• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 10 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bijgerecht

Champignons in kokossaus

0
champignons in kokossaus, een recept uit het kookboek bandeet
Champignons in kokossaus, een recept uit het kookboek bandeet

Nienke van Hunen kookt voor popartiesten die optreden in poppodium Doornroosje. Samen met journaliste Tefke van Dijk, schreef ze het boek bandeet. In bandeet vertellen de bands over hun eigen kookkunsten en over het eten dat zij tijdens hun tournees in binnen- en buitenland aangeboden krijgen. Nienke van Hunen maakte de champignons in kokossaus voor zangeres Anneke van Giersbergen.

Een fragment uit bandeet

Hoewel Anneke altijd kookt vindt ze zichzelf niet zo goed in de keuken. Op tournee eet ze vaak slecht. In Amerika of Engeland moet ze het zelf uitzoeken als het om eten gaat en “Engeland” betaalt ook nog slecht. In Nederlandse jongerencentra krijgen ze vaak “punkpasta”, van die tot snot gekookte pasta. Wat je eet en drinkt heeft volgens Anneke zondermeer effect op je gemoedstoestand. Als je lekker hebt gegeten, ben je tevreden. Eet je slecht dan ga je knorrig het podium op. Spelen lukt altijd wel, maar goed eten is goed spelen.

Mijn ervaring met het recept voor de champignons in kokossaus

Om de lezers van Lekker Tafelen een voorproefje te kunnen geven van de recepten uit bandeet maakte ik de champignons in kokossaus. Ik vind het zelf een leuk recept, waarbij ik echter één kanttekening wil plaatsen: Alle smaakmakers gaan er per eetlepel in. Laos, ook wel galanga(wortel) genoemd is een specerij met een zeer sterke en specifieke smaak. Het is mijn persoonlijke ervaring dat je met deze specerij, familie van de gember, beter een beetje voorzichtig kunt zijn. Ik vind laos heerlijk en gebruik zelf  vaak de verse wortels die je kan kopen in de toko’s. Maar, als je niet oppast met de hoeveelheid die je toevoegt, beloop je de kans het gerecht te bederven omdat de laos dan te overheersend wordt. Vandaar het sterretje * bij de laos in de ingrediëntenlijst. Ik adviseer om er een theelepel, hooguit twee theelepels laos in te doen in plaats van een eetlepel.

Als je daadwerkelijk 500 gram champignons klaarmaakt, kan je het gerecht eventueel als een vegetarisch hoofdgerecht serveren. De helft kan natuurlijk ook gemaakt worden, dan heb je er een leuk (kleiner) bijgerecht aan.  Ik maakte de helft voor mijn man en mij samen en wij vonden de champignons bijna vlezig smaken; heel lekker! Anneke van Giersbergen was ook erg in haar nopjes met de kruidige champignons:

Ik hou erg van deze champignons. Met deze champignons is iets gedaan wat ze lekker maakt.

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 500 gram champignons
  • 2 dl kokosmelk
  • 1 el sambal
  • 1 el kerrie
  • 1 el gemberpoeder
  • 1 el laos *
  • 1 el sojasaus
  • zout

Maak de champignons schoon, maar laat ze heel. Snipper de ui, hak de knoflook fijn. Fruit de ui in een scheutje zonnebloemolie. Verwarm de kerrie, gemberpoeder, laos, sambal en fijngehakte knoflook even mee en doe dan de kokosmelk en sojasaus erbij. Breng de saus op smaak met zout. Bak de champignons in een koekenpan in zonnebloemolie even aan en doe ze vervolgens bij de saus. Laat het geheel 10 minuten op een zacht vuurtje staan.champignons in kokossaus, een recept uit bandeet

De champignons in kokossaus kunnen als onderdeel van een rijsttafel geserveerd worden. Nienke van Hunen maakte er rendang (Indische runderstoof) bij samen met gebakken uitjes, een salade van komkommer  en pandanrijst.

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • draadjesvlees

    Oma’s draadjesvlees; smelt op je tong

  • Hachee

    Hachee volgens oud-Hollands recept

  • Pannenkoeken beslag

    Pannenkoeken beslag. De basis (en geheimen)

  • Kip in ketjapsaus

    Kip in ketjapsaus

  • soepballetjes maken

    Soepballetjes maken

  • bruine bonensoep

    Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

  • kruidige kippenpoten uit de oven

    Kruidige kippenpoten; uit de oven

  • gekarameliseerde witlof recept

    Gekarameliseerde witlof met honing en balsamico

  • knoflook-champignons

    Knoflook-champignons ( Heerlijk op de borrelplank )

  • Oma’s gehaktballen

    Oma’s gehaktballen

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Broodje hete makreel; zoveel lekkerder dan een broodje makreel van de viskraam
  • Kleine appeltaartjes met noten; gezellig, puur, lekker
  • Limburgs zoervleisj of zuurvlees; streekgerecht uit Limburg
  • Roomsoepje van prei met prosciutto – hier proef je echt de verse prei in
  • Speculaastaart met peer een sinterklaascadeautje uit jouw keuken
  • Kool uit de wok; de mogelijkheden zijn eindeloos

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.