• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 12 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bijgerecht

Boterboontjes; Botermals volgens oma’s recept

Serveer de boterboontjes met een gekookt aardappeltje met jus, en een filetlapje.

Connie Derks door Connie Derks
in Bijgerecht
2
8
boterboontjes

Boterboontjes; Botermals volgens oma’s recept – Vroeger had je moeder ze misschien in de moestuin, van die heerlijke gele boontjes. Boterboontjes heten ze. Zouden ze de naam nu te danken hebben aan hun botergele kleur of aan de boterzachte smaak? We weten het niet, maar wat we wel weten is dat deze gele boterboontjes superlekker zijn. Botermals, ja dat zal het zijn want ze zijn zachter van smaak dan hun groene broertjes.

Boterboontjes zijn verkrijgbaar in juli en augustus net als de Nederlandse sperzieboontjes. De boontjes worden pas geel als ze echt rijp zijn en bevatten daardoor vaak iets grotere zaden/boontjes, wat weer een extra smaakbeleving geeft. Deze boontjes zijn erg lekker in een salade, maar ook op de ouderwetse manier als bijgerecht bij aardappelen en een stukje vlees of vis.

Kort koken, een uitje fruiten in wat boter en daar de boontjes even in mee smoren, peper, zout en een beetje nootmuskaat erover, meer hebben ze niet nodig. Hoe simpel en lekker kan groente zijn.

Sperziebonen

Sperziebonen

Sperziebonen lijken misschien wat gewoontjes, maar dat is niet terecht. Je kunt oneindig variëren met deze heerlijke en veelzijdige groente!

boterboontjes

Boterboontjes volgens oma's recept

Porties: 2 personen
Bereidingstijd: 15 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram boterboontjes
  • 1 ui
  • 25 gram boter
  • peper, zout, nootmuskaat

Bereidingswijze van dit recept

Boterboontjes als bijgerecht maak je zo:

Maak de boontjes schoon, let hierbij op de eventuele draadjes. Omdat de boontjes wat rijper zijn hebben ze hier soms iets meer last van. Je merkt het snel genoeg met schoonmaken. Ik had boontjes die helemaal geen draadjes hadden. De boontjes wassen en 5-10 minuutjes koken. Afschudden en met de deksel er van af laten staan. Neem een koekenpan of hapjespan en smelt de boter en smoor op een zacht vuurtje de uitjes gaar. Verwarm de boterboontjes op het laatst even mee en strooi er peper zout en het liefst nootmuskaat van de rasp overheen.

Serveer de boterboontjes met een gekookt aardappeltje met jus, en een filetlapje.

Tafel lekker !!

Tags: Groente
DeelPin96VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Snijbonen met spek en ui
Bijgerecht

Snijbonen met spek en ui; makkelijk, snel en altijd lekker

gegrilde bindsla
Bijgerecht

Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas

Tuinbonen zoals oma ze maakt
Bijgerecht

Verse tuinbonen zoals oma ze maakt – ouderwets lekker

Courgette teriyaki
Bijgerecht

Courgette teriyaki met verse ui en sesam

aardappelpuree met venkelgroen
Bijgerecht

Aardappelpuree met venkelgroen voor bij vis of vlees

gebakken nieuwe aardappelen
Bijgerecht

Gebakken nieuwe aardappelen met roomboter

Reacties 8

  1. Willemien says:
    2 jaar geleden

    Bij het bakken v d uitjes heb ik wat spekjes meegebakken. Dan de bonen even smoren je hebt nu geen zout nodig, wel peper en nootmuskaat

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      2 jaar geleden

      Heerlijk Willemien bedankt voor de tip.

      Beantwoorden
  2. lili says:
    3 jaar geleden

    zal het zeker proberen ..merciekes !

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      3 jaar geleden

      Leuk Lili we zijn benieuwd naar het resultaat.

      Beantwoorden
  3. Cecile says:
    4 jaar geleden

    Van deze boterboontjes maak je ook heel lekkere salade.
    Kook de boontjes beetgaar, afgieten en laat afkoelen. Doe de boontjes in een kom samen met een vinaigrette of gewoon slasaus met een sjalotje en laat dat een tijdje intrekken. Afmaken met kruiden: bonenkruid of kervel of peterselie. Zo maakte mijn moeder ze altijd. Heerlijk!
    Lieve groet Cecile

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      4 jaar geleden

      Klinkt goed Cecile, je hebt niet veel nodig om iets lekkers op tafel te zetten dat wisten onze moeders al.

      Beantwoorden
  4. Mat says:
    5 jaar geleden

    Idd meer moet dat niet zijn, njam njam, lekker.

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Noedels met spitskool en gemarineerde kip
  • Frisse kwarkdip met paprika en verse kruiden voor bij de borrel
  • Zomerse macaroni met spinazie en gehakt
  • Salade van rode bietjes geserveerd met geitenkaas en avocado
  • IJsthee zelf maken: fris, smaakvol en zonder onnodige suikers
  • Yoghurt soorten; de verschillende soorten uitgelegd

Reacties

  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)
  • Ed Van der stel op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)
  • Redactie op Verse tuinbonen zoals oma ze maakt – ouderwets lekker
  • Helma op Verse tuinbonen zoals oma ze maakt – ouderwets lekker
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!