Gebakken aardappelen; de basis – Een basisrecept voor het bakken van aardappelen. We geven je tips waar je op moet letten en hoe je makkelijk kunt variëren. Veel van ons zullen een pak diepvries aardappelschijfjes kopen of van die voorgegaarde schijfjes. Het lijkt niet duur, maar in verhouding met onbewerkte aardappelen is dat het wel. Terwijl het de smaak echt niet ten goede komt.
Tijd; duurt het langer?
Ja, daar zijn we eerlijk in. Je schilt de aardappelen, blancheert ze en gaat ze daarna bakken. Dat zijn een paar handelingen die je bij kant-en-klaar niet hebt. Maar door verse aardappelen te gebruiken krijg je niet te maken met conserveringsmiddelen of kwaliteitsverlies. Zoals met alles wat je zelf maakt, weet je precies wat erin zit en verser kan bijna niet.
Welke soort aardappel gebruiken
Dat is ook het verschil tussen gebakken aardappelen en opgebakken aardappelen. Opgebakken aardappelen worden van restjes gekookte aardappelen gemaakt, die vaak iets kruimig zijn.
Variëren met smaken
Je kunt heel makkelijk variëren met de gebakken aardappelen door verschillende specerijen te gebruiken. Kurkuma geeft een subtiele smaak en een mooie gele kleur. Een beetje paprikapoeder i.c.m. cayennepeper geeft een wat meer pittige smaak. Een geperst teentje knoflook meebakken of gerookte spekjes geven ook een heerlijke smaak. Ook lekker, wat gehakte rozemarijn meebakken voor een meer mediterrane smaak.
Handige tips voor je begint
Kies als eerste voor een lokale aardappel. Bildstar van een lokale teler bijvoorbeeld. Die is vrij vastkokend en dus heel geschikt. (Kijk hier voor een overzicht van aardappelsoorten). Laat je aardappelen na het koken goed uitdampen op keukenpapier. Een droge aardappel bakt namelijk mooier. En als laatste, doe niet teveel aardappel tegelijk in de pan. Als de aardappelstukjes wat ruimte hebben, bakken ze sneller en mooier. Houd het goed in de gaten, vooral als je op wat hoger vuur bakt, dit is makkelijker gezegd dan gedaan.
Aardappels bakken; over de basisrecepten!
Aardappels bakken: hier lees je hoe je een goede basisvaardigheid aardappels bakken krijgt. Ook jij kunt leren perfecte aardappels te bakken!
Gebakken aardappelen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gr. aardappelen (vrij vastkokend of vastkokend)
- 2 el. zonnebloemolie
- 2 el. boter of margarine
- zout naar smaak
Bereidingswijze van dit recept
Gebakken aardappelen maken doe je zo:
Schil de aardappelen en bepaal in wat voor vorm je ze wil. Ik heb gekozen voor halve schijfjes omdat die makkelijk eten voor kleine kinderen. Maar ook hele schijfjes, blokjes of partjes zijn een optie. Snij je aardappel vervolgens in de gewenste vorm en spoel ze onder water.
Blancheer je aardappelen vervolgens door ze op te zetten in koud water. Hoe lang is afhankelijk van de grote van je aardappel. Mijn halve schijfjes hebben 6 minuten gekookt toen het water aan de kook was. Toen waren ze nog net niet gaar, ik kon er niet goed met een vork doorheen prikken.
Giet de aardappelen af en laat ze uitstomen op keukenpapier. Zet ondertussen een ruime koekenpan op het fornuis en doe hier de zonnebloemolie en margarine in. Laat dit warm worden tot de boter niet meer bruist. Bak de aardappeltjes tot ze mooi goudkleurig zijn. Breng de gebakken aardappelen op smaak met zout.
Tafel Lekker !!