Cranberrycompote – Verse cranberry’s zijn vreselijk zuur. Je kunt ze dan ook niet rauw eten. Dus dat betekent dat je er iets lekkers mee moet maken. En dat lekkers, dat kan maar zo een cranberry compote zijn. Je hebt het vast wel eens in een restaurant geserveerd gekregen bij een stukje wild. Maar je kunt er meer mee dan dat. En je kunt het zelf masken. Met onderstaand recept maak je de lekkerste cranberrycompote. Dat is een klusje van slechts 10 minuten en daarna heb je een veelzijdige compote die je kunt gebruiken bij vlees, maar ook in gebak of desserts.
Cranberrycompote en wild horen bij elkaar
Cranberry’s en wild, dat is een heel klassieke combinatie. De zoetzure smaak past dan ook heerlijk bij de uitgesproken wildsmaak. Dat maakt dat cranberry’s vaak alleen als bijgerecht op tafel verschijnen als er wild gegeten wordt. Een beetje jammer is dat wel, want cranberry’s zijn ook een heerlijk bijgerecht bij andere soorten vlees en gevogelte. Zeker bij rund- en varkensvlees, maar ook bij kip of kalkoen komen de mooie, rode bessen heel goed tot hun recht. Cranberrycompote kun je in potjes in de supermarkt kopen. Maar waarom zou je dat doen? Je maakt binnen een paar minuten zelf een heerlijke compote. Van verse cranberry’s natuurlijk! je vindt hier het recept voor een klassieke cranberrycompote. Je kunt er natuurlijk ook heel andere dingen mee doen. Cranberry’s en appel vormen ook een fijne combinatie, dus een stukje verse appelstaart met een bolletje roomijs en een schepje van die cranberrycompote is vast een heel lekker toetje.
Verse cranberry’s
Ook in Nederland worden er cranberry’s geteeld. Dat zijn er alleen niet heel veel. De meeste cranberry’s die hier verkocht worden, zijn dan ook geïmporteerd uit Noord-Amerika. Je vindt ze in zakjes op de groenteafdeling van de supermarkt of bij de groenteboer. Ze zijn er vanaf oktober tot januari. Dat zijn dan ook de maanden bij uitstek om verse cranberrycompote te maken.
Cranberry’s; van zuur naar zoet!
Cranberry's, de mooie donkerrode bes. Je kunt ze rauw niet eten. Maar wat doe je er dan wel mee? Lekker Tafelen legt het je uit!
Cranberrycompote; lekker met vlees en wild
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram verse cranberry’s
- 100 ml rode wijn
- 4 eetlepels ahornsiroop
- 2 stuks steranijs
- 2 kardemompeulen, je gebruikt het zaad uit de peulen
- 1 kaneelstokje
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je cranberrycompote:
Was de cranberry’s en doe ze met de wijn, de ahornsiroop, de steranijs, het zaad uit de kardemompeulen en het kaneelstokje in een pannetje.
Breng aan de kook en laat, onder af en toe roeren tien minuten zachtjes doorkoken tot de bessen gesprongen zijn het vocht begint in te dikken. Doe een deksel op de pan om te voorkomen dat de cranberry’s uit de pan vliegen tijdens te koken.
Doe de compote over in een schaaltje en laat afkoelen. De cranberrycompote zal afgekoeld nog wat dikker worden.
Lekker bij vlees, wild en gevogelte.
Tafel lekker !!
Kan cranberrycompote ook worden ingevroren of ingemaakt (zoals jam) ? Tweede vraag : vaak worden er heel kleine stukjes schil van zuidvruchten doorgedaan, vooral sinaasappel of citroen. Dan heeft het gerecht een naam, maar ik weet niet meer welke ! Wie kan mij helpen ?
Invriezen kan, Diet. Inmaken als jam denk ik ook wel. Wat betreft de naam van het gerecht met de zuidvruchten, bedoel je misschien een cranberrychutney?
Kan je de compote ook dag van te voren maken?
Jazeker kan dat, je kunt de cranberrycompote zeker een week in de koelkast bewaren.
Hallo,ik heb een vraagje over de cranberrycompote.Ik zou met de feestdagen een kalkoen in de oven bereiden en zou er gestoofd witloof en kroketjes bij opdienen.Nu zoek ik nog voor iets erbij en zag dit receptje.Kan ik deze warm opdienen ? Of raad je me een ander gerechtje aan ? Ik zit een beetje vast met mijn gerecht .Alvast bedankt en vele groetjes ?
Je kunt de cranberrycompote zo wel koud als warm serveren, Servania. Maar cranberrycompote wordt over het algemeen geserveerd als een saus, bij bijvoorbeeld wild, of kalkoen, en niet als een op zich staand bijgerecht.