• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 17 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bijgerecht

Eierragout; lekker ouderwets, in een modern jasje

Serveer bij groenten of in een hard broodje

0
eierragout

Eierragout zoals oma die maakte – Zelfs toen at men al eens een dagje geen vlees. Hoezo is men tegenwoordig vernieuwend bezig? Dit recept voor eierragout komt uit een kookboekje van 1955, speciaal geschreven voor de Limburgse Boerinnen organisatie, als handleiding voor heel veel cursussen en demonstraties op het gebied van koken, bakken en dies meer zij (oftewel, wat nog meer is)!

Eierragout werd vroeger vaker gemaakt, en vooral op vrijdag, want de katholieken mochten op vrijdag geen vlees eten, dus dit gerecht was dan een goed alternatief. Vaak had men zelf kippen, dus er waren meestal eitjes in overvloed. Tegenwoordig wordt er vaak om andere redenen gekozen voor een dagje zonder vlees. Maar het recept van die ouderwetse eierragout komt daarbij nog steeds van pas. Want eieren zijn tenslotte een prima vleesvervanger in een vegetarisch gerecht.

Naturel? Of maak het gerecht luxer met een beetje extra!

Onderstaand recept is een naturel recept met eieren, een lekkere groentebouillon en een klein beetje room. Wil je een luxere eierragout, dan kun je eventueel stukjes gekookte ham, geraspte kaas, een flinke lik mosterd of een schepje kerrie toevoegen. Schroom er niet voor om de ragout hoog op smaak te brengen. Dat komt het gerecht alleen maar ten goede.

Breng de ragout lekker hoog op smaak en laat de eieren er eventjes in liggen zodat de smaken een beetje kunnen intrekken.

Wat eet je bij een eierragout?

Eierragout werd vroeger bij de warme maaltijd gegeten, met een gekookt aardappeltje en vaak wat sla uit eigen tuin. Een modernere keuze is om er een lekkere aardappelpuree met knapperige groenten, zoals sugarsnaps, erwtjes of asperges (als die in het seizoen zijn natuurlijk) bij te serveren. Ook erg lekker is het om de eierragout in een uitgehold hard broodje te serveren, met wat sla erbij. Een sneetje vers geroosterd brood kan natuurlijk ook. Zo zet je nog eens een origineel gerecht op tafel.

Eierragout

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 30 gram boter
  • 30 gram bloem
  • ½ liter groentebouillon
  • een klein scheutje room
  • 2 eidooiers
  • 6 hardgekookte eieren

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je eierragout:

Smelt de boter en voeg de bloem eraan toe. Gaar dit tot de massa een klont vormt en van de bodem loskomt. Voeg er beetje bij beetje de bouillon aan toe en roer er steeds goed de klontjes uit. Laat de ragout eventjes doorkoken tot ze mooi egaal en gaar is.

Klop de dooiers los in een kopje en voeg er een scheutje room aan toe. Schep er wat van de ragout bij en roer goed door. Giet nu snel, onder goed roeren de dooiers bij de ragout. Goed blijven roeren, je wilt geen omelet. Warm even goed door.

Breng de ragout goed op smaak en kijk of er niet nog wat room of bouillon bij mag. Snijd de gekookte eieren in grove stukken en doe ze bij de ragout.

Warm de eierragout vlak voor het serveren nogmaals goed door, roer voorzichtig zodat je niet alle ei stuk roert.

Tafel lekker !!

Connie D.

Connie D.

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Ook interessant

  • gevuld broodje ei

    Gevuld broodje ei; lekker voor ontbijt of lunch

  • truffelmayonaise

    Truffelmayonaise (een snelle en écht lekkere versie)

  • Heerlijke uitsmijter met champignons

    Uitsmijter met champignons en spek

  • roerei met verse spinazie

    Echt lekker lunchen: Maak roerei met verse spinazie

  • Flatbread met ei

    Flatbread met ei met ham, kaas en tomaat

  • Zelf ouderwets lekkere poffertjes bakken

    Zelf ouderwets lekkere poffertjes bakken: klassiek recept met boekweitbloem

  • aardappelverrassing met kaas uit de oven

    Aardappelverrassing met kaas – restjes kaas opmaken doe je met dit recept

  • Geroosterd brood met eieren

    Geroosterd brood met eieren en Limburgse cervelaat

  • eiwit opkloppen

    Eiwit opkloppen: tips en tricks voor stevig schuim

  • Dutch baby met bieslook en jonge Goudse kaas

    Dutch baby met bieslook en jonge Goudse kaas voor ontbijt of lunch

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Romige soep van knolselderij en witte bonen
  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.