Eieren in kaassaus – Eieren zijn een veel gebruikt ingrediënt in veel keukens. Daarnaast zijn eieren ook een heel veelzijdig ingrediënt. Kijk maar eens wat je allemaal kunt doen met een hard gekookt ei. Eieren kun je inzetten bij het ontbijt, de lunch, maar je kunt er ook een onderdeel van je avondmaaltijd van maken. Natuurlijk kun je gewoon een ei koken of bakken dat erbij serveren. Maar je kunt er ook heel goed een andere draai aan geven en dat eitje serveren in een lekkere saus. Gecombineerd met een romige, rijke kaassaus wordt dat gekookte ei ineens een heel ander gerecht. Eigenlijk zijn eieren in kaassaus gewoon een soort comfortfood. En wie houdt daar nu niet van? Inspiratie nodig om zoiets te maken? Lees verder voor het recept.
Kies de kaas die jouw voorkeur geniet
Die saus, die ga je natuurlijk lekker zelf maken. Zo’n zakje om kaassaus te maken is best makkelijk. Maar wees eerlijk, echt lekker is het niet. En de echte kaassmaak is meestal ver te zoeken. Dus koop een stuk kaas, van het soort dat jouw voorkeur heeft en maak daar die eieren in kaassaus mee. Het voordeel daarvan is dat je het recept kunt aanpassen aan jouw smaak. Houd je van pittig? Kies dan voor een oude kaas. Liever een milde saus? Dan kun je beter voor een jongere kaas gaan. In het recept is belegen Goudse kaas gebruikt. Dat houdt het qua smaak een beetje tussen pittig en minder pittig.
Hoe serveer je eieren in kaassaus?
Dit recept kun je zowel voor het ontbijt, als een brunch, lunch of diner inzetten. Bij het ontbijt of de lunch serveer je het met lekker vers brood of eventueel toast. Voor een diner zou je de eieren in kaassaus ook kunnen serveren met gekookte aardappels. Aardappels en kaas zijn tenslotte ook een geweldig lekkere combinatie.
Wil je iets bijzonders van dit recept maken? Doe de eieren in kaassaus dan in een vuurvaste schaal, strooi er wat panko overheen en zet het gerecht een paar minuten onder de grill voor een lekker, goudbruin korstje.
Eieren in een saus; ontdek deze makkelijke recepten
Verse eieren koken en in een heerlijke saus op tafel zetten. Dat is variëren met een gekookt ei. Heel veel recepten voor jouw inspiratie.
Eieren in kaassaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 8 eieren
- 500 ml volle melk
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 2 eetlepels crème fraîche
- 175 gram belegen Goudse kaas
- een snuf witte peper
- een snuf nootmuskaat
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je eieren in kaassaus:
Kook de eieren zo hard als jij ze lekker vindt en pel ze.
Rasp de kaas.
Smelt de boter in een sauspan, laat hem niet kleuren. Voeg de bloem toe en laat die drie minuten bakken, terwijl je roert met een rubberen spatel.
Voeg vervolgens de melk in scheutjes toe en blijf roeren. Je zult dan zien dat er een saus ontstaat.
Smelt de geraspte kaas door de saus. Roer de crème fraîche erdoor.
Breng de saus op smaak met wat witte peper en wast nootmuskaat. Je kunt er eventueel naar smaak een beetje zout aan toevoegen.
Serveer de eieren in de kaassaus.
Lekker in plaats van vlees bij bijvoorbeeld spinazie en gekookte aardappels.
Tafel lekker !!
Hoe zit het met de crème fraiche? Want die komt in het recept niet terug.
Die kun je toevoegen als je kaas in de saus hebt gesmolten, Mireille. De tekst is inmiddels aangepast.