• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
vrijdag 18 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bijgerecht

Courgette teriyaki met verse ui en sesam

Geniet van roergebakken groenten met een lekkere saus, gewoon zelfgemaakt in een kwartier

Connie Derks door Connie Derks
in Bijgerecht
0
Courgette teriyaki

Courgette teriyaki is een snel roerbakgerecht met een paar simpele ingrediënten. Verse courgette staat vooraan in dit recept, samen met ui en een lepel teriyakisaus. Het resultaat? Een groentegerecht dat je in een kwartier op tafel zet. En omdat je met verse groenten werkt, heb je geen zakjes of wokmixen nodig. De smaak is puur, de structuur blijft stevig, en de saus maakt het af.

De kracht van courgette teriyaki zit in de eenvoud. Je snijdt alles zelf, gebruikt weinig vet, en toch krijg je een gerecht dat warm, hartig en verrassend licht is. Of je het nu eet als bijgerecht of aanvult met bijvoorbeeld tofu of zalm: het is een toegankelijke manier om meer groenten op tafel te zetten. Serveer met noedels of rijst en je hebt een complete maaltijd.

Courgette teriyaki

Porties:4 personen
Voorbereiding:5 minuten
Bereiding:10 minuten
Wachttijd:0 minuten
Totale tijd:15 minuten

Ingrediënten:

  • 3 courgettes
  • 1 ui
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 2 eetlepels teriyakisaus
  • 2 theelepels geroosterde sesamzaadjes

Zo maak je Courgette teriyaki:

Was de courgettes en snijd ze in de lengte in kwarten. Verwijder de zaadlijsten en snijd ze in reepjes.

Pel de ui en snijd deze in kwarten en vervolgens in reepjes.

Verhit de olie in een pan en bak de ui tot deze glazig is.

Voeg de courgette toe en roerbak op hoog vuur ongeveer 5 minuten tot ze beetgaar zijn.

Voeg de teriyakisaus toe, roer goed door en laat het geheel even inkoken.

Roer de sesamzaadjes erdoor en serveer de courgette teriyaki in een schaaltje.

Tafel lekker !!

Niveau: Makkelijk
Dieet: Vegetarisch, Lactosevrij
Kooktechniek: Wokken
Kooktijd: Tot 15 minuten
Verse ingrediënten: Courgette

Courgette teriyaki is een fijn recept om vaker in te zetten. Met een paar ingrediënten heb je een smaakvol en gezond gerecht. Courgette is mild van smaak en neemt de teriyakisaus goed op. Die saus zorgt voor een glanzende afwerking en een krachtige, hartige toets. Als je wilt, kun je hem ook zelf maken. Op Lekker Tafelen vind je een eenvoudig recept voor teriyakisaus. Gebruik dan sojasaus, mirin, suiker en eventueel wat gember en knoflook. Zo weet je precies wat je eet.

Courgette teriyaki zonder pakjes of zakjes

Courgette teriyaki is een schoolvoorbeeld van hoe makkelijk het is om zonder pakjes of kant-en-klare roerbakmix te koken. Verse courgette behoudt haar bite én kleur. En een ui? Die geeft van zichzelf al een lichtzoete smaak als je hem even bakt. Door te kiezen voor verse producten, vermijd je onnodige toevoegingen en zout dat vaak in voorverpakte alternatieven zit.

Zo bereid en serveer je courgette teriyaki het beste

Gebruik een ruime koekenpan of wok en zet het vuur hoog. Bak eerst de ui glazig, voeg daarna de courgette toe en roerbak kort maar krachtig. Na vijf minuten is de courgette beetgaar en voeg je de teriyakisaus toe. Laat die een minuutje inkoken en werk af met sesamzaadjes. Je gerecht is klaar! Serveer de courgette teriyaki warm, bijvoorbeeld met witte rijst of noedels.

Je kunt het als bijgerecht serveren, maar ook als hoofdgerecht als je wat extra’s toevoegt. Denk aan gebakken tofu, een handje pinda’s of een gekookt eitje erbij. Ook kipfilet of zalm passen goed bij deze smaakcombinatie. En: als je groenten over hebt, bewaar ze dan afgedekt in de koelkast. Je kunt ze de volgende dag koud eten door een salade, of even opwarmen in een droge pan.

Verse courgette staat centraal in dit gerecht

Koop mooie, stevige exemplaren met een gladde schil. Vermijd courgettes met zachte plekken. Als je ze eenmaal gesneden hebt, gebruik je ze het liefst direct. Courgette bevat veel vocht, dus hoe verser je werkt, hoe beter de structuur en smaak behouden blijven in je courgette teriyaki.

Courgette teriyaki

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 15 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 3 courgettes
  • 1 ui
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 2 eetlepels teriyakisaus
  • 2 theelepels geroosterde sesamzaadjes

Bereidingswijze van dit recept

Was de courgettes en snijd ze in de lengte in kwarten. Verwijder de zaadlijsten en snijd ze in reepjes.

Pel de ui en snijd deze in kwarten en vervolgens in reepjes.

Verhit de olie in een pan en bak de ui tot deze glazig is.

Voeg de courgette toe en roerbak op hoog vuur ongeveer 5 minuten tot ze beetgaar zijn.

Voeg de teriyakisaus toe, roer goed door en laat het geheel even inkoken.

Roer de sesamzaadjes erdoor en serveer de courgette teriyaki in een schaaltje.

Tafel lekker !!

DeelPin6VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Tuinbonen met verse groene kruiden
Bijgerecht

Tuinbonen met verse groene kruiden

Snijbonen met paprika en tijm
Bijgerecht

Snijbonen met paprika en tijm; steel de show met deze lekkernij

Spitskool met ei
Bijgerecht

Spitskool met ei – makkelijk, snel en lokaal

Snijbonen met spek en ui
Bijgerecht

Snijbonen met spek en ui; makkelijk, snel en altijd lekker

gegrilde bindsla
Bijgerecht

Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas

Tuinbonen zoals oma ze maakt
Bijgerecht

Verse tuinbonen zoals oma ze maakt – ouderwets lekker

Reacties 2

  1. koken2025 says:
    3 weken geleden

    Goedenavond,

    Ik ga dit recept deze week maken, maar welke teriyakisaus gebruikt U, of maakt U deze ook zelf.
    Heb in weekend de gebakken nieuwe aardappelen in roomboter gemaakt met frisse tomatensalde met feta.
    Ga deze week de sate maken en watermeloensalade deze voor de lunch.

    Groetjes van Corina Loeve

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 weken geleden

      Dat klinkt erg lekker allemaal Corina, De teriyakisaus maken wij ook zelf. Klik hier voor het recept van teriyakisaus.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden
  • Runderribstuk; slowcooking op de barbecue
  • Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel
  • Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella
  • Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel
  • Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing

Reacties

  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Eric op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!