atjar Tjampoer is daar een perfect voorbeeld van.
Zomaar een vraagje? Heb jij wel eens zoetzure komkommer gemaakt? Met een beetje azijn en suiker? Vast wel. Lees dan vooral verder, want atjar tjampoer is namelijk net zo makkelijk. Het enige verschil is dat je er wat meer groenten voor gebruikt en dat je dus wat meer moet snijden. En precies daarvoor is de keukenradio uitgevonden. En het kan nog veel leuker dan André Hazes die meezingt. Want hoe leuk is het als je met je kinderen die groenten gaat snijden. Van groot tot klein, ze vinden dit allemaal leuk!
Het plezier van samen koken
Samen in de keuken met zo’n eenvoudig gerechtje bezig zijn is feest. Iedereen wordt toch blij van bovenstaande foto? Hier keurig in stijl gesneden (zoals het eigenlijk hoort) maar als je dat met zijn allen doet, zal dat echt niet zo mooi lukken. Maar wat geeft dat? Het resultaat is een lekkere Atjar Tjampoer van eigen makelij. Daar kan geen potje tegenop en ook de Chinees gaat dat niet verbeteren. En dat is nu precies waarom Lekker Tafelen bestaat. Want om Lekker te Tafelen heb je plezier in het koken en dan gaat er een hele wereld voor je open.
Atjar Tjampoer: Alleen maar verse groenten en….
Je kunt best variëren met de groenten die in onderstaand recept gebruikt zijn. Gebruik wel voornamelijk de hardere groenten. Daarnaast heb je alleen azijn, kurkuma en wat suiker nodig. Atjar Tjampoer is supereenvoudig te maken en je kunt dit conserveren. Dus maak direct een grote hoeveelheid. Leuk voor in de voorraadkast, maar ook echt heel leuk om in een mooie pot cadeau te geven in plaats van het geijkte bosje bloemen.
Atjar Tjampoer
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram bloemkoolroosjes
- 200 gram gemengde paprika reepjes ( gele, rode , oranje )
- 1 kleine gele courgette
- 1 kleine groene courgette
- 100 gram wortelreepjes
- 100 gram komkommer, in blokjes van 1/2 cm
- 100 gram witte ui, in ringen
- 75 gr witte kool, fijngesneden in reepjes
- 450 ml water
- 450 ml azijn
- 1 koffielepel kurkuma
- 80 gram fijne kristalsuiker
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Atjar Tjampoer:
Doe water, azijn, kurkuma en suiker in een ruime pan en breng aan de kook.
Voeg alle groenten toe en breng het geheel opnieuw aan de kook. Zet dan het vuur uit.
Schep het geheel over in glazen (weck)potten en sluit goed af. Let erop dat de weckpotten echt schoon zijn voor gebruik!
Serveer de Atjar Tjampoer bij een salade of bij Oosterse gerechten.
Tafel lekker !!
Heerlijk! Meteen maar een voorraadje gemaakt. Staat zo vrolijk naast mn ingelegde zoetzure uien en mn pittige zoetzure komkommertjes en heerlijk bij een pittig rijstgerecht!
Een voorraadje hiervan is echt een aanwinst Kristal. Leuk!
Moet je de weckpotten na het vullen 2 uur steriliseren om te bewaren of is dat niet nodig omdat je zuur gebruikt.
Hoe lang kan je het bewaren.
Nee hoor Linda, dat is niet nodig en daarom hebben we dat ook niet in de receptuur staan. Je kunt de Atjar ca. 3 maanden bewaren mits je deze gesloten houdt. Een geopende pot kun je ca. 1 week bewaren.
Super lekker…!!! Je hebt even snijwerk, maar het loont zeker de moeite.
Ik heb me aan de hoeveelheden gehouden en ik heb witte balsamico azijn gebruikt.
Voor herhaling vatbaar
Top! Leuk dat je het deelt Lina. En snijden met een radiootje aan is een relaxmomentje… toch? ?
Maar daar heb ik nu niks aan
Opnieuw opkoken en flink suiker erbij doen maar he
Ik heb niet gekeken of het zure of zoet/zure azijn was
Ik vind dit recept helaas wel erg zuur
Smaken kunnen verschillen Elise, maar wat voor azijn heb je gebruikt?
Witte azijn
Gebruik natuurazijn Elise, dan komt ’t goed ?
Ik woon in California, wat is ‘natuurazijn’ vergeleken met andere azijnen? wat kan ik in plaats gebruiken?
Kruidenazijn Anouschka