• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
vrijdag 13 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bijgerecht

Aubergine kaviaar

Redactie door Redactie
in Bijgerecht
0
aubergine kaviaar

Aubergine kaviaar

Aubergine kaviaar -ik vind het een prachtige naam- is eigenlijk puree van aubergine. Je maakt het door aubergine te garen in de oven tot het vruchtvlees zacht is en tot  pulp geprakt kan worden. Uiteraard komen er ook nog lekkere verse kruiden aan het proces te pas.  “Kaviaar” verwijst naar de pitjes in het vruchtvlees van de aubergine die qua uiterlijk wel wat aan kaviaar doen denken. Aubergine kaviaar wordt ook wel arme lui kaviaar genoemd;  kaviaar zonder vissig smaakje, dat wel. De aubergine kaviaar wordt in Italië geserveerd als antipasto, maar je komt hem elders in de wereld tegen als mezze.  Mezze is een verzamelnaam voor kleine hapjes uit de mediterrane keuken. Van Italië, Griekenland en Turkije tot het Midden-Oosten overal kent men een eigen versie van deze auberginepuree. Klassieke voorbeelden van mezze zijn: dolmades, falafel, hummus, taboulé en tzatziki. Of je de auberginepuree nu mezze of aubergine kaviaar noemt, je serveert hem als  aperitief, lekker dik op een broodje, platbrood of bruschetta gesmeerd of als een smakelijk bijgerecht.  Een voorbeeld van aubergine kaviaar als extraatje bij een (vegetarisch) gerecht vind je terug in mijn recept:  “Gebakken kropsla”.

Mediterrane aubergine kaviaar is heel eenvoudig te maken.
  • 2 aubergines
  • 1 teen knoflook
  • een paar verse  takjes tijm en rozemarijn
  • olijfolie
  • 125 ml zure room, of naar smaak
  • half bosje koriander, fijngehakt
  • citroensap van 1 citroen
  • peper en (zee)zout
  • aluminiumfolie

aubergine kaviaar en gebakken kropslaVerhit de oven voor op 220°C. Was de aubergines en halveer ze in de lengte. Snijd met een scherp mes een ruitjespatroon in het vruchtvlees. Halveer de knoflookteen en wrijf het vruchtvlees van de aubergines  met de vlakke kant van de knoflook in. Verdeel de kruiden in plukjes, de houtige uiteinden mogen blijven zitten. Prik de kruidenplukjes in de ruitvormige inkepingen, zoals je op de foto ziet- de ene helft met tijm, de andere helft met rozemarijn. Leg de halve knoflooktenen  tussen het aldus verkregen “kruidentuintje” en besprenkel de helften ruimhartig met

olijfolie.  Strooi er grof zeezout over en leg de aubergine helften terug op elkaar. Pak de aubergines stevig in, als een tot toffee gedraaid pakketje en leg ze in de oven. Gaar de aubergines in 40 tot 50 minuten. Neem de pakketjes uit de oven en laat ietsje afkoelen. Verwijder de folie en schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil op een snijplank. De houtige uiteinden van de kruidentakjes pluk je er nu makkelijk uit, de tijmblaadjes en rozemarijnnaalden laat je zitten, net als de heerlijk zacht geworden knoflook. Hak de auberginepulp met een scherp mes tot een grove puree en bak hem even kort aan in een koekenpan (eventueel met een klein scheutje olijfolie) tot al het vocht verdampt is en je een stevige puree overhoudt. De aubergine kaviaar moet nu verder op smaak gebracht worden. Dit doe je door er een flinke hoeveelheid zure room door te roeren, crème fraîche mag ook, wat fijngehakte koriander en naar smaak citroensap, peper en zout toe te voegen.

De aubergine kaviaar kan direct gegeten worden, maar wint aan smaak als je hem laat afkoelen en even bewaard. In de koelkast  houd je hem minstens twee dagen goed, dus ideaal om van te voren te maken voor een feestelijk diner.

Baba Ganoush, een oosterse versie van aubergine kaviaar als mezze, maak je als volgt:

Pof de aubergines zoals hierboven beschreven, maar zonder de tijm en rozemarijn en houd verder tot en met het bakken de zelfde werkwijze aan. Werk er tahin  door (pasta van geroosterd sesamzaad), 2 tot 3 eetlepels naar smaak. Breng verder op smaak met citroensap van 1-2 citroenen en  2 theelepels paprikapoeder, peper en zout. Daarna roer je er in stukjes gehakte olijven door en fijngehakte peterselie. De baba ganoush serveer je in een kommetje, besprenkeld met wat olijfolie, gegarneerd met extra peterselie en olijven en bestrooid met paprikapoeder.

Aubergine

Aubergine; ontdek de veelzijdigheid van die paarse vruchtgroente

De aubergine; een veelzijdige vruchtgroente, die we vaker zouden mogen gebruiken. Tijd om de aubergine eens in de spotlight te zetten.

Tags: GrieksKruiden recepten
DeelPin8VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Asperges met ham en kaas uit de oven
Bijgerecht

Asperges met ham en kaas uit de oven; makkelijk en vers

Salade van gegrilde groenten
Bijgerecht

Maak zelf een salade van gegrilde groenten met verse seizoensgroenten

Makkelijk en snel: spiezen met Berloumi (Halloumi uit België)
Bijgerecht

Makkelijk en snel: spiezen met Berloumi (Halloumi uit België)

Romige venkel uit de oven
Bijgerecht

Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas

Rosti
Bijgerecht

Rösti van geraspte aardappel uit de koekenpan

ratatouille maken recept
Bijgerecht

Ratatouille; een Frans gerecht met Nederlandse groenten

Reacties 2

  1. the Dutch Cook says:
    12 jaar geleden

    Lekker helder en leuk geschreven.
    Complimento.

    the Dutch Cook

    • Lekker Tafelen (Joke) says:
      12 jaar geleden

      Hartelijk dank voor het compliment, Dutch Cook. Groet van Joke-inkoken

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas
  • Maak zelf een frisse pinacolada mocktail met verse ananas
  • Krokante courgettefrietjes zelf maken
  • Watermeloen met crème van feta; snel klaar en feestelijk
  • Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Asperges met ham en kaas uit de oven; makkelijk en vers

Reacties

  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Yvonne op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Miny Krijgsman op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief