• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 17 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bijgerecht

Gebakken aardappelpuree met kaas en ham (Gateau di Patate)

Met een zalig knapperig korstje door een geniaal eenvoudig ingrediënt

1
Gebakken aardappelpuree met kaas en ham

Gebakken aardappelpuree met kaas en ham – Aardappelen en kaas zijn wel de populairste ingrediënten als je echt comfortfood wil maken. Een beetje ham maakt het helemaal compleet. In de Italiaanse keuken is er een ovenschotel die die ingrediënten heel goed combineert: Gateau di Patate. Een prachtige naam voor een geweldig lekker gerecht.

De magie van aardappelpuree

Het idee is simpel, maar het resultaat is spectaculair. De basis van het gerecht is een romige aardappelpuree die je op smaak brengt met royaal kaas en ham. Die volle en luxe puree gaat in een schaal met reuzel en paneermeel en wordt afgebakken in de oven tot er een gouden, knapperige korst ontstaat. Voor een gerecht met aardappelpuree als basis, gebruik je natuurlijk lekkere kruimige aardappelen. In de gebakken aardappelpuree met kaas en ham kun je dan de doré gebruiken, die aardappels zijn heerlijk kruimig en smaakvol.

Drie soorten kaas met ieder zijn unieke eigenschap

In de gebakken aardappelpuree met kaas en ham zitten maar liefst drie soorten kaas; Maaslander, Goudse kaas en Parmezaanse kaas. Twee Hollandse kazen en een Italiaanse dus, want het is tenslotte een van oorsprong Italiaans gerecht. De combinatie van die drie kazen is niet zomaar tot stand gekomen. Iedere kaas heeft zijn eigen unieke eigenschap: De Maaslander is heerlijk zacht met een nootachtige ondertoon en smelt heerlijk weg in de aardappelpuree. De Goudse kaas blijft een beetje in vorm waardoor je bij het eten soms lekkere stukjes gesmolten kaas tegenkomt. Die twee soorten rasp je voor ongeveer de helft en de rest van de kaas snijd je in blokjes. De Parmezaanse kaas heeft een diepe, iets zoute en nootachtige smaak wat het gerecht een licht hartige smaak geeft. Omdat de Parmezaanse kaas te hard blijft en het de zachtheid van het gerecht niet ten goede komt, rasp je die helemaal.

Lekkere blokjes gekookte ham

Naast de kaas gebruik je in Gateau di Patate ook ham, wat het gerecht een hartige, zoute smaak geeft die goed past bij de romige aardappelpuree. De ham brengt de zachtere smaken van de aardappelen en kaas in balans. De ham meng je in kleine blokjes door de aardappelpuree met kaas zodat de smaak goed verdeeld wordt.

Het allerlekkerste korstje door een geniaal ingrediënt

De gebakken aardappelpuree heeft een zalig knapperig korstje. Dat is een van de dingen die dit gerecht zo speciaal maakt. Hiervoor smeer je de vorm in met reuzel en daarna bestrooi je dat met paneermeel. Je krijgt het allerlekkerste korstje door gebruik te maken van reuzel. Reuzel koop je bij de slager. Dat is het vet wat overblijft als je kaantjes/spek bakt. Het geeft het gerecht extra smaak en een heerlijk knapperig korstje wat je met boter of olie niet bereikt. Kun je echt niet aan reuzel komen? Gebruik dan roomboter. Echt, probeer het eens je zult niet teleurgesteld worden.

Gebakken aardappelpuree met kaas en ham

Porties: 6 personen
Bereidingstijd: 90 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kg doré aardappelen, of andere kruimige aardappelen
  • 2 eieren
  • 50 gram boter
  • 150 ml warme melk
  • 150 gram Maaslander
  • 150 gram jong belegen Goudse kaas
  • 75 gram Parmezaanse kaas
  • 200 gram gekookte ham
  • 50 gram reuzel
  • 4 eetlepels paneermeel
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je gebakken aardappelpuree met kaas en ham:

Schil de aardappelen en kook ze gaar.

Rasp ongeveer de helft van de Maaslander en de Goudse kaas, snijd de rest in blokjes van ongeveer 5-8 mm. Rasp alle Parmezaanse kaas.

Snijd de ham in kleine blokjes van 5 mm ongeveer.

Smeer een ovenschaal royaal in met de reuzel, maar hou een beetje over voor de bovenkant. Bestrooi de schaal met paneermeel.

Klop de eieren los met de melk en een beetje zout en royaal peper. Gebruik niet te veel zout, bedenk dat de kaas en de ham ook al zout zijn!

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Pureer de aardappelen met de boter en voeg er al roerend het ei/melkmengsel doorheen. Schrik niet, het moet een vrij slap mengsel zijn. De eieren zullen het mengsel binden als het in de oven staat.

Roer alle kaas en de ham door de aardappelpuree en proef. Voeg indien nodig nog een beetje zout en/of peper toe.

Verdeel het mengsel gelijkmatig in de ovenschaal. Smelt de resterende reuzel en verdeel dit over de bovenkant. Bestrooi dit alles met paneermeel.

Zet de schaal met aardappelpuree met kaas en ham in de oven en bak dit in ongeveer 45 minuten tot een uur goudbruin.

Serveer de gebakken aardappelpuree met kaas en ham rechtstreeks uit de schaal of keer hem om op een bord zoals de italianen met de Gateau di Patate doen.

Tafel lekker !!

Connie D.

Connie D.

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Ook interessant

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

    Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

  • Tosti's 8 variaties om zelf te maken

    Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken

  • gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

    Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten uit de oven

  • Knapperige aardappelgratin met kaas

    Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven

  • Knolselderijpuree met paddenstoelen

    Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees

  • macaroni ham en kaas

    Macaroni met ham en kaas; met krokant korstje uit de oven

  • Aardappelkoekjes met creme fraiche

    Aardappelkoekjes met crème fraîche; een lekker bijgerecht maken in 20 minuten

  • Kruiden en marinade voor gebakken aardappels

    Kruiden en marinade voor gebakken aardappels; zo serveer je de lekkerste aardappeltjes

  • Remeker kaas

    Remeker kaas: een bijzondere Nederlandse kaas

  • Ovenschotel met prei en nagelkaas

    Ovenschotel met prei en nagelkaas uit de Hollandse keuken

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Romige soep van knolselderij en witte bonen
  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.