Blanke stoofpeertjes zijn een mooie variant op de bekende rode stoofpeertjes. Ze ogen net wat luxer, en het wordt nóg mooier als je de rode en blanke stoofpeertjes allebei op tafel zet. Blanke stoofpeertjes maak je heel makkelijk door suikerwater met specerijen te gebruiken. Witte wijn kan ook, maar in dit recept houden we het alcoholvrij. Deze stoofpeertjes worden nog frisser als je er wat citroen aan toevoegt. Je raadt het al: dat helpt ook om ze mooi blank te houden. Moeilijk is het allemaal niet. Peertjes schillen, koken en dan een beetje geduld hebben. Zelf stoofpeertjes maken is makkelijker dan je denkt. Met dit recept kun je direct aan de slag. Blanke stoofpeertjes blijven 4–5 dagen goed in de koelkast (in hun kookvocht). Invriezen kan tot 3 maanden; laat langzaam ontdooien en warm zachtjes op.
Iedereen kent stoofpeertjes als herfst- of wintergerecht. Sommigen kennen ze alleen van kerst. Jammer, want deze blanke stoofpeertjes wil je echt vaker maken. Je hebt alleen verse stoofpeertjes, wat citroensap, suiker, kaneel en steranijs nodig. En daarmee weet je al dat het heerlijk ruikt als ze straks op het fornuis staan. Tip: Snijd de peertjes aan de onderkant recht af. Zo blijven ze mooi staan bij het serveren. Nog een tip: Bind de saus licht, zo blijft die mooi aan de peertjes hangen. Dat zorgt voor een mooie glans en een wat stroperige saus. Heerlijk! De blanke stoofpeertjes kunnen uitstekend naast vlees- of wildgerechten, maar ook als dessert doen ze het goed.
Niveau
Dieet
Kooktechniek
Kooktijd
Verse ingrediënten
Blanke stoofpeertjes
Ingrediënten voor dit recept
- 1,5 kg Gieser Wildeman peren
- 1 liter water
- 250 gram suiker
- 2 citroenen
- 2 stokjes kaneel
- 3 stuks steranijs
- 1,5 eetlepel maizena
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je blanke stoofpeertjes:
Schil de stoofperen, maar laat de steeltjes eraan.
Doe het water in een ruime pan.
Was de citroenen, schil met een dunschiller het gele deel van de schil af en doe die in het water.
Pers de citroenen uit en doe het sap samen met de kaneelstokjes en steranijs ook in het water.
Voeg de suiker toe en breng het mengsel aan de kook.
Zodra de suiker is opgelost, zet je het vuur laag en doe je de stoofperen in de pan. Dek de pan af en breng het opnieuw aan de kook.
Zet het vuur laag en laat de peren 45 minuten tot een uur zachtjes koken, tot ze gaar zijn (je moet er met een vork doorheen kunnen prikken).
Haal de peren uit de pan en zet ze in een schaal.
Laat het kookvocht in ongeveer 10 minuten tot de helft inkoken.
Meng de maizena met 2 eetlepels water en doe het al roerend bij het kookvocht.
Laat het nog even kort koken tot het licht gebonden is.
Giet de saus over de peren en laat ze in het vocht afkoelen.
Zet de peren koel weg tot gebruik.
Tafel lekker !!
