Lekker Tafelen
vrijdag 16 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bijgerecht

Gebakken aardappelpuree met kaas en ham (Gateau di Patate)

Met een zalig knapperig korstje door een geniaal eenvoudig ingrediënt

Connie Derks door Connie Derks
in Bijgerecht
1
Gebakken aardappelpuree met kaas en ham

Gebakken aardappelpuree met kaas en ham – Aardappelen en kaas zijn wel de populairste ingrediënten als je echt comfortfood wil maken. Een beetje ham maakt het helemaal compleet. In de Italiaanse keuken is er een ovenschotel die die ingrediënten heel goed combineert: Gateau di Patate. Een prachtige naam voor een geweldig lekker gerecht.

De magie van aardappelpuree

Het idee is simpel, maar het resultaat is spectaculair. De basis van het gerecht is een romige aardappelpuree die je op smaak brengt met royaal kaas en ham. Die volle en luxe puree gaat in een schaal met reuzel en paneermeel en wordt afgebakken in de oven tot er een gouden, knapperige korst ontstaat. Voor een gerecht met aardappelpuree als basis, gebruik je natuurlijk lekkere kruimige aardappelen. In de gebakken aardappelpuree met kaas en ham kun je dan de doré gebruiken, die aardappels zijn heerlijk kruimig en smaakvol.

Drie soorten kaas met ieder zijn unieke eigenschap

In de gebakken aardappelpuree met kaas en ham zitten maar liefst drie soorten kaas; Maaslander, Goudse kaas en Parmezaanse kaas. Twee Hollandse kazen en een Italiaanse dus, want het is tenslotte een van oorsprong Italiaans gerecht. De combinatie van die drie kazen is niet zomaar tot stand gekomen. Iedere kaas heeft zijn eigen unieke eigenschap: De Maaslander is heerlijk zacht met een nootachtige ondertoon en smelt heerlijk weg in de aardappelpuree. De Goudse kaas blijft een beetje in vorm waardoor je bij het eten soms lekkere stukjes gesmolten kaas tegenkomt. Die twee soorten rasp je voor ongeveer de helft en de rest van de kaas snijd je in blokjes. De Parmezaanse kaas heeft een diepe, iets zoute en nootachtige smaak wat het gerecht een licht hartige smaak geeft. Omdat de Parmezaanse kaas te hard blijft en het de zachtheid van het gerecht niet ten goede komt, rasp je die helemaal.

Lekkere blokjes gekookte ham

Naast de kaas gebruik je in Gateau di Patate ook ham, wat het gerecht een hartige, zoute smaak geeft die goed past bij de romige aardappelpuree. De ham brengt de zachtere smaken van de aardappelen en kaas in balans. De ham meng je in kleine blokjes door de aardappelpuree met kaas zodat de smaak goed verdeeld wordt.

Het allerlekkerste korstje door een geniaal ingrediënt

De gebakken aardappelpuree heeft een zalig knapperig korstje. Dat is een van de dingen die dit gerecht zo speciaal maakt. Hiervoor smeer je de vorm in met reuzel en daarna bestrooi je dat met paneermeel. Je krijgt het allerlekkerste korstje door gebruik te maken van reuzel. Reuzel koop je bij de slager. Dat is het vet wat overblijft als je kaantjes/spek bakt. Het geeft het gerecht extra smaak en een heerlijk knapperig korstje wat je met boter of olie niet bereikt. Kun je echt niet aan reuzel komen? Gebruik dan roomboter. Echt, probeer het eens je zult niet teleurgesteld worden.

Gebakken aardappelpuree met kaas en ham

Porties: 6 personen
Bereidingstijd: 90 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kg doré aardappelen, of andere kruimige aardappelen
  • 2 eieren
  • 50 gram boter
  • 150 ml warme melk
  • 150 gram Maaslander
  • 150 gram jong belegen Goudse kaas
  • 75 gram Parmezaanse kaas
  • 200 gram gekookte ham
  • 50 gram reuzel
  • 4 eetlepels paneermeel
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je gebakken aardappelpuree met kaas en ham:

Schil de aardappelen en kook ze gaar.

Rasp ongeveer de helft van de Maaslander en de Goudse kaas, snijd de rest in blokjes van ongeveer 5-8 mm. Rasp alle Parmezaanse kaas.

Snijd de ham in kleine blokjes van 5 mm ongeveer.

Smeer een ovenschaal royaal in met de reuzel, maar hou een beetje over voor de bovenkant. Bestrooi de schaal met paneermeel.

Klop de eieren los met de melk en een beetje zout en royaal peper. Gebruik niet te veel zout, bedenk dat de kaas en de ham ook al zout zijn!

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Pureer de aardappelen met de boter en voeg er al roerend het ei/melkmengsel doorheen. Schrik niet, het moet een vrij slap mengsel zijn. De eieren zullen het mengsel binden als het in de oven staat.

Roer alle kaas en de ham door de aardappelpuree en proef. Voeg indien nodig nog een beetje zout en/of peper toe.

Verdeel het mengsel gelijkmatig in de ovenschaal. Smelt de resterende reuzel en verdeel dit over de bovenkant. Bestrooi dit alles met paneermeel.

Zet de schaal met aardappelpuree met kaas en ham in de oven en bak dit in ongeveer 45 minuten tot een uur goudbruin.

Serveer de gebakken aardappelpuree met kaas en ham rechtstreeks uit de schaal of keer hem om op een bord zoals de italianen met de Gateau di Patate doen.

Tafel lekker !!

Tags: Aardappel receptenKaas
DeelPin123TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Rosti
Bijgerecht

Rösti van geraspte aardappel uit de koekenpan

ratatouille maken recept
Bijgerecht

Ratatouille; een Frans gerecht met Nederlandse groenten

Spinazie a la crème
Bijgerecht

De allerlekkerste spinazie à la crème maak je natuurlijk met verse spinazie

Reacties 2

  1. Marcia says:
    7 maanden geleden

    Kan de ovenschotel ham kaas aardpeer ook in airfryer bereiden?

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      7 maanden geleden

      Zeker kan de gebakken aardappelpuree met kaas en ham ook in de airfryer. Ik gok 30 minuten op 160? Even checken tussendoor voor de zekerheid.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude
  • Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar
  • Nieuw: zoutmolen van Peugeot waarmee je tot drie keer minder zout gebruikt
  • Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei
  • Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven
  • Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
  • Lunchsalade met gebakken ei, spek en oude kaas met een caesar dressing
  • Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten

Reacties

  • Redactie op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Tessa op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Redactie op Rabarbertaart met schuim
  • Karin op Rabarbertaart met schuim

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!