• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
vrijdag 18 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bijgerecht

Gebakken aardappels met spek en uien

Gewoon lekker op z'n Hollands. Met vlees of vis en groenten of een salade maak je er een complete maaltijd van!

Connie Derks door Connie Derks
in Bijgerecht
0
Gebakken aardappels met spek en uien

Gebakken aardappels met spek en uien – Een lekker hartige portie gebakken aardappels

Hoe het wat ons betreft NIET moet

Vraag aan de gemiddelde Nederlander om gebakken aardappels te maken en ze rennen naar het koelvak voor aardappelschijfjes of ze duiken de diepvries in voor een zak voorgegaarde aardappeltjes die je alleen in de pan hoeft te gooien. Oké, that’s a way of life. Lekker makkelijk en op zich helemaal niets mee. Maar…

Hoe het wat ons betreft WEL moet

Als je gebakken aardappels wil eten, wil je ook lekkere gebakken aardappels eten. Daarvoor moet je het volgende doen. Zorg dat je een flinke zak lekkere vastkokende aardappels in huis hebt. Een goede aardappelleverancier kan je vertellen welk ras (ja, er bestaan aardappelrassen) je in huis moet halen.

Aardappels schillen is gezellig

Schil de aardappelen. Wat zeg je? Ja, schil de aardappelen. Dat doe je met een bak aardappels op schoot, gewoon op de bank en dat is een supergezellige en ontspannende bezigheid.

Aardappels koken doe je niet in de magnetron

Kook de aardappelen. Dat doe je door ze in water te leggen met een klein beetje zout. Niet in de magnetron, er moet gewoon een vuurtje onder.

Koude aardappels zorgen voor een beter resultaat

Laat ze afkoelen. Je wilt warme aardappels toch? Ja, dat krijg je, maar je moet ze nu eerst af laten koelen. Doordat je ze af laat koelen kun je ze beter in mooie plakken krijgen. De aardappel is dan namelijk steviger.

Gebakken aardappels met spek en uien aanvullen met iets wat je echt lekker vindt

Verhit boter in een pan. Bak daarin de aardappels. Het leuke is dat je dan echt smaakvolle gebakken aardappels overhoudt waar je nog andere ingrediënten aan toe kunt voegen. Niet de ingrediënten die de marketingmanager van een fabrikant voor je uitgezocht heeft, maar de ingrediënten die je toevallig nog hebt liggen of de ingrediënten waar jij echt dol op bent.

Uien bakken die je straks nog terugziet

In dit recept ga je dat met uien en spek doen. Heerlijk hartige smaken, en iedereen vindt dat lekker. Snij daarvoor een ui in halve ringen. Niet snipperen, maar mooie halve ringen maken. Dan zie je straks in het eindresultaat ook nog dat er uien in zitten. Dat geeft smaak en structuur aan dit aardappelgerecht.

Met spek, dus zonder zout

Dan neem je een stukje (of al in stukjes gesneden) gerookt spek. Je bakt dat samen met de uien in de pan. Een beetje peper erbij en lekker laten bakken. Geen zout, want het spek heeft al die zoute smaak.

Doe de uien en het spek bij de gebakken aardappels in de pan, schep nog even goed om en…. jij hebt een fantastisch bijgerecht gemaakt waar iedereen van gaat smullen.

Van gebakken aardappels met spek en uien een complete maaltijd maken

Bijzonder? Nee hoor, het is gewoon een aardappelgerecht waar je een beetje tijd en moeite in gestopt hebt. Het is zo verschrikkelijk lekker dat je er eigenlijk niets bij hoeft te doen. Maar dat is vloeken bij een beetje hobbykok. Je kunt er natuurlijk een lekker stuk vlees bij serveren. Denk aan biefstuk, of gewoon een goed gekruide saté. Of je neemt een lekker stukje (zelfgebakken) verse vis Maak er een verse salade bij (blaadjes sla, niet uit zo’n zakje) met wat andere lekkere ingrediënten en een dressing of vinaigrette. Je kunt er natuurlijk ook gewoon gekookte snijbonen bij eten, of een andere groente die je lekker vindt. Kies voor goede, smaakvolle groenten. Dat lukt meestal als je ze uit eigen land hebt. Afijn, we kunnen hier nog uren over doorschrijven. Waar het allemaal op neerkomt, is dat je perfect gebakken aardappels maakt en er iets lekkers bij serveert. Het resultaat is verbluffend. Het is lekkerder dan dat wat je in menig restaurant voorgeschoteld krijgt. Je vrienden komen dan ook graag eten, het is supereenvoudig maar absoluut een feestmaal.

Uien

Uien; veelzijdig en onmisbaar

Ontdek de veelzijdigheid en onmisbaarheid van uien in de keuken. Van stoofschotels tot salades, uien voegen smaak toe aan elk gerecht.

geblancheerde gebakken aardappels

Aardappels bakken; over de basisrecepten!

Aardappels bakken: hier lees je hoe je een goede basisvaardigheid aardappels bakken krijgt. Ook jij kunt leren perfecte aardappels te bakken!

Gebakken aardappels met spek en uien

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kg vastkokende aardappels
  • 125 gerookte spekreepjes
  • 2 middelgrote uien
  • zout en peper
  • boter om in te bakken

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je gebakken aardappels met spek en uien:

Schil de aardappels en kook ze in water met een beetje zout gaar. Laat ze volledig afkoelen.

Bak het spek uit in een droge pan tot het knapperig is. Snijd intussen de uien doormidden, haal er de schil af en snijd ze in niet te smalle reepjes. Haal het spek uit de pan en bak de uien in het uitgebakken spek. Er zit zout in het spek, dus verder zout toevoegen is niet nodig. Bestrooi de uien royaal met peper uit de molen en bak ze gaar, maar niet tot een puree. Zet opzij.

Snijd de aardappels in vrij dikke plakken. Bak in een grote koekenpan, de aardappels in een klontje boter mooi goudbruin. Verwarm de uien met het spek en meng dit vlak voor het serveren door de aardappels.

Tafel lekker !!

DeelPin72VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Tuinbonen met verse groene kruiden
Bijgerecht

Tuinbonen met verse groene kruiden

Snijbonen met paprika en tijm
Bijgerecht

Snijbonen met paprika en tijm; steel de show met deze lekkernij

Spitskool met ei
Bijgerecht

Spitskool met ei – makkelijk, snel en lokaal

Snijbonen met spek en ui
Bijgerecht

Snijbonen met spek en ui; makkelijk, snel en altijd lekker

gegrilde bindsla
Bijgerecht

Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas

Tuinbonen zoals oma ze maakt
Bijgerecht

Verse tuinbonen zoals oma ze maakt – ouderwets lekker

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden
  • Runderribstuk; slowcooking op de barbecue
  • Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel
  • Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella
  • Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel
  • Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing

Reacties

  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Eric op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!