• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 15 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bijgerecht

Boterboontjes in ‘zoete’ melksaus uit Dendermonde

Redactie door Redactie
in Bijgerecht
1

Boterboontjes in ‘zoete’ melksaus; nostalgie op je bord – Dit is een typisch Belgisch gerecht uit mijn geboortestreek Dendermonde, om uw duimen en vingers bij af te likken. Bij mijn weten, mijn moeder en mijn grootmoeder, maakten het al. En waarschijnlijk de generatie daarvoor ook. Zulke bordjes brengen mij altijd terug in de tijd van mama’s keuken. Maar waarom het traditioneel zoete melksaus genoemd wordt, geen idee, want er komt geen korreltje suiker bij kijken. Mijn moeder was een goeie kokkin die altijd met verse producten werkte. Ik herinner me nog de tijd dat we in de zomervakantie snijboontjes door het molentje draaiden om ze daarna in zout op te leggen in de zeempot.

Maar vandaag werk ik met de boterbonen of ook nog wel honingbonen genoemd. Ze zijn geel van kleur en ze smaken wat zachter dan de groene soort. Ze worden pas geel als ze al rijp zijn en dan kunnen er al wat dikkere boontjes inzitten. Augustus en september zijn de topmaanden om met deze groente aan de slag te gaan.

Is dit nog geen nostalgisch gerecht voor jou. Maak het eens klaar en wedden dat jouw kinderen en kleinkinderen later denken zoals ik nu. Wat een fijne en lekkere nostalgische keuken had mijn moeder toch. Dus zeker maken en laat me iets weten of jullie het ook zo lekker vonden.

Sperziebonen

Sperziebonen

Sperziebonen lijken misschien wat gewoontjes, maar dat is niet terecht. Je kunt oneindig variëren met deze heerlijke en veelzijdige groente!

Boterboontjes in ‘zoete’ melksaus uit Dendermonde

Porties: 2 personen
Bereidingstijd: 20 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 600 gram boterboontjes
  • 1/2 kg vastkokende aardappelen
  • snuifje zout
  • 40 g roomboter
  • 2 dl volle melk
  • peper, zout en nootmuskaat
  • 2 eieren

Bereidingswijze van dit recept

Boterboontjes in ‘zoete’ melksaus maak je zo:

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
Doe de kopjes van de boterboontjes, was de boterboontjes en kook ze beetgaar in kokend gezouten water.

Doe de roomboter in de pan en laat deze hazelnootbruin worden. Laat ze even afkoelen en voeg er de melk bij. Kruid naar wens af met peper, zout en nootmuskaat.

Kook de eitjes 4 minuten. Ze mogen echt nog lopend zijn.
Schik de aardappelen op een voorverwarmd diep bord. Leg hierop de boontjes en maak een kuiltje voor de zacht gekookte eitjes.
Overgiet alles met de warme zoete melksaus, nog een snuifje zeezout voor de bite en verwen het oog met een plukje peterselie.

Mama roept: aan tafel en prak alles maar door elkaar, tafel lekker!

Probeer ook dit recept voor boterboontjes

Tags: Groente
DeelPin114VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Asperges met ham en kaas uit de oven
Bijgerecht

Asperges met ham en kaas uit de oven; makkelijk en vers

Salade van gegrilde groenten
Bijgerecht

Maak zelf een salade van gegrilde groenten met verse seizoensgroenten

Makkelijk en snel: spiezen met Berloumi (Halloumi uit België)
Bijgerecht

Makkelijk en snel: spiezen met Berloumi (Halloumi uit België)

Romige venkel uit de oven
Bijgerecht

Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas

Rosti
Bijgerecht

Rösti van geraspte aardappel uit de koekenpan

ratatouille maken recept
Bijgerecht

Ratatouille; een Frans gerecht met Nederlandse groenten

Reacties 7

  1. Beb says:
    7 jaar geleden

    Fantastisch dit gerecht. Ik ben ook van Oost-Vlaanderen, Aalst meer bepaald en ook ik leerde dit gerecht maken van mijn groottante. Ik maak het voor mijn kinderen nog steeds en die zijn er verlekkerd op. Wij gebruiken boterboontjes (witte, geen groene). Ik maak er smeuïge puree bij waarin in een kuiltje de zachtgekookte eitjes liggen en daarover komt de zoete melksaus met de boterboontjes.
    Vandaag hoorde ik van iemand hoe haar oma het maakt. Zij plet alles in de puree: saus en eitjes en gebruikt hiervoor ongelooflijk véél eitjes. Daarover drapeert ze de boontjes en over de boontjes fijn gesnipperde rauwe ui. Zal dat zeker ook een uitproberen. Leuk die oude recepten en echt waar, die vinden mijn kinderen van de Belgische keuken het lekkerst.

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      7 jaar geleden

      Heerlijk Beb die oma’s recepten ?

      Beantwoorden
  2. Wulf says:
    9 jaar geleden

    Hallo Mireille,
    Hier bij ons in Vlaanderen noemt men dit gerecht “boontjes in zoetemelksaus”, niet omdat de saus zoet is, maar indertijd zei men zoete melk tegen gewone koemelk en zure melk tegen karnemelk. Dit recept is namelijk zeer oud, mijn oma en moeder en ikzelf maken dit gerecht nog steeds op dezelfde manier als in uw recept met één verschil,wij voegen bij de gebruinde boter even voor we ze van het vuur nemen een fijn gesneden ui toe, ikzelf durf er zelf een teentje knoflook aan toe te voegen.

    Met vriendelijke groet,Wulf.

    Beantwoorden
    • Mireille says:
      9 jaar geleden

      Hallo Wulf, jazeker is dit een heel oud en lekker gerechtje. Ik leerde het van mijn mama en zij van haar mama. Ikzelf ben ook afkomstig uit Oost-Vlaanderen. Dus we hebben dezelfde roots en houden van onze streekgerechten. Tof dat je durft variëren met ui en look. Twee goeie smaakmakers die het gerecht nog een culinair trapje hoger tillen. Grtjs en bedankt voor je info

      Beantwoorden
  3. Paul Oosten (Geur van Maillard) says:
    10 jaar geleden

    Hoezo is de melksaus warm? Wordt het (nogmaals) opgewarmd nadat de melk bij de licht gebruinde roomboter is gevoegd? Of wordt er warme melk toegevoegd bij de afgekoelde roomboter?

    Beantwoorden
    • Mireille vereecken says:
      10 jaar geleden

      Hallo,
      Je laat eerst de hazelnootbruine roomboter ff afkoelen. Koud bij warm kan geschifte saus geven.Dan doe je er de koude melk bij en laat je ze terug opwarmen. Hoop dat je hiermee voldoende informatie hebt.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Groenten

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief