Eierragout zoals oma die maakte – Zelfs toen at men al eens een dagje geen vlees. Hoezo is men tegenwoordig vernieuwend bezig? Dit recept voor eierragout komt uit een kookboekje van 1955, speciaal geschreven voor de Limburgse Boerinnen organisatie, als handleiding voor heel veel cursussen en demonstraties op het gebied van koken, bakken en dies meer zij (oftewel, wat nog meer is)!
Eierragout werd vroeger vaker gemaakt, en vooral op vrijdag, want de katholieken mochten op vrijdag geen vlees eten, dus dit gerecht was dan een goed alternatief. Vaak had men zelf kippen, dus er waren meestal eitjes in overvloed. Tegenwoordig wordt er vaak om andere redenen gekozen voor een dagje zonder vlees. Maar het recept van die ouderwetse eierragout komt daarbij nog steeds van pas. Want eieren zijn tenslotte een prima vleesvervanger in een vegetarisch gerecht.
Naturel? Of maak het gerecht luxer met een beetje extra!
Onderstaand recept is een naturel recept met eieren, een lekkere groentebouillon en een klein beetje room. Wil je een luxere eierragout, dan kun je eventueel stukjes gekookte ham, geraspte kaas, een flinke lik mosterd of een schepje kerrie toevoegen. Schroom er niet voor om de ragout hoog op smaak te brengen. Dat komt het gerecht alleen maar ten goede.
Breng de ragout lekker hoog op smaak en laat de eieren er eventjes in liggen zodat de smaken een beetje kunnen intrekken.
Wat eet je bij een eierragout?
Eierragout werd vroeger bij de warme maaltijd gegeten, met een gekookt aardappeltje en vaak wat sla uit eigen tuin. Een modernere keuze is om er een lekkere aardappelpuree met knapperige groenten, zoals sugarsnaps, erwtjes of asperges (als die in het seizoen zijn natuurlijk) bij te serveren. Ook erg lekker is het om de eierragout in een uitgehold hard broodje te serveren, met wat sla erbij. Een sneetje vers geroosterd brood kan natuurlijk ook. Zo zet je nog eens een origineel gerecht op tafel.
Eieren
Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.
Eierragout
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 30 gram boter
- 30 gram bloem
- ½ liter groentebouillon
- een klein scheutje room
- 2 eidooiers
- 6 hardgekookte eieren
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je eierragout:
Smelt de boter en voeg de bloem eraan toe. Gaar dit tot de massa een klont vormt en van de bodem loskomt. Voeg er beetje bij beetje de bouillon aan toe en roer er steeds goed de klontjes uit. Laat de ragout eventjes doorkoken tot ze mooi egaal en gaar is.
Klop de dooiers los in een kopje en voeg er een scheutje room aan toe. Schep er wat van de ragout bij en roer goed door. Giet nu snel, onder goed roeren de dooiers bij de ragout. Goed blijven roeren, je wilt geen omelet. Warm even goed door.
Breng de ragout goed op smaak en kijk of er niet nog wat room of bouillon bij mag. Snijd de gekookte eieren in grove stukken en doe ze bij de ragout.
Warm de eierragout vlak voor het serveren nogmaals goed door, roer voorzichtig zodat je niet alle ei stuk roert.
Tafel lekker !!