Champignons met Tomme de Savoie – Champignons en kaas, dat is een prima combinatie. Zeker als je de champignons in de oven gratineert, kun je er de lekkerste gerechten maken. Je vindt hier een recept voor gegratineerde champignons met Tomme de Savoie. Daarmee zet je een bijgerecht met een wat winters tintje op tafel, dat goed past bij veel andere gerechten.
Paddenstoelen met Franse bergkaas
Hoog in de Franse alpen worden de bergkazen gemaakt. De meeste in de zomer, maar de Tomme de Savoie vormt daarop een uitzondering. Want dat is de enige van de ‘Tommes’ die het hele jaar door wordt gemaakt. Behalve dat je ze zo kunt eten zijn die bergkazen ook heel geschikt om mee te koken. In het recept uit dit artikel maak je een saus van Tomme de Savoie, waarin je de champignons gratineert. Behalve als bijgerecht zou je de champignons met Tomme de Savoie ook als vegetarisch alternatief voor vlees kunnen serveren.
Champignons met Tomme de Savoie klaarmaken
Dit recept is heel geschikt om te serveren als bijgerecht bij een etentje als je gasten hebt. Het voordeel is dat je het gerecht geheel van tevoren kunt klaarmaken. Je hebt dan meer tijd voor je gasten, want je hoeft de champignons met Tomme de Savoie dan alleen nog maar in de oven te schuiven en te gratineren als je wilt gaan eten.
Je zult de kaas die je nodig hebt waarschijnlijk niet in de Nederlandse supermarkt vinden. Breng dus een bezoekje aan een kaasspeciaalzaak om De Tomme de Savoie te kopen. Kun je er toch niet aankomen? Kies dan voor een van de andere Tommes of bergkazen.
Wist je overigens dat je de korst van de Tomme de Savoie kunt eten? Hij ziet er misschien niet echt aantrekkijk uit, maar je hoeft de korst niet te verwijderen als je de kaas gaat raspen.
Tomme de Savoie; uit de Franse Alpen
Op de borrelplank, of in een kaasfondue, Tomme de Savoie is een heerlijk Frans kaasje waar je bij de kaasboer zeker eens naar moet vragen!
Recepten met champignons; genieten van verse paddenstoelen
Champignons zijn de meest verkochte en meest gebruikte paddenstoelen. Laat je inspireren door onze verrassende recepten met champignons.
Champignons met Tomme de Savoie
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram champignons
- 300 gram Tomme de Savoie
- 50 gram bloem
- 50 gram boter
- 0,5 liter groentebouillon
- een paar takjes peterselie
- zout en peper
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je champignons met Tomme de Savoie:
Borstel of veeg de champignons schoon. Snijd ze in kwarten.
Rasp de Tomme de Savoie.
Hak de peterselie.
Verhit een scheut olie in een koekenpan. Bak hierin de champignons bruin en gaar. Zet even weg.
Laat de boter in een pan smelten. Voeg de bloem in een keer toe. Bak de bloem, al roerend, in drie minuten gaar.
Voeg de groentebouillon in scheutjes toe en blijf roeren tot je een gladde saus hebt. Roer 250 gram Tomme de Savoie door de saus. Breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Roer de peterselie en de champignons door de Tomme de Savoie saus.
Doe het geheel over in een passende ovenschaal. Strooi de rest van de kaas erover.
Plaats de schaal een kwartiertje in de oven zodat de champignons goed warm worden en de kaas begint te kleuren.
Serveer de champignons met Tomme de Savoie direct.
Tafel Lekker !!