Eieren in pindasaus – Dat klinkt als een heel simpel recept, en dat is het eigenlijk ook. Maar besef dat je, als je die hard gekookte eitjes serveert in een heerlijke, zelfgemaakte pindasaus, je toch wel een bijzonder gerecht op tafel zet. Eieren in pindasaus zijn niet alleen lekker bij een bordje nasi of bami, maar ze kunnen ook een smakelijk onderdeel van een rijsttafel vormen. Of het recept dat je onderaan dit artikel vindt 100% procent authentiek is, is niet bekend. Tenslotte zijn er ook van dit gerecht talloze varianten in omloop. Lekker is het in ieder geval wel.
Telor Semarang
Dat is de Indonesische naam voor eieren in pindasaus. Zo klinkt het al een stuk interessanter. Het gerecht telor semarang is afkomstig uit de culinaire tradities van Midden-Java. Het is vernoemd naar Semarang, een stad in het noorden van Java. De lokale eetcultuur is in de loop van de eeuwen vermengd met buitenlandse invloeden, waaronder die van de Chinezen, maar ook van de Nederlanders. Hieruit ontstond een aantal iconische gerechten, waaronder het recept voor telor semarang.
Eieren in zelfgemaakte pindasaus
Eieren koken kan iedereen wel. Ze in een schaaltje pindasaus leggen lukt ook nog wel. Dus dit recept is makkelijk te maken. Maar die pindasaus, die maak je natuurlijk wel zelf. Met onderstaand recept is dat geen enkel probleem. In veel gevallen maak je zelf pindasaus van pindakaas. In dit recept voor eieren in pindasaus doe je dat ook, maar kies je de variant met stukjes pinda. Heb je gewone pindakaas, voeg dan was fijngehakte pinda’s toe voor de structuur. In plaats van water of melk gebruik je kokosmelk. Je brengt de saus op smaak met de nodige andere Oosterse ingrediënten. Zo krijg je een heerlijk kruidige saus met een volle smaak.
Serveerde eieren in pindasaus met witte rijst of de al eerder genoemde nasi of bami. Garneer het gerecht met gefrituurde uitjes voor een knapperige bite.
Eieren in een saus; ontdek deze makkelijke recepten
Verse eieren koken en in een heerlijke saus op tafel zetten. Dat is variëren met een gekookt ei. Heel veel recepten voor jouw inspiratie.
Eieren in pindasaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 8 eieren
- 1 eetlepel neutrale olie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 300 ml dikke kokosmelk
- 6 volle eetlepels pindakaas met nootjes
- 2 eetlepels ketjap asin
- 2 eetlepels ketjap manis
- 2 eetlepels gembersiroop
- 1 eetlepel citroensap
- eetlepel sambal oelek
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je eieren in pindasaus:
Kook de eieren hard in ongeveer 6 minuten. Pel ze.
Verhit de olie in een sauspan. Fruit de uien en de knoflook aan. Laat ze niet bruin worden. Glazig en gaar is goed.
Voeg de pindakaas toe en laat die smelten.
Meng de kokosmelk erdoor.
Voeg dan de 2 soorten ketjap, het citroensap, de sambal oelek en de gembersiroop toe.
Laat de saus nog een minuutje doorkoken op een laag vuurtje. Om aanbranden te voorkomen wel blijven roeren.
Serveer de eieren in de pindasaus.
Bestrooi eventueel met wat gefrituurde uitjes en wat gehakte bosui ter garnering.
Tafel lekker !!
Goed om te horen, Mieke! Fijn dat je onze recepten waardeert.
Vandaag de Telor Samarang gemaakt en is eigenlijk precies zoals ik hem vroeger ook maakte. In de loop der jaren btje gemakkelijk geworden met kant-en-klaarpindasauzen maar dit recept is niet heel veel meer werk dus dank je wel dat je mij weer op het goede pad hebt gebracht hiermee!