Flower Sprouts: nieuwe ‘super’ groente
Sinds enige tijd is er een nieuwe groente op de markt: flower sprouts. Het ziet er uit als toefjes mini – boerenkool, ongeveer 5 cm. groot en het is een kruising tussen boerenkool en spruitjes. Een Britse zaadveredelaar heeft de groente ‘uitgevonden’. In de VS en het Verenigd Koninkrijk begint het al een heuse hit te worden. Boerenkool is erg gezond – aldus de experts – maar geen makkelijke groente voor de consument. Grote bladeren, veel stronken, goed wassen en relatief veel werk om schoon te maken en fijn te snijden. Voor wie wat luier is ingesteld, of gewoon voor wie eens wat anders wil, is er nu dus dit miniplantje dat je in een paar minuten heerlijk bakt, wokt of kookt.
test
De smaak en eigenschappen van Flower Sprouts
Het toefje groeit, net zo als het spruitje, in de bladoksels van de plant. De smaak is inderdaad een beetje een kruising tussen boerenkool en spruitjes. Wat zachter van smaak dan spruitjes, wat knapperiger in de mond dan spruitjes. Volgens de experts bovendien boordevol vitamine B6, C en E.
Ik nam de proef op de som en besloot de flower sprouts te roerbakken. Eenvoudig en smakelijk
Flower Sprouts eenvoudig bereiden
Nodig voor 4 personen:
- 400 gr. flowersprouts
- 1 el. olijfolie
- peper en zout
- 1 tl. Balsamico azijn
Was de groente in een slacentrifuge en slinger de groente daarna droog. Verwijder de harde steeltjes. Bak de flower sprouts een paar minuten in een brede hapjespan met de olijfolie. Blus af met een beetje balsamicoazijn en voeg naar smaak peper en zout toe.
Lekker bij een stukje vlees en aardappeltjes.
Tip: ook lekker om er nog wat kruiden aan toe te voegen voor wat extra smaak, bijvoorbeeld wat kerriepoeder, of wat komijn. Of roer er op het laatst nog een lepeltje grove mosterd door.
Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten
Ze zijn er in heel veel soorten, kleuren, maten en smaken, dat maakt kool een veelzijdige groente. Ga jij ook eens vaker kool op tafel zetten?