• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 10 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bijgerecht

Blanke stoofpeertjes – geen rode peertjes maar heerlijke witte peertjes, zonder alcohol

Schillen, koken en een beetje geduld – meer heb je niet nodig. Met dit recept zet je zelfgemaakte stoofpeertjes op tafel, helemaal alcoholvrij.

1
Blanke stoofpeertjes

Blanke stoofpeertjes zijn een mooie variant op de bekende rode stoofpeertjes. Ze ogen net wat luxer, en het wordt nóg mooier als je de rode en blanke stoofpeertjes allebei op tafel zet. Blanke stoofpeertjes maak je heel makkelijk door suikerwater met specerijen te gebruiken. Witte wijn kan ook, maar in dit recept houden we het alcoholvrij. Deze stoofpeertjes worden nog frisser als je er wat citroen aan toevoegt. Je raadt het al: dat helpt ook om ze mooi blank te houden. Moeilijk is het allemaal niet. Peertjes schillen, koken en dan een beetje geduld hebben. Zelf stoofpeertjes maken is makkelijker dan je denkt. Met dit recept kun je direct aan de slag. Blanke stoofpeertjes blijven 4–5 dagen goed in de koelkast (in hun kookvocht). Invriezen kan tot 3 maanden; laat langzaam ontdooien en warm zachtjes op.

Iedereen kent stoofpeertjes als herfst- of wintergerecht. Sommigen kennen ze alleen van kerst. Jammer, want deze blanke stoofpeertjes wil je echt vaker maken. Je hebt alleen verse stoofpeertjes, wat citroensap, suiker, kaneel en steranijs nodig. En daarmee weet je al dat het heerlijk ruikt als ze straks op het fornuis staan. Tip: Snijd de peertjes aan de onderkant recht af. Zo blijven ze mooi staan bij het serveren. Nog een tip: Bind de saus licht, zo blijft die mooi aan de peertjes hangen. Dat zorgt voor een mooie glans en een wat stroperige saus. Heerlijk! De blanke stoofpeertjes kunnen uitstekend naast vlees- of wildgerechten, maar ook als dessert doen ze het goed.

Niveau

Makkelijk

Dieet

GlutenvrijLactosevrijVegetarisch

Kooktechniek

Stoven

Kooktijd

Langer dan 60 minuten

Verse ingrediënten

Stoofperen

Blanke stoofpeertjes

Porties: ongeveer 15 peren
Bereidingstijd: 80 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 1,5 kg Gieser Wildeman peren
  • 1 liter water
  • 250 gram suiker
  • 2 citroenen
  • 2 stokjes kaneel
  • 3 stuks steranijs
  • 1,5 eetlepel maizena

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je blanke stoofpeertjes:

Schil de stoofperen, maar laat de steeltjes eraan.

Doe het water in een ruime pan.

Was de citroenen, schil met een dunschiller het gele deel van de schil af en doe die in het water.

Pers de citroenen uit en doe het sap samen met de kaneelstokjes en steranijs ook in het water.

Voeg de suiker toe en breng het mengsel aan de kook.

Zodra de suiker is opgelost, zet je het vuur laag en doe je de stoofperen in de pan. Dek de pan af en breng het opnieuw aan de kook.

Zet het vuur laag en laat de peren 45 minuten tot een uur zachtjes koken, tot ze gaar zijn (je moet er met een vork doorheen kunnen prikken).

Haal de peren uit de pan en zet ze in een schaal.

Laat het kookvocht in ongeveer 10 minuten tot de helft inkoken.

Meng de maizena met 2 eetlepels water en doe het al roerend bij het kookvocht.

Laat het nog even kort koken tot het licht gebonden is.

Giet de saus over de peren en laat ze in het vocht afkoelen.

Zet de peren koel weg tot gebruik.

Tafel lekker !!

Connie D.

Connie D.

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Ook interessant

  • Rode kool met stoofpeertjes

    Rode kool met stoofpeertjes een heerlijk kruidig bijgerecht

  • Stoofperen zonder wijn

    Stoofperen zonder wijn maken – Proef de herfst en de winter

  • Heerlijke stoofperen uit de slowcooker

    Stoofperen uit de slowcooker – simpel, snel en feestelijk

  • Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit header

    Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit

  • pruimenjam maken

    Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen

  • Tiramisu met bosbessen en citroen

    Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

  • Apfelstrudel

    Maak het jezelf makkelijker: Apfelstrudel van bladerdeeg

  • Drie-in-de-pan

    Drie-in-de-pan; ouderwets lekker

  • Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma

    Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma

  • Linzenvlaai

    Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Broodje hete makreel; zoveel lekkerder dan een broodje makreel van de viskraam
  • Kleine appeltaartjes met noten; gezellig, puur, lekker
  • Limburgs zoervleisj of zuurvlees; streekgerecht uit Limburg
  • Roomsoepje van prei met prosciutto – hier proef je echt de verse prei in
  • Speculaastaart met peer een sinterklaascadeautje uit jouw keuken
  • Kool uit de wok; de mogelijkheden zijn eindeloos

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.